Ga naar de inhoud

De wintertijd gaat in: 5 waardevolle slaaptips

Update:
wintertijd

Op de laatste zondag van oktober is het weer zover: de wintertijd gaat in. Dit jaar schuift de klok in de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2024 om 3 uur ‘s nachts een uur terug. Fijn voor de avondmensen onder ons, want dat betekent een extra uurtje slaap! Maar voor velen kan dit verschuiven van de tijd toch wat roet in het eten gooien en ons slaapritme verstoren.

Geen zorgen, wij geven je 5 handige tips om ook tijdens de wintertijd als een roosje te slapen.

Wintertijd: hoe zat het ook alweer?

Elke keer weer dezelfde vraag: moet de klok nu vooruit of achteruit? In de wintertijd gaat de klok 1 uur achteruit, wat betekent dat je een extra uurtje kunt slapen. In de zomertijd gaat de klok 1 uur vooruit, waardoor je een uurtje slaap moet inleveren. Ondanks dat het simpel lijkt, haal je het vaak door elkaar.

Hier is een ezelsbruggetje om het makkelijk te onthouden: Als het weer achteruitgaat, gaat de klok achteruit. Winter betekent kouder weer, dus de klok gaat ook achteruit.

Door de klok een uur terug te zetten, wordt het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds juist eerder donker. De wintertijd duurt 5 maanden en loopt van eind oktober tot eind maart. Gelukkig hoef je je geen zorgen meer te maken over het handmatig aanpassen van de klok van je telefoon, want je smartphone doet dit automatisch voor je.

Afschaffen van de zomer- of wintertijd

Er is in het verleden gesproken over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Het is, jaren verder, nog steeds onduidelijk of Nederland de zomertijd en wintertijd zal afschaffen. Het kabinet wil graag dat de tijd in Nederland synchroon blijft lopen met de omliggende landen, en zal daarom pas een beslissing nemen als duidelijk is wat de buurlanden van plan zijn.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de wisseling tussen zomer- en wintertijd te stoppen. Het kabinet vindt dat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan naar de voor- en nadelen hiervan. Een diepgaand effectonderzoek is nodig voordat een definitieve keuze wordt gemaakt.

Uit onderzoek in Nederland komt geen duidelijke voorkeur naar voren voor 1 van de 3 mogelijke tijdssystemen:

  • het huidige systeem met tijdswisseling
  • een permanente wintertijd
  • een permanente zomertijd.

Een onafhankelijk bureau vroeg een representatieve groep Nederlanders naar hun mening, en experts op het gebied van bioritme zijn ook om advies gevraagd. Wat de toekomst betreft, blijft het voorlopig nog afwachten.

Afhankelijk van welke keuze wordt gemaakt, zou de klok ofwel 2 keer per jaar blijven veranderen, of we zouden overstappen naar een vaste zomertijd of wintertijd, elk met zijn eigen invloed op de tijd waarop de zon opkomt en ondergaat gedurende het jaar.

Ontdek wat beter is, zomer- of wintertijd >>

5 slaaptips om goed de wintertijd door te komen

De overgang naar de wintertijd kan je biologische klok in de war schoppen. Met deze tips zorg je ervoor dat je ook tijdens de koudere maanden uitgerust wakker wordt.

1. Leef met het licht mee

Ons lichaam heeft een bioritme, een interne klok die aangestuurd wordt door licht. Als de klok een uur achteruitgaat, beïnvloedt dit je ritme. Zorg er daarom voor dat je in de avond het licht dimt en vermijd schermen. Zo geef je je lichaam het signaal dat het tijd is om tot rust te komen. ’s Ochtends is het juist slim om meteen zoveel mogelijk licht op te zoeken, bij voorkeur daglicht. Doe je gordijnen open en lichten aan!

2. Ga een uurtje later naar bed

Omdat je lichaam een uur achterloopt, kan het zijn dat je vroeg wakker wordt. Als je normaal om 9.00 uur opstaat, kun je straks al om 8.00 uur klaarwakker zijn. Fop je lichaam door een uur later naar bed te gaan. Zo houd je je natuurlijke ritme aan en kun je het extra uurtje optimaal benutten. Probeer ook je schermtijd te verminderen voor je gaat slapen.

3. Houd vast aan je ritme

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vast te houden aan je vaste slaapritme. Ga in de week na de overgang naar wintertijd op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Een consistent ritme helpt je lichaam sneller wennen aan de nieuwe tijd. Voer ook een vast avondritueel in, zoals elke avond op hetzelfde moment een warme douche nemen of een boek lezen. Hierdoor bereidt je lichaam zich voor op de nachtrust en lukt het makkelijker om ontspannen te slapen.

4. Zorg voor een warme slaapkamer

Een comfortabele slaapomgeving is cruciaal, zeker in de winter. Als je het koud hebt, moet je lichaam extra hard werken om op te warmen, wat het lastiger maakt om in slaap te vallen. Zorg voor een warme slaapkamer, neem een warme douche voor het slapengaan en trek dikke sokken aan als je snel koude voeten hebt. Vergeet ook niet je kamer te ventileren voor een goede luchtcirculatie.

Let wel, doe dit niet te warm. De ideale temperatuur voor een goede nachtrust ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. Dit klinkt misschien fris, maar je lichaam koelt van nature af tijdens de slaap. Een koele slaapkamer helpt je lichaamstemperatuur te reguleren en bevordert een diepere, rustgevende slaap.

5. Let op je vitamine D-inname

In de winter hebben veel mensen een tekort aan vitamine D, omdat we minder zonlicht krijgen. Een vitamine D-tekort kan slaapproblemen veroorzaken, zoals onrustige nachten en lichte slaap. Eet vette vis of slik supplementen om je vitamine D-niveau op peil te houden en je nachtrust te verbeteren.

10 voordelen van een goede nachtrust

Een goede nachtrust is niet alleen fijn, het heeft ook een heleboel voordelen. Hier zijn er 10 om je te motiveren je slaap serieus te nemen:

  1. Scherper en alerter tijdens de dag
  2. Geheugen boost – je onthoudt dingen beter
  3. Een vrolijkere en positievere houding
  4. Minder vaak ziek
  5. Beter gewichtsbeheer
  6. Verbeterde concentratie
  7. Minder stress
  8. Meer zin in seks
  9. Minder ontstekingen
  10. Langere levensduur

Meer over: