De winterjas is vaak je favoriete kledingstuk voor de koude maanden. Wist je dat het belangrijk is om goed voor je jas te zorgen. Of je nu een trendy gewatteerde jas, een klassiek wollen exemplaar of een stijlvolle leren jas hebt, het wassen en onderhouden van je winterjas kan de levensduur verlengen en zorgen dat hij functioneel blijft.
Volg deze 10 stappen om jouw winterjas op de juiste manier te wassen en het materiaal in topconditie te houden.
1. Controleer de wasinstructies
Voordat je je winterjas wast, moet je altijd het label in de jas controleren. Sommige jassen, zoals leren jassen of kleding met speciale coatings, kunnen niet in de wasmachine en moeten naar de stomerij. Let ook op of er specifieke instructies zijn voor de temperatuur of het type wasmiddel.
Wanneer je twijfelt, raadpleeg dan altijd een professional of neem contact op met de fabrikant.
2. Verwijder accessoires
Voordat je begint met wassen, is het belangrijk om alle accessoires zoals bontkragen, patches, of verwijderbare voeringen van de jas te verwijderen. Deze kunnen je jas beschadigen of de wasmachine verstopt raken.
- De bontkraag kun je het beste met de hand wassen om deze niet te beschadigen.
- Controleer ook of er ritsen of knopen zijn die je beter kunt vastzetten om ze te beschermen tijdens het wassen.
3. Vlekken verwijderen
Heeft je winterjas vlekken? Probeer dan de vlekken vooraf te behandelen. Gebruik een beetje lauwwarm water met een mild wasmiddel of vlekverwijderaar. Dep de vlek voorzichtig met een doek en laat het even intrekken, zodat de vlekken gemakkelijker verdwijnen. Let op: wrijf niet te hard, want dit kan de stof beschadigen.
4. Keer de jas binnenstebuiten
Voor een optimale reiniging keer je de jas binnenstebuiten, voordat je deze in de wasmachine doet. Dit beschermt de buitenkant van de stof tegen slijtage en voorkomt dat je wasmachine beschadigd raakt door scherpe ritsen of knopen.
Als je jas dons bevat, stop dan een paar tennisballen (of speciale drogerballen) in de wasmachine om ervoor te zorgen dat het dons niet in klonten komt te zitten, maar mooi verdeeld blijft.
Lees ook: besparen door drogerballen.
5. Gebruik een waszak
Plaats je jas in een waszak voordat je hem in de wasmachine stopt. Dit helpt de jas te beschermen tegen de scherpe onderdelen in de trommel en voorkomt dat de stof beschadigt. Waszakken zijn speciaal ontworpen om delicate stoffen te beschermen, en ze zijn perfect voor het wassen van jassen die gevoelig kunnen zijn voor de intensiteit van de wasmachine.
6. De juiste wasmachine instellingen
De wasmachine-instellingen zijn cruciaal voor het behoud van je winterjas. Lees altijd het waslabel goed door en kies de juiste instellingen. De meeste winterjassen mogen niet boven de 40 graden gewassen worden. Stel je machine in op een koud of lauw programma.
Kies bij voorkeur voor een wol- of delicate wasprogramma om de stof voorzichtig te reinigen. Te hoge temperaturen beschadigen de vezels en vervormen de voering van de jas.
7. Kies het juiste wasmiddel
Gebruik een mild wasmiddel zonder wasverzachter. Wasverzachter kan de ademende en waterdichte eigenschappen van je jas verminderen. Als je jas waterafstotend is, kan het na het wassen zijn waterdichte laag verliezen. Overweeg in plaats daarvan om speciaal impregneermiddel te gebruiken om de waterdichte laag weer te herstellen.
TIP: Voeg eventueel wat zout toe om de kleur van de stof te behouden, vooral bij donkere jassen.
8. Het juiste wasprogramma
Afhankelijk van het type jas, moet je het juiste wasprogramma kiezen. Voor dons- en gewatteerde jassen is een ‘donzen’ of ‘lichte was’ instelling ideaal. Zorg ervoor dat de jas niet te lang in de wasmachine blijft om te voorkomen dat de vulling beschadigt.
Bij wol kun je het beste het wolwasprogramma kiezen om krimpen of vervorming te voorkomen. Het is altijd goed om een lagere centrifugeersnelheid te kiezen om schade aan de stof te voorkomen.
Hoe was je een donsjas?
Bekijk de video hieronder en lees verder >>
@thelaundrystory Hoe was je nu het best een donsjas? @Melenie Veldhuizen laat het je zien! 🧡 #fyp #fy #schoonhuis #cleaningtips #cleantok #schoonmaken #lifehacks
♬ espresso sabrina – celebs media
9. Drogen van de winterjas
Na het wassen is het belangrijk dat je winterjas goed droogt. Het liefst laat je de jas drogen aan de lucht, bijvoorbeeld buiten in de frisse lucht. Zorg ervoor dat je de jas niet direct in de zon legt.
Als het buiten slecht weer is, kun je de jas ook in de droger stoppen op een lage temperatuur, maar zorg ervoor dat je tennisballen in de droger doet. Dit helpt de dons of vulling op te schudden en voorkomt dat het samenklontert.
Belangrijk: een wollen jas moet je nooit ophangen om te drogen, maar neerleggen op een vlakke ondergrond om vervorming te voorkomen.
10. Verwijder pluisjes en pilling
Na het wassen krijg je je jas misschien niet helemaal pluisvrij. Vooral als je een jas hebt die vatbaar is voor pilling. Gelukkig zijn er gemakkelijke oplossingen. Koop een pluizentondeuse (te vinden bij winkels zoals bol. of Hema) om voorzichtig de pluisjes en bultjes van de stof te verwijderen.
Dit is vooral handig voor jassen die veel gewassen worden of die gevoelig zijn voor wrijving, zoals fleeces of gewatteerde jassen.
11. Impregneer je jas jaarlijks
Als je jas ooit waterdicht was, kan de waterafstotende laag na verloop van tijd verdwijnen door het wassen. Zorg ervoor dat je de waterdichte eigenschappen herstelt met een impregneermiddel. Dit helpt om de jas beter te beschermen tegen regen en sneeuw.
12. Bewaar de jas correct
Wanneer de winter voorbij is, is het belangrijk om je jas op de juiste manier op te bergen. Hang je jas niet op een te kleine hanger, maar gebruik een brede, stevige hanger zodat de jas zijn vorm behoudt. Bewaar de jas in een ademende hoes, niet in een plastic zak, om de stof te laten ademen.
13. Bescherm tegen geuren
Als je jas na de winter wat muf ruikt, hang hem dan op een droge en goed geventileerde plek. Gebruik geen geurverfrissers of wasverzachter, want deze verstoren de functionaliteit van je jas. Bij hardnekkige geuren heb je ook speciale kledingverfrisser voor buitenkleding.
Foto: Canva