De uitbreiding van uitgesteld betalen naar fysieke winkels wekt bezorgdheid bij het kabinet. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ingrid Coenradi, uitte vanmiddag haar zorgen over deze trend tijdens de beantwoording van vragen van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.
Kabinet uit zorgen
Coenradi noemde de uitbreiding van kopen op afbetaling naar winkelstraten een zorgwekkende trend. Ze gaf aan dat de bedrijven die deze service aanbieden, deze week nog tekst en uitleg moeten komen geven op het ministerie. Wat zijn hun beweegredenen en hoe beschermen ze de klanten voor het maken van schulden?
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Achteraf betalen lijkt leuk en aantrekkelijk, maar het veroorzaakt veel financiële ellende!
— SGP (@SGPnieuws) October 1, 2024
Leg dit soort ‘betaaldiensten’ aan banden. Wacht niet op maatregelen vanuit de EU, maar maak desnoods zelf een spoedwet.@chris_stoffer bij het #vragenuur #klaarmetklarna pic.twitter.com/ig50wgVGwY
Samenwerking Adyen en Klarna
Betaalbedrijf Adyen en afbetaalapp Klarna hebben recent aangekondigd samen te gaan werken. Binnenkort kunnen klanten via de pinapparaten van Adyen in fysieke winkels ervoor kiezen om hun aankopen later te betalen.
Deze optie, ook wel ‘uitgesteld betalen’ of ‘buy now pay later’ genoemd, wordt vanaf medio oktober beschikbaar op alle 450.000 pinapparaten van Adyen wereldwijd. Klarna meldt dit in een persbericht. Achteraf betalen is al een populaire keuze in webwinkels.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Schuldhulp ziet groei van schulden bij Klarna en Riverty: 'Uitgesteld betalen té verleidelijk' https://t.co/pDBN6VfND8 pic.twitter.com/jVUJFi8FTW
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) April 1, 2023
Toezichthouder waarschuwt
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde eerder al voor de snelle groei van deze betaalmethode. Vooral in kledingwinkels zoals H&M is het voor klanten een extra optie om achteraf te betalen. Door de samenwerking met Adyen wordt dit binnenkort mogelijk in elke winkel met een Adyen-pinautomaat.
Deze trend baart deskundigen zorgen omdat het consumenten kan aanzetten om meer te kopen dan ze daadwerkelijk kunnen betalen. Daarnaast kunnen minderjarigen eenvoudig spullen op krediet aanschaffen, wat eigenlijk niet mag.
Lees ook: commerciële schuldhulpverleningen onder de loep.
Risico’s voor jongeren en schuldenaren
Staatssecretaris Coenradi wijst erop dat via uitgesteld betalen mensen die al schulden hebben, hun schulden eenvoudig kunnen vergroten. Dit risico geldt ook voor fysieke winkels.
‘Wij willen niet dat mensen straks dure schoenen op afbetaling kunnen kopen, die later misschien niet terugbetaald kunnen worden,’ aldus Coenradi. ‘Buy now pay later in winkelstraten verhoogt de kans op overkreditering, in het bijzonder bij jongeren.’
Regelgeving pas in 2026
Strenge regels, net als bij andere kredietvormen zoals roodstaan of creditcards, treden bij de betaalapps pas eind 2026 in werking. Bedrijven zoals Klarna profiteren momenteel van uitzonderingsgronden in de kredietwetgeving, waardoor veel regels nog niet van toepassing zijn op deze dienst. Volgens Coenradi is het niet mogelijk om de nieuwe regelgeving al eerder in te laten gaan.
Internationale toepassingen van Buy Now Pay Later
Naast Nederland, zien we wereldwijd een opmars van de ‘buy now pay later’ diensten. Bedrijven zoals Klarna en Afterpay hebben in verschillende markten voet aan de grond gekregen, waarbij de VS en Australië sterke groeiregio’s zijn.
Terwijl deze betaalmethoden consumenten flexibiliteit bieden, hebben ze ook geleid tot bezorgdheid bij beleidsmakers over overmatige schuldenlast en het gebrek aan regulering voor nieuwe kredietvormen. In enkele landen zijn al maatregelen genomen om deze diensten aan banden te leggen, waarbij striktere kredietcontrolemaatregelen worden ingevoerd.
De toekomst van betaalmiddelen
Met de technologische ontwikkelingen en de opkomst van fintech zijn betaalmethoden in snel tempo aan het evolueren. De integratie van ‘buy now pay later’ op pinautomaten is slechts een voorbeeld van hoe betaalmethoden zich aanpassen aan de wensen van moderne consumenten.
Experts verwachten dat de keuzevrijheid in betaalopties verder toeneemt, met een bredere adoptie van digitale wallets en cryptocurrency-gerelateerde (bitcoin) betalingen. Ondanks de voordelen die deze innovaties bieden, blijft het cruciaal om consumenten te beschermen tegen de potentiële risico’s van deze nieuwe betalingsmethoden.
5 voordelen en 5 nadelen van uitgesteld betalen:
Voordelen van uitgesteld betalen:
- Financiële flexibiliteit: Consumenten kunnen aankopen doen zonder direct hun volledige budget aan te spreken.
- Stimulans voor aankoop: Verhoogt de kans dat klanten producten aanschaffen, vooral bij duurdere items.
- Geen directe druk: Klanten krijgen extra tijd om hun financiën te regelen voordat ze hoeven te betalen.
- Verhoogde klanttevredenheid: Door extra betalingsopties aan te bieden, kunnen bedrijven meer klanten aantrekken.
- In krappe tijd en noodzaak: Bijvoorbeeld een kapotte wasmachine kan door de consument toch aangeschaft worden en hoeft er niet gewacht te worden op uitbetaling.
Nadelen van uitgesteld betalen:
- Risico op schulden: Consumenten kunnen meer uitgeven dan ze zich kunnen veroorloven, wat kan leiden tot betalingsachterstanden.
- Hoge rente of extra kosten: Indien de betaling te laat is, kunnen boetes of hoge rentes worden opgelegd.
- Verlies overzicht financiën: Door meerdere uitgestelde betalingen kunnen consumenten het overzicht op hun financiële situatie verliezen.
- Vertraging in bedrijfsinkomsten: Bedrijven moeten langer wachten op betalingen, wat hun kasstroom kan beïnvloeden.
- Kredietwaardigheid kan verslechteren: Te veel gebruik van uitgesteld betalen kan een negatieve invloed hebben op de kredietwaardigheid van consumenten.
Bronnen:
rtlboulevard, RTLnieuws