De muziekwereld is in rouw na het overlijden van Willem van Kooten, de iconische radiopionier. Op sociale media stromen de eerbetonen binnen. Willem van Kooten, die beroemd was onder de naam Joost den Draaijer, laat een onuitwisbare indruk achter in de radiowereld. Hij introduceerde de Top 40, een mijlpaal die de muziekindustrie veranderde en luisteraars aan zich bond.
Vrijdag werd bekend dat Van Kooten op 83-jarige leeftijd is overleden.
Een pionier en grootheid in de radiogeschiedenis
De Top 40, bedacht door Van Kooten, blijft een van de meest beluisterde muziekprogramma’s in Nederland. Het concept inspireerde ook verschillende andere landen. Van Kooten’s invloed beheerst de ether en zijn nalatenschap leeft voort in de harten van vele luisteraars. De radiowereld koestert het quote 500-lid met zijn passies en innovaties.
De tekst gaat verder onder video >>
Radiopresentatoren zoals Gerard Ekdom, Ferry Maat, Leo Blokhuis en Rob van Someren uitten hun verdriet en bewondering op sociale media. Zij noemen Van Kooten een inspiratiebron en een held die een blijvende stempel op de radio drukt. En terecht want zijn creatieve geest en onconventionele aanpak inspireerden generaties van radiomakers en muziekliefhebbers.
Lees verder onder het X-bericht en de video >>
Hoe mooi is ‘t als je kunt zeggen dat je een ontdekker hebt….. ik heb er een, Willem van Kooten.
— Ferry Maat (@ferry_maat) January 4, 2025
Dank je Willem voor de kans die je me gegeven hebt, ik heb er optimaal gebruik van gemaakt. Rust zacht Oenga🙏🏽
Foto’s: 1976 Team Radio Tour de France en een paar jaar geleden Bonaire pic.twitter.com/uyCXo1glsn
Invloedrijke rol van Joost den Draaijer in de muziekgeschiedenis
Als Joost den Draaijer zette Willem van Kooten een standaard in radiopresentatie die Nederlanders boeit en aan de radio zou kluisteren. Met zijn vlotte meeslepende spreekstijl en innovaties zoals de ‘jingle’ en ‘gouwe ouwe’, drukte hij een blijvend stempel op de radiocultuur. Zijn capaciteiten gingen verder dan de ether; hij leidde ook grote bands als Golden Earring en Shocking Blue naar hun successen en introduceerde het begrip ‘palingsound’ voor de Volendamse muziek, wat zijn veelzijdigheid in de muziekindustrie benadrukte.
Een bijzonder radiotijdperk laten we achter ons, want vorig jaar ontviel ons radiopresentator Jan van Veen, bekend van Candlelight, op 79-jarige leeftijd.
Willem van Kooten was rijk door zijn veelzijdige carrière
Nadat hij een opvallende carrière in de radiowereld had opgezet, verkende Van Kooten ook de zakenwereld, stapte in het onroerend goed en media, waaronder investeringen in John de Mol Producties en het begin van Arrow Classic Rock.
Ondanks zijn vele zakelijke ondernemingen bleef zijn passie voor radio springlevend, wat blijkt uit de rol die hij speelde bij de politieke partij Leefbaar Nederland en zijn aanhoudende betrokkenheid bij muzikale projecten zoals de succesvolle Stars on 45.
Dit alles maakt van Willen van Kooten tot een veelzijdig radio-icoon die de wereld van media en muziek verrijkte met zijn visie en durf.
De tekst gaat onder de video verder >>
Willem van Kooten was nog actief rond zijn 80ste
Rond zijn 80ste was Willem Van Kooten nog altijd actief. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door in een villa in de Algarve, Portugal, waar hij een golfresort had. In 2021 werd hij ernstig ziek. Wat begon als een longontsteking, leidde tot de ontdekking van een ‘levensgevaarlijke bacterie’ in zijn lichaam. Hij moest in die tijd in een privékliniek in Portugal vechten voor zijn leven. Uiteindelijk kon hij door de inzet van antibiotica herstellen.
Van Kooten overleed op 3 januari 2025, op 83-jarige leeftijd.
Hoogtepunten in het leven van Willem van Kooten
De belangrijkste hoogtepunten in de carrière van Willem van Kooten op een rij:
- Start bij Radio Veronica (1964): Willem van Kooten begon zijn carrière als DJ bij Radio Veronica. Hier groeide hij uit tot een van de populairste radiomakers van Nederland.
- Introductie van de Nederlandse Top 40 (1965): Hij lanceerde de Top 40, die uitgroeide tot een van de meest invloedrijke hitlijsten in Nederland.
- Succesvolle dj bij Radio Veronica (jaren 60): Zijn energieke en creatieve presentatie maakten hem een icoon in de Nederlandse radiowereld.
- Oprichting van Strengholt Music Group (1973): Hij bouwde Strengholt uit tot een van de grootste muziekuitgeverijen van Nederland.
- Invloedrijke mediaondernemer: Willem van Kooten speelde een sleutelrol in de promotie van nationale en internationale artiesten in Europa.
- Betrokkenheid bij radioprojecten (jaren 90 en later): Van Kooten bleef betrokken bij innovaties en nieuwe initiatieven in de radio- en muziekindustrie.
Willem van Kooten was Officier in de Orde van Oranje-Nassau (vanaf 2006), hij kreeg deze koninklijke onderscheiding voor zijn bijdragen aan de Nederlandse media en muziekwereld. Ook won hij de Marconi Oeuvre Award (2018), een prestigieuze prijs die zijn gehele carrière en invloed op de radiowereld erkent.
Er is zelfs een rotonde bij het Media Park in Hilversum vernoemd naar het radio-icoon.
Mooi om daar naartoe te rijden en een ererondje te maken – zoals een Lp ronddraait om de as van een platenspeler. Is dat geen mooi eerbetoon?
Bronnen:
NOS, NPOradio5, De Telegraaf I Foto: Willem van Kooten is eigenaar van golfresort Castro Marim in de Algarve in Portugal, Beeld: BSR Agency/Gentle Look via Getty Images.