Ga naar de inhoud

Willem Nijholt overleden (88): groot acteur en belangrijk rolmodel

Willem Nijholt overleden

Willem Nijholt is overleden. De bekende Nederlandse acteur is 23 juni in zijn slaap overleden op 88-jarige leeftijd. Nijholt is bekend van tv en toneel. Het in Nederlands Indië geboren talent laat een schat aan cultuur en kunst achter. 

Hij speelde vanaf de jaren 60 in diverse musicals, theaterstukken, films en series. Dit zijn er een aantal:

Erfgoed Willem Nijholt meer dan alleen een carrière 

Het erfgoed van Willem Nijholt strekt zich verder uit dan alleen zijn indrukwekkende carrière. Zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur en kunst is van onschatbare waarde. Hij heeft ons prachtige theaterstukken, betoverende musicals en onvergetelijke televisieseries gegeven. Zijn nalatenschap zal nog vele generaties inspireren en beïnvloeden. Nijholts CV past niet op een A4-tje. Zijn levensverhaal is een dik boek.

Willem Nijholt brak eind jaren 60 door met de tv-serie Oebele. Daarnaast speelde hij in de jaren 70 in vele musicals zoals Foxtrot (van Annie M.G. Schmidt) en Cabaret. Hij speelde intensief samen met Wim Sonneveld en Corrie van Gorp.

Te zien was hij ook in televisieseries en toneelstukken waaronder: De Stille Kracht, Willem van Oranje en De Kris Pusaka. Een van Nijholts bekendste rollen op toneel was die van de componist Salieri (in het toneelstuk Amadeus van toneelschrijver Peter Shaffer).

De tekst gaat verder onder de video >>

Prijzen en onderscheidingen

Willem Nijholt ontvangt in 1989 de Paul Steenbergen-penning, die hij in 2002 doorgaf aan Pierre Bokma. Ook ontving hij de Johan Kaartprijs en in 1999 werd hij benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau en daar kwam in 2011 de Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw bovenop.

Impact op de samenleving

Niet alleen als artiest, maar ook als persoon heeft Willem Nijholt een diepe impact gehad op de Nederlandse samenleving. Zijn openheid over zijn homoseksualiteit heeft anderen geholpen om zichzelf te accepteren en heeft bijgedragen aan de strijd voor gelijke rechten en acceptatie. Hij is een rolmodel voor velen en heeft laten zien dat je kunt zijn wie je bent, ongeacht je seksuele geaardheid.

Het levensverhaal

Het levensverhaal van Willem Nijholt is een inspirerende reis vol hoogtepunten en uitdagingen. Van zijn jeugd in Nederlands-Indië tot zijn doorbraak in Nederland, heeft hij obstakels overwonnen en successen behaald. Zijn doorzettingsvermogen en passie hebben hem geholpen om tegenslagen te overwinnen en zijn dromen waar te maken.

Bekijk hieronder het TV monument over de veelzijdige acteur >>

De toewijding

De belangrijkste lessen van Willem Nijholt: 

  • Streef naar uitmuntendheid
  • Neem geen genoegen met minder
  • Werk hard
  • Werk met toewijding

Een legende

Willem Nijholt heeft altijd geloofd in het belang van passie en authenticiteit in de kunsten. Hij gelooft dat ware kunst voortkomt uit het hart en de ziel en dat het publiek alleen kan worden geraakt als de artiest zijn ware zelf laat zien. Zijn onbevreesde en oprechte optredens hebben velen geïnspireerd om hun eigen passies na te streven en trouw te blijven aan zichzelf.

Willem Nijholt’s nalatenschap leeft voort. Zijn invloed op de Nederlandse kunst en cultuur is blijvend en zijn prestaties blijven in vele harten van generaties. Willem Nijholt gaat de boeken in als een legende.

Foto: Nationaal Archief, Wikipedia, YouTube.

Meer over: