Ga naar de inhoud

Willem-Alexander opent innovatieve simulatoren voor ‘de zee van de toekomst’

Willem_Alexander opent Seven Oceans Simulator Centre

Dinsdag 28 mei opende Koning Willem-Alexander het baanbrekende Seven Oceans Simulator Centre, afgekort SOSc, van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN). Met een symbolische handeling zette hij ‘de zee van de toekomst’ in beweging. De Koning heeft een speciale band met de zee, je leest het in dit artikel.

Innovatieve simulatoren van voor slimme en veilige scheepvaart

Na officiële opening kreeg de Koning een uitgebreide rondleiding door het centrum, waar MARIN toekomstvisies op de maritieme sector presenteerde via geavanceerde simulatoren.

Het SOSc herbergt indrukwekkende bolvormige en bewegende simulatoren die verschillende toekomstscenario’s nabootsen. Zo werken ze er aan emissieloze schepen op waterstof, onderhoudsschepen voor offshore windturbines en nieuwe reddingsboten voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

  • Deze technologieën dragen bij aan schone, slimme en veilige scheepvaart.

Met de unieke faciliteiten van het SOSc kan MARIN bemanningen voorbereiden op steeds complexer wordende maritieme operaties. De simulatoren zijn onderling gekoppeld voor het nabootsen van situaties met meerdere schepen onder moeilijke omstandigheden.

SOSc als digitale en virtuele werkplek

Bas Buchner, algemeen directeur van MARIN, benadrukt het belang van het SOSc voor de maritieme sector. “Het SOSc overbrugt de kloof tussen ontwerp en operatie. Onze werkwijze zorgt ervoor dat toekomstige bemanningen nauw betrokken is bij het ontwerp en de toepassing van schepen.”

Bekijk hier de beelden en lees daarna verder >>

Toekomstige innovaties en trainingen maritieme sector

Het SOSc biedt niet alleen mogelijkheden voor ontwerp en simulatie. Het speelt ook een cruciale rol in het trainen van bemanningen en het ontwerpen van complexe maritieme infrastructuren. Deze faciliteiten ondersteunen de maritieme sector in haar streven naar duurzame oplossingen voor energie-, voedsel- en grondstoffenwinning op zee.

Afsluitend sprak de Koning met betrokkenen en samenwerkingspartners van MARIN. Willem-Alexander prees de maritieme vindingrijkheid die in het SOSc samenkomt. Hij moedigt iedereen met een passie voor de maritieme sector aan om het centrum van het SOSc te bezoeken.

Koning Willem-Alexander heeft een sterke band met de zee

  • Koning Willem-Alexander heeft een sterke en langdurige band met de zee, die op verschillende manieren tot uiting komt:
  • De Koning volgde zijn opleiding bij de Koninklijke Marine, waar hij van 1985 tot 1987 diende. Hij behaalde zijn diploma aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) en deed operationele ervaring op aan boord van verschillende marineschepen.
  • Hij heeft een diepgaande interesse in watermanagement, een cruciaal thema voor Nederland. Van 2006 tot zijn troonsbestijging in 2013 was hij voorzitter van de Adviescommissie Water en was hij actief betrokken bij internationale waterbeheerprojecten als voorzitter van de United Nations Secretary-General’s Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB).
  • De Koning is een fervent zeiler en heeft deelgenomen aan verschillende zeilwedstrijden, waaronder de beroemde zeilrace Volvo Ocean Race. Zijn liefde voor zeilen onderstreept zijn persoonlijke connectie met de zee.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Als koning heeft Willem-Alexander verschillende ceremoniële rollen en beschermheerschappen die verband houden met de maritieme sector. Zijn betrokkenheid bij de opening van het Seven Oceans Simulator Centre van MARIN is een voorbeeld van zijn inzet voor de maritieme innovatie en veiligheid.

Deze aspecten benadrukken de nauwe band van Koning Willem-Alexander met de zee. Zowel professioneel als persoonlijk, en zijn inzet voor het bevorderen van maritieme innovatie, duurzaamheid en veiligheid.

Hans Huisman, teamleider bij MARIN, geeft in deze Engelstalige video uitgebreide uitleg over MARIN en hun scheepsbrugsimulator >>

Bron en hoofdfoto’s: MARIN

Meer over: