Ga naar de inhoud

Willem-Alexander en Máxima in Savanna, Albany en New York City

Willem-Alexander en Máxima in New York, Savannah en Albany.

Willem-Alexander en Máxima zijn deze week in de Verenigde Staten. Ze herdenken er onder andere de Nederlandse wortels van de stad New York. Het bezoek begon maandag 10 juni in Atlanta. Ze bezoeken ook Savannah, Albany en New York City. Lees hier alles over hun drukke programma:

Koning en koningin herdenken Nederlandse wortels

Maandag werd het Koninklijk Paar ontvangen door de gouverneur van Georgia, Brian Kemp (zie hoofdfoto), in het State Capitol in Atlanta. Daarna vond een gesprek plaats met de gouverneur en CEO’s van Nederlandse bedrijven over economische samenwerking, voornamelijk op het gebied van duurzame logistiek.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook voor een speciale gelegenheid in New York. Het koninklijk paar wil de historische banden tussen Nederland en New York benadrukken. De stad heeft namelijk sterke Nederlandse wortels.

Bekijk hier de video en lees daarna verder >>

Rijke geschiedenis in de 17e eeuw

New York heeft een rijke geschiedenis met Nederland. In de 17e eeuw stond de stad bekend als Nieuw-Amsterdam. Willem-Alexander en Máxima herdenken deze periode. Het koninklijk paar bezoekt verschillende plekken die belangrijk waren in deze tijd.

Programma maandag: Atlanta en Georgia

Bezoek aan Martin Luther King Jr. Center

Het Koninklijk Paar bezocht maandag het Martin Luther King Jr. Center en legde een krans bij het graf van Martin Luther King Jr. en zijn vrouw Coretta Scott King. In de Ebenezer Baptist Church, waar Martin Luther King Jr. gepredikte, ontmoette het paar vertegenwoordigers van de kerkgemeenschap. Ze woonden een gesprek bij met jongeren bij onder leiding van dominee Bronson Woods.

Het paar wandelde door BeltLine met de burgemeester van Atlanta, en in de middag rede ze naar de Patchwerk Recording Studios, waar onder andere Madonna en Beyoncé hun albums maakten. Ze spraken er met 2 Nederlanders aldaar aanwezig: Rotjoch en Frenna.

De tekst gaat verder onder het Instagram-berichten van Rotjoch en Frenna >>

In de middag opende Koning Willem-Alexander het Nederlandse bedrijf NewCold, een geautomatiseerd koelmagazijn. Ze spraken er met de vertegenwoordigers en kregen een rondleiding. En alsof de dag uit 2 dagen bestond brachten ze ook nog een bezoek aan de CDC (Center for Desease Control en Prevention).

Nederlandse kunst in de gouden eeuw

In het High Museum of Art kreeg het Koninklijk Paar een rondleiding langs de tentoonstelling ‘Dutch Art in a Global Age’ in het High Museum of art. In deze tentoonstelling zijn rond de 100 schilderijen, prenten, kaarten en andere kunstvoorwerpen uit de 17e en eerste helft van de 18e eeuw te zien. Van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit die periode, waaronder Rembrandt, Jacob van Ruisdael en Frans Hals.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

In hetzelfde museum vond maandag een receptie plaats, waarbij het paar sprak met Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Nederland en andere belangrijke lokale partners. Koning Willem-Alexander hield tijdens de receptie een toespraak.

Het bezoek onderstreept ook economische relaties met de staten Georgia en New York. Georgia is de 9e handelspartner van Nederland in de Verenigde Staten en laat nog steeds groei zien. New York is belangrijk voor Nederland wat betreft handels- en investeringsbelangen.

Er reist ook een CEO-delegatie van VNO-NCW mee, en er vindt een missie plaats van het RIVM. Tijdens het bezoek aan Georgia wordt het Koninklijk Paar vergezeld door minister Harbers. In New York gaat minister Schreinemacher mee. Daarnaast nemen minister Wever van Economische Zaken, Communicatie en Duurzame Ontwikkeling van Aruba en minister Cijntje van Economische Ontwikkeling van Curaçao ook deel aan het bezoek.

De plekken die het koninklijk paar nog meer bezoekt zijn:

Dinsdag: Een ontvangst door burgemeester Van Johnson in City Hall, Savannah, een bezoek aan Savannah College of Arts and Design, een bezoek aan de Port of Savannah, afgesloten met een netwerkbijeenkomst in het Telfair Museum.

Woensdag: Een bezoek aan Albany geplant met een ontvangst bij gouverneur Kathy Hochul van New York in de Governor’s Mansion met Nederlandse CEO’s. In de middag een bezoek aan NY Creates, met rondleiding en ontmoeting met Nederlandse delegatie. De koning ondertekent dan een Memorandum of Understanding en geeft korte toespraak.

Donderdag 13 juni: New York City, New York State

Donderdag maakt het Koninklijk paar een wandeling in East Flatbush, Brooklyn, en hebben ze gesprekken over stedelijke uitdagingen. Ze nemen aansluitend in de middag deel aan ‘Accelerating Clean Tech for the Energy Transition’ event in New Lab. Ze bezoeken de tentoonstelling over de Nederlandse geschiedenis in de New York Historical Society. En aansluitend maken ze een wandeling over de High Line en hebben dan gesprekken met jongeren die daar werken.

Het bezoek eindigt met een receptie in gebouw Spiral, Hudson Yards, waar ook dan de koning een toespraak houdt.

Historische locaties: Wall Street en oude vestingwerken

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

De koning en koningin hebben diverse locaties op hun agenda. Ze bezoeken onder andere Wall Street en de oude vestingwerken. Deze plekken zijn tastbare herinneringen aan het verleden.

Het bezoek van Willem-Alexander en Máxima is niet alleen historisch. Het is ook een viering van de huidige banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Het koninklijke paar hoopt de samenwerking tussen beide landen te versterken. Hun bezoek benadrukt de gedeelde geschiedenis en de vriendschap.

Misschien drinken ze (tussen het drukke programma door) ook nog even een kopje thee bij hun nichtje Eliose, want Eloise van Oranje loopt stage in New York.

Bron: AD, Koninklijk Huis.

Hoofdfoto: Willem-Alexander en Máxima met de first lady Marty Kemp en gouverneur Brian Kemp bij Georgia State Capitol in Atlanta, Georgia. Foto: Nykieria Chaney/Getty Images.

Meer over: