Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander en Prinses Margriet huldigen Paralympische helden van 2024

Update:
Paralympische spelen huldiging Koning


Koning Willem-Alexander en prinses Margriet ontvangen dinsdag 10 september de Nederlandse medaillewinnaars van de Paralympische Zomerspelen 2024 in Parijs. De sporters hebben dit jaar de beste prestatie ooit in de Nederlandse geschiedenis van de Paralympische Spelen behaald: de 4e plaats op de wereld ranglijst.

Feestelijke huldiging voor Paralympische sporters

De officiële huldiging, georganiseerd door NOC*NSF namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vindt plaats in Paleis Noordeinde. Minister-president Schoof en staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport zijn eveneens aanwezig bij dit bijzondere eerbetoon.

Er was veel commentaar de afgelopen weken over de afwezigheid van De Koning bij de Paralympische Spelen. De koning liet wel zijn gezicht zien bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem, tijdens de viering van het 75-jarig bestaan.

Lees ook: Koning Willem-Alexander viert 75 jaar De Zonnebloem.

De tekst gaat verder onder de het Instagram-bericht >>

Hoe ziet het programma eruit?

De dag begint met een ceremonie in de Glazen Zaal. Hier krijgen de medaillewinnaars en hun coaches een toespraak. Door onder andere minister-president Schoof, staatssecretaris Karremans en chef de mission Esther Vergeer.

Na deze feestelijke bijeenkomst ontvangt Koning Willem-Alexander de groep in Paleis Noordeinde. Koning Willem-Alexander en Prinses Margriet spreken daar hun waardering uit voor de buitengewone sportprestaties van de atleten.

Een historisch resultaat in Parijs

Nederland heeft uitzonderlijk goed gepresteerd tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. We eindigden op de 4e plaats in het medailleklassement. Met een indrukwekkende oogst van 56 medailles:

  • 27 goud
  • 17 zilver
  • 12 brons

De rolstoelbasketbalsters zetten op de laatste dag van de Spelen de kroon op het werk door het goud te veroveren. Hierdoor verhoogde Nederland haar totaal aantal gouden medailles nog verder.

Dit is de beste prestatie in 48 jaar tijd. Hoewel het totaal aantal medailles lager was dan bij eerdere edities, was dit de hoogste eindklassering van Nederland sinds 1976, toen het land 2e werd in Toronto.

Bekijk hier de hoogtepunten van de Paralympische Spelen 2024 en lees daarna verder >>

Inspiratie om in beweging te komen

De prestaties van TeamNL in Parijs zijn een inspiratie voor iedereen, om meer in beweging te komen en thuis te gaan sporten, ongeacht welke beperking je ook hebt. De huldiging op Paleis Noordeinde vormt een passend eerbetoon aan deze uitzonderlijke sporters, die Nederland met trots hebben vertegenwoordigd op het grootste sportevenement voor atleten met een beperking.

Met deze unieke combinatie van erkenning en trots zet Nederland een belangrijke stap in de geschiedenis van de Paralympische Spelen.

Kom in beweging

Bronnen: NOS, Koninklijk Huis.
Hoofdfoto: Het rolstoelbasketbalteam met Ilse Arts, Sylvana van Hees, Lindsay Frelink, Jitske Visser, Julia van der Sprong, Bo Kramer, Xena Wimmenhoeve, Cher Korver, Saskia Pronk, Carina de Rooij, Mariska Beijer en Ylonne Post tijdens de ceremonie. Foto: Joris Verwijst/BSR Agency/Getty Images.

Meer over: