Ga naar de inhoud

Wilgen: de kronkelige en sprookjesachtige aanvulling in de tuin

Wilgen

Wilgen zijn echte sprookjesbomen en er zijn heel veel soorten van. Elk met hun eigen unieke eigenschappen en verzorgingseisen. We bespraken met wilgenspecialist Kees Band over de populaire soorten wilgen, met speciale aandacht voor de dromerigste soorten.

Waarom wilgen in je tuin?

Wilgen zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk met hun sierlijke takken en bladeren, ze bieden ook een scala aan voordelen voor de tuinier. De tuinexpert, die wij onlangs bezochten, met de toepasselijke achternaam Band spreekt met veel lof over deze oerboom.

Er zijn veel redenen waarom het leuk is om verschillende soorten wilgen in je tuin te hebben:

  • Met de verschillende soorten wilgen kun je variëren in kleur, vorm en grootte, waardoor je tuin dynamisch en interessant blijft.
  • Wilgen trekken daarnaast heel veel verschillende soorten wilde dieren aan, zoals vogels, bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

Natuurlijke schaduwplekken met wilgen

Wilgen dienen daarnaast als natuurlijke schaduwplekken en windbrekers, waardoor ze de leefomgeving verbeteren voor andere planten en dieren bij teveel zon of stormachtig weer.

Ben je net ergens komen wonen waar niet meer dan tegels in de tuin liggen, plant dan meteen een paar wilgen. Wilgen groeien namelijk snel, waardoor je in een paar seizoenen al kan genieten van een volwassen boom.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>

Populaire soorten wilgen en hun verzorging

  1. Schietwilg (Salix alba): De schietwilg is een van de meest voorkomende wilgen in Nederland. Hij heeft zilverachtige bladeren en kan behoorlijk groot worden. Standplaats: zon tot halfschaduw. Bodem: vochtige, goed doorlatende grond. Snoeien: regelmatig snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen.
  2. Treurwilg (Salix babylonica): Deze wilg kenmerkt zich door zijn hangende takken en is een prachtige aanvulling aan de rand van vijvers en waterpartijen. Standplaats: volle zon. Bodem: vochtig, vruchtbaar en goed doorlatend. Snoeien: licht snoeien om de hangende vorm te behouden.
  3. Boswilg (Salix caprea): De boswilg heeft ovale bladeren en is ideaal voor kleinere tuinen vanwege zijn compactere formaat. Standplaats: zon tot halfschaduw.Bodem: vochtige, goed doorlatende grond. Snoeien: Na de bloei om de vorm en grootte te beheersen.

Welke soort wilg is dit?

Wat is dit voor plant met platte krullende stengels? vroeg een bezoeker van GoeieVraag ons. Bij navraag blijkt het de Salix udensis Sekka te zijn, de drakenklauwwilg. De drakenklauwwilg heet ook bandwilg. De naam ‘bandwilg’ verwijst niet naar meneer Band maar naar de karakteristieke platte, gedraaide takken die lijken op banden of linten.

Voor deze soort geldt ook weer: graag planten in de volle zon tot lichte schaduw. Geef regelmatig water en snoei deze wilg regelmatig om de vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen.

Een decoratieve toevoeging aan de tuin

Zijn unieke groeiwijze maakt de boom extra decoratief en een opvallende toevoeging aan elke tuin. Je hoeft met deze boom ook niet meer rond Pasen naar de bloemist voor paastakken. Je knipt er gewoon een paar kronkels met katjes vanaf en je hebt een mooie decoratie voor in huis.

Om wilgen gezond en mooi te houden geeft Kees Band ons nog een paar extra verzorgingstips:

  • Mulchen: Breng een laag mulch aan rond de basis van de boom om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.
  • Bemesten: Bemest in het vroege voorjaar met een organische meststof om de groei te bevorderen.
  • Bescherming: Bescherm jonge bomen tegen harde wind en vorst, aangezien de takken kwetsbaar kunnen zijn.

Door verschillende soorten wilgen in je tuin te planten, creëer je niet alleen een prachtige en dynamische buitenruimte, maar draag je ook bij aan een gezond ecosysteem. Elke wilgensoort heeft zijn eigen charme en verzorgingseisen, waardoor je tuinieren leuk en afwisselend blijft.

Er zijn overigens nog veel meer soorten wilgen (Salix), die variëren in grootte, vorm en groeigewoonten. Hier is een lijst met andere soorten wilgen om je in te verdiepen:

  1. Salix cinerea (Grauwe wilg)
  2. Salix daphnoides (Fluweelwilg)
  3. Salix fragilis (Kraakwilg)
  4. Salix purpurea (Kronkelwilg of Katwilg)
  5. Salix pentandra (Laurierwilg)
  6. Salix viminalis (Katwilg of Teenwilg)
  7. Salix repens (Kruipwilg)
  8. Salix udensis ‘Sekka’ (Drakenklauwwilg)
  9. Salix triandra (Amandelwilg)
  10. Salix matsudana (Kurkentrekkerswilg)
  11. Salix exigua (Coyote-wilg)
  12. Salix myrsinifolia (Zwarte wilg)
  13. Salix herbacea (Dwergwilg)
  14. Salix reticulata (Netwilg)
  15. Salix lanata (Wollige wilg)
  16. Salix aurita (Oorbwilg)
  17. Salix elaeagnos (Rosmarijnwilg)

Bronnen

Kees Band I Hoofdfoto: Canva

Meer over: