In de bossen van Nederland, zoals in Nunspeet, wemelt het in de herfst van de eetbare schatten: honingzwammen, eekhoorntjesbrood en cantharellen. Wildplukkers plunderen de natuur massaal, met als gevolg dat de paddenstoelen in sommige gebieden bijna verdwenen zijn. Lees hier over de diefstal in de natuur.
Staatsbosbeheer: ‘Hou je aan de regels’
Het lijkt misschien onschuldig om wat paddenstoelen of bessen mee naar huis te nemen, toch kan dit schadelijke effecten hebben op de natuur en onze gezondheid. Staatsbosbeheer gedoogt wildplukken in beperkte mate en vraagt plukkers om zich aan de regels voor het wildplukken te houden.
Veel mensen realiseren zich niet dat wildplukken serieuze risico’s meebrengen. Planten en paddenstoelen in de natuur zijn er niet alleen voor mensen, ze vormen een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Wilde dieren, zoals herten, vogels en insecten, zijn afhankelijk van de natuur voor voedsel en voortplanting. Door massaal te plukken, verstoren we deze natuurlijke balans.
In Nunspeet is het wildplukken zo uit de hand gelopen dat boswachters nergens meer een cantharel zien groeien in het bos. Dit moet onmiddellijk stoppen, aldus de bosheheerder.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Bos in Nunspeet kaalgeplukt: 'Geen cantharellen meer' https://t.co/SEF4Z2nsCh pic.twitter.com/RPtj3kbvyZ
— Omroep Gelderland (@OmroepGLD) October 31, 2024
Regels en beperkingen voor wildplukkers
Staatsbosbeheer staat toe dat mensen voor eigen gebruik een kleine hoeveelheid plukken – maximaal een bakje van 250 gram. Plukken voor commerciële doeleinden is wel streng verboden.
Natuurmonumenten hanteert in haar bossen nog strengere regels en verbiedt wildplukken volledig. Zij wijzen erop dat zelfs het verwijderen van kleine hoeveelheden paddenstoelen negatieve gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit en de verspreiding van schimmels, aangezien paddenstoelen sporen moeten verspreiden om zich voort te planten.
- Genieten van paddenstoelen in de natuur kan natuurlijk geen kwaad. Dit zijn 10 paddenstoelenroutes voor natuurliefhebbers.
Tips voor natuurvriendelijk gedrag in de herfst
- Respecteer de natuur en de regels: Volg de richtlijnen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Houd je aan de toegestane hoeveelheid en pluk alleen voor eigen gebruik. Zo draag je bij aan het behoud van de natuur.
- Laat giftige planten en paddenstoelen met rust: Veel giftige paddenstoelen en planten zijn moeilijk te herkennen. Probeer deze soorten niet te plukken om vergiftiging te voorkomen. Laat het aan ervaren experts over om te bepalen wat veilig is om te eten.
- Blijf op de paden: Door op de paden te blijven, voorkom je dat kwetsbare gebieden beschadigd raken. Onverharde delen van het bos bevatten vaak zeldzame planten en paddenstoelen die niet vertrapt of geplukt moeten worden.
- Laat eetbare planten en paddenstoelen voor dieren: Wilde dieren zijn afhankelijk van de natuur voor hun voeding. Door eetbare planten en paddenstoelen in de natuur te laten staan, help je de lokale fauna en draag je bij aan een gezonde balans in het ecosysteem.
- Weet wat je plukt: Als je besluit te plukken, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent. Volg een cursus of neem een gids mee. Zo voorkom je vergissingen die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid.
Wildplukken niet zonder risico
Er is ook een gezondheidsrisico verbonden aan wildplukken. Veel soorten paddenstoelen lijken op elkaar. Sommige zijn giftig en veroorzaken ernstige gezondheidsklachten als ze worden geconsumeerd. De kans op vergiftiging door verwarring met giftige soorten, zoals de groene knolamaniet, is aanzienlijk. Zelfs een kleine hoeveelheid van deze giftige paddenstoelen kan tot ernstige vergiftiging of zelfs de dood leiden.
Conclusie voor wildplukkers: Respecteer de regels van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en stop met wildplukken. Blijf op de paden, laat het voer van de wilde dieren liggen en laat de natuur zijn werk doen.
Bron: Omroep Gelderland, Natuurmonumenten. I Hoofdfoto: Canva.
Eerder schreven wij:
Bossen worden massaal geplunderd dit is waarom
Paddenstoelen, hout en kastanjes worden massaal uit het bos gesprokkeld. Boswachters signaleren dat het echt uit de hand loopt. Waarom neemt ineens iedereen zoveel mee? Lees hier waarom je geen spullen uit het bos moet halen en wat de oorzaak is van deze ‘plundering’.
Van paddenstoelen tot halve bomen
Steeds meer mensen nemen natuurlijke producten mee uit het bos. Denk aan paddenstoelen, hout, kastanjes, fruitsoorten en noten. Best bijzonder, want eigenlijk mag je helemaal niets meenemen uit het bos. Wildplukken is zelfs officieel verboden. Bij kleine hoeveelheden knepen boswachters eerst een oogje toe. Tot nu. Staatsbosbeheer heeft gemeld dat het uit de hand loopt en roept op om te stoppen met het wegnemen van dingen uit de natuur. Het is namelijk ook voedsel voor de dieren die daar leven.
Waarom nemen mensen natuurlijke producten mee uit het bos?
Wendy neemt kastanjes mee om er leuke knutselwerken van te maken, Valery verzamelt hout voor haar haard en Brenda plukt oesterzwammen om deze te verkopen in haar restaurant. Mensen nemen om allerlei verschillende redenen dingen uit de natuur mee. Zo wordt hout gesprokkeld om te gebruiken als brandhout voor in de haard. Wie een haard thuis heeft, gebruikt hem waarschijnlijk meer dan voorheen. Dit vanwege de stijgende energiekosten. Tamme kastanjes zijn te eten. De wilde worden meestal meegenomen om er leuke knutselwerken mee te maken of als herfstdecoratie. Paddenstoelen meegenomen om ze te gebruiken voor consumptie. Sommige paddenstoelen zijn best lekker! Het eten van natuurlijke producten is helemaal hip en past in een duurzame, gezonde levensstijl. Toch is het slim, los van de plundering, om de paddenstoelen te laten staan. Ze zijn vaak giftig. Hazelnoten en walnoten worden eigenlijk bijna altijd meegenomen om op te eten.
Stop ermee of accepteer de consequenties
Geen dingen meer uit het bos meenemen naar huis dus. Wie wel betrapt wordt op wildplukken, riskeert een boete. Deze kan oplopen tot wel € 4.500. Best een fikse boete dus. Dit komt omdat wildplukken volgens de wet onder stroperij valt. Boswachters delen zelden boetes uit voor wildplukken. Pas als mensen met boodschappentassen het bos uit wandelen of als mensen kastanjes uit de bomen slaan, wordt het een ander verhaal. Daarbij is het zo dat niet alle boswachters mensen kunnen beboeten. Dit kan alleen het deel dat ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is.
Je doet er goed aan om het risico niet te nemen. Voor jezelf én voor de natuur. Voor wie hout sprokkelt, heeft het Staatsbosbeheer nog een belangrijke boodschap: het heeft geen zin. Voordat jouw gesprokkelde hout de haard in kan, moet het nog 1 á 2 jaar drogen.