Ga naar de inhoud

Wilde zwijnen: gevaarlijke bezoekers in onze natuur. 6 tips en maatregelen

Wilde zwijnen tegenkomen in de natuur

Wilde zwijnen zijn indrukwekkende dieren die steeds vaker opduiken in stedelijke en landelijke gebieden. Gemeenten waarschuwen regelmatig voor hun aanwezigheid en geven advies over hoe je moet handelen als je een wild zwijn tegenkomt.

Dit artikel biedt een overzicht van de huidige situatie en nuttige tips voor het omgaan met wilde zwijnen zodat je onbezorgd kunt genieten van het fietsen en wandelen in de natuur.

Waarschuwingen in verschillende gemeenten

  • Gemeente Meerssen waarschuwt deze week voor wilde zwijnen in Geulle, Snijdersberg en het Herdenkingsbos.
  • Ook in Sittard-Geleen en Maastricht hangen waarschuwingsbordjes met de boodschap: “Pas op voor wilde zwijnen.”
  • In april werden in een weiland naast de woonwijk Amby in Maastricht een wild zwijn met biggen gezien.
  • Golfclub het Rijk van Margraten waarschuwde haar leden eerder dit jaar ook voor zwijnen op het terrein.
  • De overlast in Limburg groeit, vooral in Meerssen moesten veel wilde zwijnen worden afgeschoten.

Hoe te handelen als je een wild zwijn tegenkomt

Wanneer je in de natuur wandelt of fietst, is het belangrijk om alert te blijven. Hier zijn enkele tips tijdens een ontmoeting:

  1. Maak geluid: Laat je aanwezigheid horen door veel geluid te maken en met je armen te zwaaien. Dit schrikt ze vaak af.
  2. Blijf kalm en loop langzaam achteruit: Probeer rustig te blijven en langzaam achteruit te lopen, zonder plotselinge bewegingen.
  3. Verschuil je indien nodig: Zoek een plek om je te verschuilen als het dier blijft naderen.
  4. Voer of benader de dieren niet: Kom niet dichterbij voor een foto en voer de zwijnen niet. Dit kan agressief gedrag uitlokken.
  5. Ren niet weg: Ze kunnen snel rennen. Wegrennen kan hun jachtinstinct triggeren.
  6. Honden aan de lijn: Hondenbezitters moeten extra opletten en hun hond aan de lijn houden. Wilde zwijnen kunnen honden als een bedreiging zien.

Incidenten met wilde zwijnen

Hoewel aanvallen op mensen zeldzaam zijn, komen ze wel voor. In januari 2023 raakte Remko Renckens gewond na een aanval van een wild zwijn in Meerssen. Hij had 17 hechtingen nodig. Voor honden is de situatie gevaarlijker; in juli overleefde een hond een aanval van een wild zwijn niet.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Extra informatie over wilde zwijnen

Het zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet dat bestaat uit planten, wortels, insecten en kleine dieren. Ze leven in groepen die bekend staan als roedels, bestaande uit vrouwtjes en hun jongen, terwijl volwassen mannetjes vaak solitair leven.

Hun aanwezigheid kan aanzienlijke schade aanrichten aan landbouwgewassen en tuinen, en ze kunnen ook ziektes verspreiden.

Eind 2023 werden er nog radioactieve wilde zwijnen ontdekt.

Preventieve maatregelen

Om de overlast te beperken, kunnen enkele maatregelen worden genomen:

  1. Omheiningen: Het plaatsen van sterke omheiningen rond gevoelige gebieden zoals landbouwgronden en tuinen kan helpen om zwijnen buiten te houden.
  2. Voedselbronnen verwijderen: Vermijd het laten rondslingeren van voedselresten in natuurgebieden en zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn.
  3. Gebruik van afweermiddelen: Er zijn verschillende afweermiddelen beschikbaar die kunnen helpen om wilde zwijnen af te schrikken.
  4. Educatie en bewustwording: Gemeenten kunnen bewoners en bezoekers informeren over de aanwezigheid van wilde zwijnen en hoe ze veilig kunnen handelen.

De dieren zijn een natuurlijk onderdeel van onze fauna, maar hun toenemende aanwezigheid in bewoonde gebieden vraagt om voorzichtigheid en respect. Door alert te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we veilig van de natuur blijven genieten zonder onnodige risico’s.

Tip: voer wilde zwijnen niet!

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Bron: 1limburg

Meer over: