Ga naar de inhoud

Wilde noten rapen in de herfst: wat mag wel en wat mag niet

Update:
Noten rapen natuur herfst

De herfst is het seizoen van vallende bladeren, frisse lucht, en natuurlijk wilde noten! Eikels, hazelnoten, en beukennootjes liggen verspreid in de bossen en natuurparken en nodigen uit om ze te rapen. Voordat je enthousiast op pad gaat is het belangrijk om te weten wat wel en niet is toegestaan om te rapen. Lees hier over de regels.

Welke wilde noten mag je wel rapen?

In Nederland mag je in de herfst verschillende wilde noten in de natuur rapen, mits dit voor eigen gebruik is en in kleine hoeveelheden. De volgende noten zijn vaak te vinden:

  • Hazelnoten – Deze vind je in bossen of langs wandelpaden.
  • Beukennootjes – Vaak te vinden onder beukenbomen.
  • Eikels – Deze zijn voor mensen niet direct eetbaar, maar worden soms verwerkt in gerechten na speciale bereiding.
  • Kastanjes – Let op het verschil tussen tamme kastanjes (eetbaar) en paardenkastanjes (niet eetbaar).

Wat kan ik doen met wilde noten?

Het is belangrijk om te weten dat je geen grote hoeveelheden mag rapen en dat je soms toestemming nodig hebt, afhankelijk van de locatie. Op sommige plaatsen geldt namelijk een verbod of beperking om de natuur te beschermen. Met de noten die je in de natuur verzamelt, maak je thuis allerlei lekkere en creatieve snacks en gerechten.

Hazelnoten:

Rooster de hazelnoten in de oven om ze extra knapperig en smaakvol te maken. Je kan ze daarna gebruiken in baksels, door salades strooien, of als snack eten. Of mix geroosterde hazelnoten met wat olie en suiker voor een zelfgemaakte hazelnootpasta, vergelijkbaar met Nutella.

Beukennootjes:

Beukennootjes rooster je met een beetje zout voor een heerlijke snack. Je kan ze ook fijnsnijden en door salades of over groenten strooien voor een extra twist.

Eikels:

Hoewel eikels niet rauw eetbaar zijn, kun je ze verwerken tot eikelmeel door ze eerst te laten weken (om de tannines te verwijderen) en daarna te drogen en te malen. Dit meel gebruik je in brood of koekjes.

Tamme kastanjes:

Snijd een klein kruisje in de schil van de tamme kastanje en rooster ze in de oven. Dit is een klassieke manier om ze te eten.
Tamme kastanjes pureren kan ook, als basis voor soepen, desserts of als vulling voor gevogelte. Tamme kastanjes verwerk je ook in gebak, zoals cake of brood, voor een unieke smaak. Let erop dat je alleen tamme kastanjes gebruikt en geen paardenkastanjes (zie foto hieronder), want die zijn niet eetbaar.

Lees ook: Tamme kastanjes, laat ze terugkeren in je gerechten.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

De regels voor het rapen van wilde noten in de natuur

In Nederland mag je in principe wilde noten voor eigen gebruik rapen, mits je je aan bepaalde regels houdt. Hier zijn een paar richtlijnen om rekening mee te houden:

  • Voor eigen gebruik: Het is toegestaan om een kleine hoeveelheid noten te verzamelen voor eigen consumptie. Dit is te definiëren als ‘een handjevol’. Denk hierbij aan de noten die je tijdens een wandeling opraapt, genoeg voor een herfstsnack of om thuis in een gerecht te verwerken.
  • Openbare natuurgebieden: In openbare natuurgebieden zoals bossen en parken is het meestal toegestaan om wilde noten te rapen, mits er geen specifieke verbodsborden staan. Let op dat sommige natuurgebieden extra regels hanteren, zoals nationale parken, waar strengere voorschriften gelden.
  • Respect voor de natuur: Raap alleen wat je nodig hebt en laat genoeg liggen voor de dieren die afhankelijk zijn van deze noten. Dieren zoals eekhoorns, vogels en wilde zwijnen gebruiken deze voedselbronnen om de winter door te komen.
  • Beschermde soorten: Niet alle noten mag je rapen. Sommige plantensoorten en hun vruchten staan onder bescherming en mag je niet meenemen, ook niet voor eigen gebruik. Het is belangrijk om je van tevoren te informeren over welke soorten dit zijn.
  • Privéterrein: Het betreden van privéterrein zonder toestemming om noten te rapen is vanzelfsprekend verboden. Zelfs als er prachtige hazelnoten of eikels op de grond liggen, mag je deze niet zomaar meenemen als ze in iemands tuin liggen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Kleine hoeveelheden voor eigen gebruik rapen

Het is toegestaan om in de meeste natuurgebieden kleine hoeveelheden wilde noten te rapen. Zolang dit voor eigen gebruik is. Denk aan een handvol hazelnoten of een zakje beukennootjes. Het is niet de bedoeling dat je met emmers vol noten naar huis gaat, omdat dit de balans in het ecosysteem verstoort. Dieren zoals eekhoorns en vogels zijn afhankelijk van deze natuurlijke voedselbronnen om de winter door te komen.

Veel plezier met rapen, en nogmaals: raap stiekem niet teveel, want dieren kunnen ze niet kopen in de supermarkt!

GoeieVraag: Welke noten zijn het gezondste?

Foto’s: Canva.

Meer over: