Ga naar de inhoud

Wietproef gestart voor het legaal maken van wiet kweken

Wiet legaal verkoop wietproef start in Tilburg en Breda

Wiet kweken wordt legaal. Tenminste als de zogeheten Wietproef, die 15 december 2023 in Breda en Tilburg van start gaat, veilig en zonder wanorde verloopt. De deelnemende vergunninghouders hebben toestemming om legaal geteelde en gedoogde cannabisproducten te verkopen in hun coffeeshops.

Aanloop naar legalisering van productie van cannabis

De aanloop naar de legalisatie van verkoop en productie van cannabis werd geïnitieerd door de burgemeesters van Breda en Tilburg. Ministers Kuipers van Volksgezondheid en Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid stemden ermee in om alvast op beperkte schaal te beginnen met het experiment voor een gelegaliseerde productie- en verkoopketen van cannabis.

Hoe komt een coffeeshop nu aan zijn wiet?

Hoe komt een coffeeshop nu aan zijn wiet? Is een veel gestelde en logische vraag. Het antwoord is: via de illegale wiethandel. De teelt van wietplanten is namelijk verboden. Iedereen in Nederland mag wel wiet voor eigen gebruik kweken. Maximaal 5 planten. Staan er ergens meer dan de toegestane hoeveelheid op een eigen terrein, dan neemt de politie de planten in beslag. De teler kan dan door de politie worden vervolgd.

Soepele overgangsfase van illegaal naar legaal

Het doel van de Wietproef is om ervaring op te doen met het zogeheten ‘gesloten systeem’ en alle bijbehorende processen. Indien de openbare orde of veiligheid ernstig in het gedrang komen, stopt de proef voortijdig. De opgedane inzichten worden gedeeld met alle deelnemende steden en dienen ter verbetering van de processen en systemen voor een soepele overgangsfase van verkoop via illegale wietplantages naar legale cannabis verkoop.

Kwekers gereed om te leveren aan vergunninghouders

De huidige planning van de Wietproef geeft aan dat naar verwachting in het 4e kwartaal van 2023 2 legale kwekers gereed zijn om te leveren aan de vergunninghouders. Dit is voldoende om te kunnen beginnen in Breda en Tilburg. Naar verwachting starten nog 2 kwekers in februari 2024 met de levering aan verkooppunten met een vergunning in de 2 steden.

Andere steden starten met Wietproef in 2024

Na de 1e fase van een half jaar volgt de overgangsfase van de Wietproef. Naar verwachting beginnen alle deelnemende steden aan het einde van het 1e kwartaal van 2024. Tijdens deze overgangsfase mogen de vergunninghouders in deelnemende steden gereguleerde producten aanbieden naast gedoogde producten.

De planning van de kwekers is op dit moment te onzeker om meer duidelijkheid te verschaffen over de daadwerkelijke start van de overgangsfase. Ministers Kuipers en Yeşilgöz-Zegerius informeren de Tweede Kamer zodra meer bekend is. 6 weken na de start van de overgangsfase begint de experimentele fase. Coffeeshops mogen vanaf dat moment enkel nog de gereguleerde cannabis verkopen.

Ook gemeente Amsterdam doet mee aan experiment

Het stadsdeel Oost van Amsterdam is voorgedragen door de gemeente als de 11e deelnemende stad aan de Wietproef. Momenteel is er nog overleg met de betrokken ministeries over de invulling ervan. Om dit mogelijk te maken, moeten de Wet en het Besluit Experiment Gesloten Cannabisdispensariumketen worden herzien. Het wetsvoorstel hiervoor ligt ter behandeling in de Tweede Kamer.

Wat was de eerste coffeeshop in Nederland?

In Nederland werd de eerste coffeeshop opgericht in Utrecht, in 1968. Deze coffeeshop heette Sarasani. Maar er zijn mensen die wijzen coffeeshop Mellow Yellow aan als echte eerste shop. Deze opende haar deuren in Amsterdam in 1972. Men beweert zelfs dat het de eerste coffeeshop ter wereld was. Het was gevestigd in een gekraakte bakkerswinkel aan de Weesperzijde.

Gebruikers van cannabis moeten nog even geduldig de uitkomst van de Wietproef afwachten. Tot die tijd is het in elk geval niet illegaal om alvast alles te weten te komen over onze nederwiet.

Bronnen: NU.nl, Gemeente.nu.

Meer over: