Ga naar de inhoud

Met wielrennen beginnen? Deze 6 tips helpen je op weg deze zomer

Wielrennen tips

Razendsnel zoeven de groepjes wielrenners in het weekend over het fietspad. Lijkt het jou ook wat, lekker in zo’n groepje wielrennen of in je eentje over de fietspaden van Nederland racen? Wil je deze zomer beginnen met wielrennen? Met deze 6 tips weet je waar je op moet letten en stap je dit seizoen goed voorbereid op de racefiets.

1. Zoek de juiste racefiets uit

Het is misschien heel verleidelijk om in een fietsenwinkel de mooiste, meest glimmende en duurste racefiets uit te kiezen om daarop met wapperende haren de ondergaande zon tegemoet te fietsen. Maar wees even realistisch: je weet niet hoe vaak en hoe ver je gaat fietsen. Misschien is het beter om eerst te beginnen met een goedkoper model.

Heeft een vriend er wellicht nog eentje staan? Of staat er op Tweedehands.net nog een geschikt exemplaar? Ook op Bol.com staan goedkopere modellen die voor een beginnende wielrenner geschikt zijn.

  • Laat jouw racefiets wel goed door een fietsenmaker in de buurt nalopen en instellen op de juiste hoogte voor jouw lichaamslengte.

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

2. Leer het racefiets jargon

Alvast wat jargon, zodat je in de fietsenwinkel weet wat je koopt: een ‘fixie’, afkorting voor ‘fixed gear’, is een racefiets zonder versnellingen, waarbij het tandwiel direct is gemonteerd op het wiel. Lichter, goedkoper maar ook best pittig, want je moet voortdurend trappen.

Op een ‘single speed’ fiets, ook zonder versnellingen, kunnen je benen af en toe even pauze houden. De meeste racefietsen hebben wel versnellingen, sommige schakelen automatisch en anders moet je zelf schakelen.

  • Test uit wat je het prettigste vindt voordat je je keuze maakt.

3. Kies de juiste wielrenkleding

De meeste wielrenners hebben een superstrak fietspak of een speciale fietsbroek die minstens zo strak is. Voel je je daar niet comfortabel in? Als beginner kun je in een gewone korte broek op de fiets stappen, maar je merkt al snel dat bepaalde lichaamsdelen daar niet vrolijk van worden. Je zweet sneller op een racefiets.

Wat doe ik tegen zweetbillen? Een wielrenbroek met een zeem beschermt tegen zadelpijn door bijvoorbeeld zweet. De dikte van de zeem hangt samen met de hardheid van je zadel. Er zijn daarom zeer veel verschillende fietsbroeken te koop.

In deze video legt expert Roel uit waar je op met letten als je een keuze gaat maken voor een wielrenbroek. De tekst gaat onder de video verder >>

4. Vergeet nooit je fietshelm op te zetten

Op de dunne banden van een wielrenfiets fiets je sneller dan normaal over het asfalt. Een ongeluk in de vorm van een hobbeltje of een stuurfout zit daarom in een klein hoekje. Een helm is verstandig maar nog niet verplicht (Er is wel een helmplicht voor Speed Pedelec en snorfietsen)

Koop een nieuwe helm, want de dempende materialen in een helm hebben een houdbaarheidsdatum. Alle fietshelmen die in Nederland worden verkocht, voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, dus pas er een paar en kies een helm die comfortabel zit.

  • Let er goed op dat de helm niet te strak en niet te los zit om hoofdpijn en onveiligheid te voorkomen.

5. Samen met andere wielrennen, of alleen?

Wat heeft je voorkeur: wil je met een groep wielerliefhebbers op pad, of fiets je liever alleen? Overal zijn wielrenclubs van mensen die er gezamenlijk op uit trekken. Vraag van tevoren wat het doel van het groepje is: zijn ze in voorbereiding voor een tourevenement, en wil je dat ook? Of houden ze van gezellig toeren? Wat is het niveau?

Zodra je alleen gaat fietsen, kun je met online schema’s de snelheid en duur van je fietstocht opbouwen. Of je nu alleen of met een groepje gaat wielrennen, loop nooit te hard van stapel. Met een nieuwe racefiets en goede voornemens is het verleidelijk om elke dag een flink stuk te fietsen. Op die manier is de kans wel groter op een blessure door overbelasting.

  • Geleidelijk opbouwen, geduld hebben en rustig trainen zorgt voor een beter effect op de langere termijn.

6. Altijd meenemen: drinken, telefoon, geld, bandenplakspullen

Wat is belangrijk om mee te nemen tijdens je wielrentochten? Een grote bidon met water of sportdrank zorgt ervoor dat je geen hoofdpijn krijgt door vochttekort, en dat kun je tijdens het wielrennen toch snel oplopen.

  • Een mobiele telefoon is handig, zeker als je er een app op zet die de afstand meet en de route volgt.
  • Een pinpas, je wallet of wat contant geld is ook handig, een pitstop bij een terrasje onderweg maakt het wielrennen nog leuker.
  • Een doosje met spullen voor materiaalpech zoals een bandenlichter, solutie en een nieuw ventieltje hoor je zeker bij je te hebben. Krijg je onderweg een lekke band? Dan kun je je met dit materiaal jezelf redden – en anders kun je met je mobiel om hulp bellen.

Pak die kans om lekker in beweging te komen en zoek alvast een paar mooie ritten uit met de Fietsknooppunten app van Fietsnetwerk.nl

Plan een fietsdate met vrienden in

Gebruik Datumprikker om een afspraak in te plannen.

Vind een geschikt moment voor je (groeps)afspraak. Zo werkt het: In een paar eenvoudige stappen maak je een afspraak, stel je de locaties en data voor en nodig je deelnemers uit. Deze geven hun beschikbaarheid aan en je ziet in 1 oogopslag wanneer iedereen kan. Superhandig toch?

Veel fietsplezier gewenst!

Hoofdfoto: Robert Kneschke voor Canva.

Meer over: