Ga naar de inhoud

Wie was Nostradamus en wat voorspelde hij?

Nostradamus

Nostradamus, ook bekend als Michel de Nostredame, was een prominente figuur in de geschiedenis van de astrologie en het voorspellen van gebeurtenissen. Zijn voorspellingen, die in de 16e eeuw zijn vastgelegd, hebben tot op de dag van vandaag mensen gefascineerd en hebben aanleiding gegeven tot talloze discussies en interpretaties. Geloof jij hierin?

Wie was Nostradamus?

Nostradamus, wiens echte naam Michel de Nostredame was, was een Franse astroloog, arts en apotheker die leefde in de 16e eeuw. Hij werd geboren op 14 december 1503 en stierf op 2 juli 1566. Nostradamus staat vooral bekend om zijn boek ‘Les Prophéties’ (De Profetieën). Hierin schreef hij een reeks gedichten waarvan hij beweerde dat dit voorspellingen waren voor toekomstige gebeurtenissen.

Hij studeerde aan de Universiteit van Avignon en later aan de Universiteit van Montpellier, waar hij zijn apothekersopleiding voltooide. Na zijn academische carrière werkte hij als apotheker en later als raadgever. Daarna wijdde hij zich volledig aan astrologie en het voorspellen van gebeurtenissen.

Nostradamus’ bekendste werken

‘Les Prophéties’ werd in 1555 gepubliceerd. Dit omvangrijke werk bevat kwatrijnen waarin Nostradamus zijn voorspellingen en visies op de toekomst vastlegde. Zijn voorspellingen waren vaak vaag en open voor interpretatie, wat heeft bijgedragen aan de wijdverbreide belangstelling voor zijn werk. Hij gebruikte veel symboliek, allegorieën en cryptische taal, waardoor het moeilijk is om precies vast te stellen wat hij bedoelde of welke gebeurtenissen hij probeerde te voorspellen.

Nostradamus’ visie op de toekomst

Nostradamus’ voorspellingen, die vaak betrekking hebben op verre toekomstige gebeurtenissen, worden nog steeds bestudeerd en geïnterpreteerd door astrologen en historici. Zijn vermogen om oorlogen en natuurrampen te voorspellen bracht hem aanzien en bewondering in zijn tijd en zijn legende leeft voort tot op de dag van vandaag.

10 beroemde voorspellingen van Nostradamus

Sommige van Nostradamus’ beroemdste voorspellingen hebben een blijvende impact gehad op de populaire verbeelding en hebben aanleiding gegeven tot speculatie over hun mogelijke betekenis in het licht van historische gebeurtenissen. Zijn vermogen om toekomstige gebeurtenissen te voorzien heeft geleid tot eindeloze discussies en interpretaties. Hier zijn enkele van de vermeende beroemde voorspellingen van Nostradamus die mensen hebben geïnterpreteerd in relatie tot specifieke gebeurtenissen:

1. Hitler en de Tweede Wereldoorlog

Er zijn mensen die beweren dat Nostradamus de opkomst van Adolf Hitler en de gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog heeft voorzien. Zij baseren deze bewering op passages waarin wordt gesproken over een ‘zwart beest’ dat uit het oosten komt. Evenzo beweren sommigen dat Nostradamus de opkomst van het Derde Rijk in Duitsland en de heerschappij van Adolf Hitler heeft voorspeld, waarbij interpretaties verwijzen naar een ‘zwarte vlag’ en een ‘kwaadaardige man’. Nostradamus maakte melding van een figuur genaamd ‘Hister’, die sommigen associëren met Adolf Hitler. Het feit dat Hitler de rivier de ‘Hister’ (de Oostenrijkse naam voor de Donau) overstak tijdens zijn militaire campagnes, wordt gezien als een mogelijke vervulling van deze voorspelling.

2. De grote brand van Londen in 1666

Er wordt beweerd dat Nostradamus de grote brand van Londen in 1666 heeft voorspeld. Sommige interpretaties suggereren dat zijn gedichten verwijzen naar ‘de nieuwe stad’ die in brand staat. Het is echter belangrijk op te merken dat veel van zijn voorspellingen zo algemeen zijn dat ze op verschillende gebeurtenissen kunnen worden toegepast.

3. De opkomst van Napoleon in 1799

Er zijn beweringen dat Nostradamus de opkomst van Napoleon Bonaparte heeft voorspeld, met verwijzingen naar een ‘Corsicaan’ die opkomt als een krachtige leider. Opnieuw zijn deze interpretaties controversieel vanwege hun vaagheid en het ontbreken van specifieke details.

4. De aanslagen van 11 september 2001

Na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 hebben sommigen beweerd dat Nostradamus deze gebeurtenis heeft voorspeld. Er zijn interpretaties die verwijzen naar ‘2 ijzeren vogels’ die de ‘grote toren’ zouden vernietigen. In kwatrijn 10:72 spreekt Nostradamus van de ‘Koning der Terreur’ die vanuit de lucht komt. Sommige mensen hebben dit geïnterpreteerd als een voorspelling van de aanslagen op 11 september 2001, waarbij vliegtuigen het World Trade Center in New York troffen. Deze interpretaties zijn echter sterk bekritiseerd vanwege hun gebrek aan duidelijkheid en de neiging om gebeurtenissen retroactief te interpreteren.

5. De moord op John F. Kennedy in 1963

Er zijn interpretaties die suggereren dat Nostradamus de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy heeft voorspeld. Deze interpretaties verwijzen naar beschrijvingen van een ‘grote schande’ die het hoofd van de ‘koning‘ zou treffen.

6. De opkomst van het communisme

Sommige mensen geloven dat Nostradamus de opkomst van het communisme heeft voorspeld, met verwijzingen naar een ‘rode schaduw’ en een ‘bebaarde sterke man’ die de wereld zal beïnvloeden.

7. De Koude Oorlog

Er zijn interpretaties die suggereren dat Nostradamus de periode van de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie heeft voorspeld. De ‘ijzeren vogel’ wordt soms geïnterpreteerd als een verwijzing naar vliegtuigen, waaronder mogelijk bommenwerpers.

8. De tsunami van 2004

Er zijn interpretaties van een kwatrijn dat spreekt over de ‘stad van God onder de hellingen van de bergen’ als een voorspelling van de verwoestende tsunami in de Indische Oceaan in 2004.

9. ‘Grote koning van terreur’

Sommigen associëren kwatrijn 6:97 met de opkomst van Saddam Hussein in Irak en de Golfoorlog. De ‘grote koning van terreur’ wordt gezien als een verwijzing naar Saddam Hussein.

10. De COVID-19-pandemie

Er zijn mensen die geloven dat Nostradamus de opkomst van de coronavirus pandemie voorspelde toen hij sprak over een ‘grote ziekte’ die de wereld zou treffen.

Wat zegt Nostradamus over het jaar 2024?

Nostradamus zegt dat 2024 een belangrijk jaar kan zijn. Poetin zou leiderschap kunnen tonen in het Jaar van de Draak, terwijl China mogelijk een belangrijke wereldmacht wordt. Er worden ook verwachtingen uitgesproken over vooruitgang in kunstmatige organen en de impact van kunstmatige intelligentie. Bovendien voorspelt Nostradamus dat West-Europa een charismatische jonge leider zou kunnen zien opkomen, die een invloedrijke kracht wordt in het geopolitieke landschap.

Tekst gaat onder de video verder >>

Hoe is Nostradamus gestorven?

Nostradamus stierf op 2 juli 1566. De precieze oorzaak van zijn overlijden is niet volledig gedocumenteerd en blijft onderwerp van discussie. Er zijn verschillende theorieën over zijn dood, maar het is waarschijnlijk dat hij is overleden aan de gevolgen van jicht, een pijnlijke gewrichtsaandoening die hij gedurende zijn latere leven ervoer. Nostradamus is 62 jaar geworden.

Nostradamus’ voorspellingen door de eeuwen heen

De geldigheid van Nostradamus’ voorspellingen is een onderwerp van voortdurende interesse en discussie. Hierbij houden academici en leken zich bezig met de vraag of zijn voorspellingen daadwerkelijk zijn uitgekomen of dat ze slechts het resultaat zijn van interpretatie en speculatie.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste wetenschappers en historici sceptisch staan tegenover de beweringen dat Nostradamus daadwerkelijk de toekomst kon voorspellen. Velen geloven dat zijn ‘voorspellingen’ voornamelijk retrospectief worden geïnterpreteerd. Waarbij mensen proberen gebeurtenissen uit het verleden in overeenstemming te brengen met zijn vage teksten. Over het algemeen wordt Nostradamus meer beschouwd als een historisch figuur met een opmerkelijke invloed op de populaire cultuur dan als een echte waarzegger.

Meer over: