Ga naar de inhoud

Wie kwamen vroeger allemaal langs de deur?

Wie kwamen vroeger allemaal langs de deur?

Kun jij het je nog herinneren? Vroeger kwam voor bijna elke benodigdheid wel iemand langs. De deurbel klingelde de hele week door. Wie kwamen er vroeger allemaal aan de deur? Laten we een kijkje nemen naar enkele van deze vergeten beroepen.

1. Deurverkoper

Vroeger was het heel gebruikelijk dat verschillende verkopers en dienstverleners langs de deuren kwamen om hun producten of diensten aan te bieden. Dit fenomeen was vooral prominent in de eerste helft van de 20e eeuw. Een van de bekendste figuren was de melkboer, die dagelijks verse melk kwam brengen.

2. Voddenboer

De voddenboer was een vertrouwde verschijning in de straten. Hij kwam langs om oud(e) textiel en kledingstukken op te halen. De prijs werd berekend per kilo, waarbij hij de stoffen in een jute zak woog aan een weeghaak. De herbruikbare kleding verkocht hij door op de markt, terwijl de onverkoopbare stoffen werden gebruikt voor de fabricage van papier en poetsdoeken. Door de veranderende economie verdween de voddenboer in de jaren 70 uit het straatbeeld.

De tekst gaat onder de video verder >>

3. Meteropnemer

Bij veel huishoudens hing er vroeger een muntmeter voor elektriciteit. Deze meters vereisten speciale muntjes, vaak verkregen bij de kruidenier. Het was belangrijk om tijdig een nieuw muntje in te werpen, anders moest je ‘s avonds in het donker naar de meterkast. De meteropnemer kwam maandelijks langs om de muntjes te incasseren. Sommige mensen probeerden te besparen door valse muntjes in de meter te gooien, maar wie betrapt werd, moest bijbetalen.

4. Schillenboer

In plaats van de huidige vuilniswagens, was het de schillenboer die vroeger groente- en fruitafval ophaalde. Met zijn kar en soms een ratel, was hij al van ver te horen. Vaak was hij zelf veehouder en voerde hij de opgehaalde schillen aan zijn dieren. De schillen werden ook doorverkocht aan andere boeren. Door de introductie van de gft-bak in de jaren 80, verdween de schillenboer uit het straatbeeld.

5. Scharenslijper

Eeuwenlang trok de scharenslijper met zijn kar van dorp naar dorp om messen, scharen en schaatsen te slijpen. Hij gebruikte een slijpsteen die op zijn kar was bevestigd. Vaak waren scharenslijpers woonwagenbewoners die hun diensten aanboden aan de lokale bevolking. Met de opkomst van onderhoudsvrije en roestvrijstalen messen en scharen, werd de scharenslijper overbodig en verdween hij in de jaren 80.

Lees ook: Lantaarnopsteker, porder, dienstbode: wie kan zich deze 10 beroepen nog herinneren?

6. Melkboer

Tot in de jaren 60 was de melkboer een vertrouwde figuur die met verse zuivelproducten aan de deur kwam. Aanvankelijk met paard en wagen, later met een elektrische melkkar, bood hij melk en andere zuivelproducten aan. De melkboer werd langzaam vervangen door SRV-busjes en uiteindelijk door de opkomst van supermarkten. Een opmerkelijke aanpassing was die van melkman Dirk van den Broek, die in 1953 de eerste supermarkt van Nederland opende.

Tekst gaat door onder de video >>

7. De ouderwetse postbode

Vroeger had de postbode een meer actieve rol in de gemeenschap. Hij bracht niet alleen post, maar had ook vaak een praatje met de bewoners. In sommige dorpen hielp hij ook met het bezorgen van kleine pakketten en zelfs boodschappen.

8. Klokkenmaker

De klokkenmaker kwam langs om klokken en horloges te repareren. Hij had vaak een assortiment van gereedschap bij zich en kon ter plekke kleine reparaties uitvoeren.

9. Kolenboer

De kolenboer leverde kolen voor verwarming en koken. Met zijn kar of vrachtwagen bracht hij de brandstof aan huis. Dit beroep was essentieel in een tijd waarin veel huizen nog afhankelijk waren van kolen voor hun energiebehoeften. De kolenboer kwam vaak met een paard en wagen, wat een typisch beeld was in die tijd.

Meer over: