Ga naar de inhoud

Wie betaalt de uitvaart als er geen uitvaartverzekering is?

Update:
Wie betaalt begrafeniskosten zonder uitvaartverzekering? Monuta legt uit.
In samenwerking met: Monuta

Veel mensen vragen zich af wat er gebeurt met de kosten van een uitvaart als je geen uitvaartverzekering hebt. Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren en persoonlijke omstandigheden. Wij zijn op onderzoek uitgegaan, je leest het hieronder.

Indien een persoon komt te overlijden en de overledene heeft geen familie en vrienden, of als de nabestaanden niet in staat zijn om de kosten van de uitvaart te bekostigen, dan is het voor gemeenten in Nederland een wettelijke verplichting om de uitvaart te regelen. Let wel op, de uitvaart zal zeer somber en vooral praktisch ingericht zijn. De gemeente zorgt bij een gemeentelijke uitvaart standaard voor:

  • de overledene overbrengen naar een mortuarium;
  • de verzorging van noodzakelijke formaliteiten, zoals de verklaring van overlijden;
  • de verzorging van de overledene;
  • een kist of lijkwade;
  • het ‘kisten’ van de overledene (of in de lijkwade wikkelen);
  • de huur van het mortuarium;
  • eventueel de huur van een rouwauto op de dag van de gemeentelijke uitvaart.
  • In het geval van een begrafenis: een algemeen graf op een gemeentelijke begraafplaats.
  • In het geval van een crematie: de as gedurende minimaal een maand bewaren in een asbus en daarna (laten) verstrooien.

Wat te doen als de overledene geen uitvaartverzekering heeft?

Als de overledene geen uitvaartverzekering heeft, dan worden de kosten van de uitvaart in eerste instantie betaald vanuit je eigen nalatenschap. Dit betekent dat het spaargeld en andere bezittingen worden gebruikt om de kosten te dekken. Wanneer er onvoldoende middelen beschikbaar zijn, worden de kosten verdeeld onder de nabestaanden van de overledene. Zij kunnen ervoor kiezen om de kosten gezamenlijk te dragen of om een lening af te sluiten om de uitvaart te bekostigen. Helaas verlopen dergelijke afspraken niet altijd zonder problemen, wat kan leiden tot conflicten of zelfs een breuk binnen de familie. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen.

Een uitvaartverzekering helpt de nabestaanden bij het regelen van de uitvaart. Daarmee hebben ze niet alleen financieel minder zorgen, maar worden ze ook bijgestaan in het regelen van het afscheid. 

Hoeveel procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering?

Ongeveer *70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Dit betekent dan dat ongeveer 30% van de Nederlanders geen uitvaartverzekering heeft. Sommige mensen zijn zich niet bewust van de voordelen van een uitvaartverzekering of weten niet van het bestaan af. Gebrek aan informatie kan ertoe leiden dat ze geen verzekering afsluiten. Door je te verdiepen in de voorwaarden van een uitvaartverzekering ontdek je niet alleen de regels, maar ook de voordelen van het hebben van een uitvaartverzekering.

Bron: TNS NIPO Uitvaartmonitor

Uitvaartverzekering niet verplicht

Volgens de Rijksoverheid is een uitvaartverzekering niet verplicht. Als je geen verzekering hebt, moeten je nabestaanden de uitvaart betalen. Als er geen nabestaanden zijn, betaalt de gemeente de begrafenis of crematie. De gemeente kan de kosten verhalen op de erfenis van de overledene. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de website van Rijksoverheid.

Voorkomen van financiële problemen

Om te voorkomen dat nabestaanden met onverwachte kosten worden geconfronteerd, is het verstandig om van tevoren na te denken over de financiering van een uitvaart. Dit kan door middel van een uitvaartverzekering, sparen voor de uitvaart via bijvoorbeeld een Monuta uitvaartfonds of door afspraken te maken met nabestaanden over de verdeling van de kosten.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart zijn vaak hoger dan de meeste mensen verwachten. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost tussen de € 7.000 en € 11.500. Het uiteindelijke bedrag hangt af van je persoonlijke uitvaartwensen. Niet iedereen heeft, op het moment dat het zover is, genoeg geld opzij staan om de uitvaart te kunnen betalen. Met de uitvaartverzekering neem je de financiële zorg uit handen van jouw nabestaanden. Voor jouw uitvaartverzekering betaal je maandelijks een premiebedrag. De premie is voor iedereen anders, want dit hangt samen met je leeftijd en het verzekerd bedrag. Zo betaalt iemand van 30 jaar met een verzekerd bedrag van € 9.500 ongeveer € 7,88 premie per maand. Goed om te weten: Hoe jonger je bent, hoe lager de premie.

Tip van Startpagina.nl

Sparen voor je uitvaart klinkt wellicht interessant, maar besef wel dat je nooit weet wanneer je komt te overlijden. Een uitvaartverzekering biedt dan meer zekerheid!

In samenwerking met: Monuta

Meer over: