Ga naar de inhoud

Horrorwesp wordt een plaaggeest deze zomer: nesten steeds groter

horrorwesp wespenplaag

We mogen ons weer opmaken voor een zomer met flink wat wespenplagen. Dit jaar ook voor de ‘horrorwesp’. Er zijn nu ook nesten gevonden die groter zijn dan normaal. Dit heeft te maken met de afgelopen winter. Die was zacht met maar een korte vorstperiode.

Neem alvast maatregelen zodat je voorbereid bent op de zwermen die in augustus op je afkomen. Wist je dat het ook goed nieuws is? Lees verder waarom.

De hoeveelheid wespen in de zomer hangt af van het weer

Herinner jij je nog hoeveel wespen er vroeger waren? Best veel toch? Regelmatig had je er dan 1 in je drankje zitten. De laatste jaren waren het ineens veel minder. Biologen maakten zich zorgen. In 2021 waren er echt weinig in Nederland. Het was toen ook wel erg koud, nat en winderig in het voorjaar, waardoor de wespen zich liever niet lieten zien en zich daardoor ook minder voortplantten. Vorig jaar was het ineens weer het tegenovergestelde: een rustig, warm voorjaar. En meteen zagen we weer volop wespen en nesten in bomen en tussen spouwmuren.

De overlast van muggen en wespen gaat trouwens hand in hand. En dat geldt ook voor de mieren. Wist je dat mieren ook tot de familie van de wespen behoort? Wespen vangen kleine insecten, waaronder muggen, en brengen deze naar hun nest als voedsel voor hun larven. Hoe meer muggen en mieren, hoe meer wespen. 

Horrorwesp verwacht in zomer 2023

Bij een hogere temperatuur en een zonnetje zijn de koninginnen van de wespenkolonies aan hun nest begonnen. Verwacht wordt, deze zomer van 2023 is dat de nesten groter worden. Met de stijgende temperaturen in ons land betekent dit horror voor veel mensen met een wespenallergie.

Waarom een wespenplaag niet slecht is

Wie denkt aan een wespenplaag, denkt al snel aan een hinderlaag. Dit is totaal niet aan de orde, want je moet juist blij zijn met zo’n grote hoeveelheid wespen. Zonder de wespen krijgen we veel last van andere insecten. Bedenk dat een volwaardig wespennest rond de 100.000 insecten per dag kan vangen. Hoe meer wespen, hoe minder andere insecten en muggen. Hoeveel muggenbulten scheelt dat? Tot slot: een wesp is er niet op uit om mensen te steken. Hij vindt alleen dat je drankje wel erg aantrekkelijk ruikt! 

Wat te doen bij wespenoverlast door deze horrorwesp?

Spring jij direct op, om gillend rondjes te rennen, zodra je een wesp in het vizier krijgt? Je bent echt niet de enige. Hoe houd je deze horrorwespen uit je buurt? En wat moet je vooral niet doen? Het belangrijkste is dat je rustig blijft. Lees hier handige tips om wespen te verjagen en ervoor te zorgen dat ze niet meer bij je in de buurt komen. 

Bron: wespen.nl, Noordhollands Dagblad

Meer over: