Op Wereldkankerdag, 4 februari, staan we stil bij het feit dat meer dan 900.000 Nederlanders kampen met kanker. Iedereen heeft helaas wel, persoonlijk of in de nabijheid, met deze hardnekkige ziekte te maken. Afgelopen jaar stegen de cijfers, maar er is ook goed nieuws.
Vroegtijdige ontdekking in de strijd tegen kanker
Het stadium waarin de diagnose wordt gesteld varieert enorm. Het heeft aanzienlijke invloed op de behandeling en overlevingskansen. Afhankelijk van het type kanker wordt het in verschillende stadia ontdekt. Dit verschil loopt soms op tot wel 60%. Niet bij alle types is er verbetering te zien, maar er is wel degelijk progressie gemaakt.
Verschillen in ontdekkingsmomenten bij verschillende soorten kanker
- Schildklierkanker, kanker aan het baarmoederlichaam en melanomen worden vaak in 70% van de gevallen gunstig ontdekt.
- Kanker in de borst, baarmoederhals, prostaat en nier wordt in 50% van de gevallen in een gunstig stadium ontdekt.
- Echter, bij kanker in de slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier is dit slechts 10%.
- Bevolkingsonderzoeken naar borst- en darmkanker hebben in de loop der jaren geleid tot een stijging van het aantal vroegtijdige diagnoses. Met een toename van 28% naar 45% bij borstkanker sinds eind jaren ’80, en een vergelijkbare stijging bij darmkanker van 19% naar 25%.
De uitdagingen van vroegtijdige diagnose
Hoewel vroegtijdige diagnoses cruciaal zijn, waarschuwt professor Judith de Vos-Geelen, epidemioloog. Ze zegt dat niet alle vroeg ontdekte tumoren ook daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Ze wijst ook op het gevaar van overbehandeling, wat kan leiden tot onnodige risico’s en kosten.
Het is van belang om te verbeteren in de diagnose van meer agressieve vormen van kanker, zoals alvleesklierkanker. Volgens professor Ignace de Hingh blijft dit een uitdaging waar meer onderzoek voor nodig is. Onderzoek om diagnostische methoden te verbeteren en nieuwe biomarkers te vinden.
Vergroting bewustwording en educatie over kanker
Het is daarbij van cruciaal belang om ook mensen te bereiken die niet deelnemen aan bevolkingsonderzoeken. Hoog aangeschreven patholoog en hoogleraar moleculaire diagnostiek, Dr. Marc van de Vijver, benadrukt dat meer bewustwording en educatie over kankeronderzoeken en -symptomen helpen bij het herkennen van mogelijke tekenen van de ziekte. Zo kunnen meer mensen vroegtijdig een diagnose krijgen. Hiermee vergroot je de kans op succesvolle behandeling.
Conclusie over vroegtijdige ontdekking kanker
Hoewel er vooruitgang is geboekt bij het vroegtijdig diagnosticeren van bepaalde soorten kanker, blijven er uitdagingen bestaan. Het verbeteren van de diagnostiek van agressieve vormen van kanker en het vergroten van de bewustwording bij het publiek zijn essentiële factoren in de strijd tegen kanker.
Naast deze kleine stap in de goede richting is er ook minder goed nieuws. Het aantal kankergevallen is namelijk gestegen afgelopen jaar.
Kankercijfers in 2023
In 2023 werden er 128 duizend nieuwe kankerpatiënten gediagnosticeerd in Nederland, 2000 meer dan het voorgaande jaar. Dit is in lijn met de groeiende bevolking en het stijgende aantal ouderen.
De 5 meest voorkomende vormen van kanker zijn:
- Huidkanker
- Darmkanker
- Borstkanker
- Prostaatkanker
- Longkanker
- In Zuid-Holland werden 25,246 nieuwe patiënten gediagnosticeerd, tegen 25,019 in 2022. Hier worden de meeste gevallen van huidkanker geregistreerd. Gevolgd door darmkanker.
- In Utrecht waren er 8,825 nieuwe kankerdiagnoses, tegen 8,774 in 2022. Hier werd huidkanker het meest vastgesteld, Gevolgd door darmkanker.
- In Noord-Holland zagen we een afname in het aantal diagnostiseringen: 19,490 diagnoses in 2023 tegen 19,876 in 2022. Hier werden darmkanker en huidkanker het meest gediagnosticeerd.
De kankeratlas laat zien waar en welke kanker in Nederland voorkomt.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
In 2023 kregen 128.000 mensen de diagnose kanker, 2.000 meer dan in 2022. Ruim 900.000 mensen leven met kanker in Nederland. Toch is er hoop: meer tumoren worden in gunstig stadium ontdekt.
— IKNL (@IKNL) February 2, 2024
➡️ Bekijk alle cijfers op: https://t.co/Avnahfoemg#wereldkankerdag pic.twitter.com/jRlDodb8I4
Impact van een kankerdiagnose
Een diagnose van kanker heeft een grote impact op patiënten en hun omgeving. Uit een enquête blijkt dat 85% van de respondenten die meer dan 10 jaar geleden de diagnose kanker kregen, nog steeds psychische of fysieke gevolgen ondervindt.
Vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, concentratie- of geheugenproblemen, seksuele problemen en neuropathie werden het vaakst genoemd.
Daarnaast had 1 op de 5 respondenten last van depressieve of sombere gevoelens. Deze cijfers zijn gepubliceerd in aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari, een dag met diverse evenementen om de bewustwording rondom kanker te vergroten.
Kanker diagnoses in 2032 en kansen
Bekijk de video hieronder >>
Bronnen: Leidsch Dagblad, ND