De wereld bestaat culinair gezien uit ontelbaar veel verschillende keukens: Hollands, Frans, Italiaans, Japans, Indisch, Spaans en nog veel meer. Ze zijn ontstaan door wat er in de omgeving groeit, zwemt of graast, door het klimaat, de cultuur, de geschiedenis en buitenlandse invloeden.
Laat je inspireren. Wij hebben alvast 10 populaire wereldgerechten voor je op een rij gezet.
Welke wereldgerechten zijn er?
Er zijn vele wereldgerechten, variërend van eenvoudig tot complex. Enkele voorbeelden van wereldgerechten zijn: sushi uit Japan, curry uit India, fajitas uit Mexico en pasta uit Italië. Er zijn eindeloze mogelijkheden wat betreft de wereldkeuken. Er komen voortdurend nieuwe gerechten bij. Met zoveel variatie is er voor elk wat wils.
Top 10 wereldgerechten
Er zijn talloze fantastische gerechten, ingrediënten en recepten uit de hele wereld. Het is moeilijk om dit te beperken tot slechts 10, hier zijn de gerechten die eruit springen:
- Sushi – Dit Japanse gerecht maak je met verse zeevruchten en rijst en heb je in eindeloze combinaties. De combinatie, rijst, zeewier en vis (met allerlei toevoegingen) blijft goud.
- Peking Eend – Een Chinese klassieker, een prachtig bruingekleurde, geroosterde eend met een ongeëvenaard knapperig velletje en heerlijk sappig vlees. Het eendenvlees wordt soms in plakjes gesneden, maar vaker nog in rafels getrokken en geserveerd met dunne pannenkoekjes, reepjes lente-ui, komkommer en hoisinsaus.
- Curry – Een populair gerecht uit India. Curry maak je met met een verscheidenheid aan kruiden en kan mild of pittig zijn. De Indiase keuken is een explosie van geuren, kleuren en smaken en net zo divers als het land zelf. Kruiden, specerijen en groenten voeren de boventoon in alle gerechten. De koe is er heilig en wordt niet gegeten. Ze maken de beste (vegetarische) curry’s ter wereld (een kwart van de bevolking eet geen vlees). India is het land waar de curry zijn oorsprong vindt. Indiase curry’s maak je van hele of gemalen specerijen maar nooit met pasta’s. Tandoori , Tikka Massala of Kip madras zijn voorbeelden van bekende curry’s.
- Paella – Een Spaanse favoriet de rijstschotel paella. De basis bestaat uit rijst en saffraan, en afhankelijk van de regio wordt daar nog vlees of vis aan toegevoegd. Denk aan stevige vis zoals zeeduivel en schaaldieren maar ook met kip of chorizo. Paella is een heel beetje te vergelijken met Italiaanse risotto maar dan met andere smaken, droger en op de Spaanse manier.
- Lasagne – Een Italiaanse klassieker is lasagne, een hartig gerecht gemaakt met lagen pastabladen, vlees,saus en kaas. Er zijn veel variaties mogelijk qua vulling met vis en vlees en verschillende groentes.
Nog 5 wereldgerechten
- Chimichanga – Chimichanga (spreek uit: ‘TSJIE-mie-TSJAN-ga’) Een Mexicaans gerecht, de Chimichanga is een gefrituurde burrito meestal gevuld met gehakt, maïs, kidneybonen, kaas en meer lekkers! Zeker niet te weerstaan met een pittige guacamole.
- Roti – Een Surinaams gerecht meestal met kip. Wist je dat roti eigenlijk gewoon brood betekent? Roti wordt geserveerd met kipcurry, aardappel curry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.
- Tzatziki – Er is geen betere dip dan Tzatziki en je kunt het bijna overal bij eten. Oorspronkelijk komt het uit Turkije, maar in Griekenland wordt het minstens net zoveel gegeten. Tzatziki maak je door yoghurt te mengen met verse knoflook, komkommer en olijfolie. Hier worden kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Je eet het met stokbrood of eventueel met (vegetarisch) vlees.
- Bami Goreng – Een Indonesische stijl van geroerbakte noedels. Het is gemaakt met dunne gele noedels, roergebakken in bakolie met knoflook, ui of sjalotten, gebakken garnalen, kip, rundvlees of gesneden bakso, chili, Chinese kool, kool, tomaten, eieren en andere groenten.
- Tajine – In de Marokkaanse keuken staan stoofgerechten centraal. Deze worden altijd gegaard in een Tajine, een aardewerken stoofpot. Ook het gerecht dat erin gemaakt wordt heet Tajine. Hierin wordt vlees bereid, samen met groenten, gedroogd fruit en kruiden. Een bekend Marokkaans kruidenmengsel is bijvoorbeeld Râs al Hânout. Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko.
Wereldkeuken in jouw huis?
In Nederland kun je bij een supermarkt gemakkelijk alle ingrediënten kopen of je gaat naar een Aziatische toko. Ben je geïnspireerd door al deze wereldsmaken en gerechten? Bekijk nog meer buitenlandse recepten en ga zelf aan de slag. Je hebt vast trek gekregen na het lezen van dit artikel.