Ga naar de inhoud

Waarom het geboortecijfer daalt en de wereldbevolking (nog) groeit


De bevolking groeit met duizelingwekkende aantallen. November wordt een bijzondere maand: dan wordt de 8 miljardste wereldburger verwacht. Uit het rapport van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat het geboortecijfer blijft dalen en de wereldbevolking (nog) groeit. Dit is hoe het zit!  

De wereldbevolking groeit

Het rapport van de VN liegt er niet om: de wereldbevolking groeit met duizelingwekkende aantallen. In de afgelopen 11 jaar zijn er 1 miljard mensen geboren. Op 12 juli zijn er 7.959.332.291 burgers. November dit jaar wordt de 8 miljardste wereldburger verwacht. Ga maar eens bij jezelf na hoeveel baby’s er per dag worden geboren. En dan hebben we het over de officieel geregistreerde wereldburgers. Veel baby’s worden niet eens geregistreerd, dit is bijvoorbeeld in arme landen het geval.

Geboortecijfer daalt

De geboortecijfers blijven dalen. Vrouwen krijgen gemiddeld minder kinderen dan voorheen. Zelfs in sub-Sahara-Afrika dalen deze cijfers al sinds 1980 aanzienlijk. Bijzonder, want in dit gebied is het geboortecijfer ruim het dubbele als je het vergelijkt met Europa en Noord-Amerika. 40 jaar geleden kreeg deze groep vrouwen nog gemiddeld 7 kinderen, nu zijn dit er 4,5. Het wereldwijde gemiddelde is 2,5 geboortes per vrouw. Leuk om te weten: in Nederland krijgen vrouwen gemiddeld 2,1 kinderen. Dus of hier het geboortecijfer daalt, nee.

Hoe verklaar je deze afname- en groei?

Waarom de groei van de wereldbevolking zo hard stijgt? Mensen leven gemiddeld veel langer en in bepaalde regio’s worden nog relatief veel kinderen geboren. Waarom de groei in rap tempo afvlakt, is deels te verklaren door de komst van de anticonceptiemiddelen en de daling van kindersterfte. Het krijgen van veel baby’s is minder noodzakelijk dan vroeger, omdat kinderen langer in leven blijven. Met andere woorden: hoe welvarender en beter opgeleid de bevolking wordt, hoe minder kinderen er gemiddeld per gezin geboren worden. Dit gebeurt al jaren. Het percentage van de wereldbevolking dat onder de armoedegrens leeft, is sinds 1990 ruim gehalveerd.

Meer over: