Meer dan 820 miljoen mensen gaan ‘s avonds met een lege maag naar bed. Gek genoeg zijn er wereldwijd ruim 2 keer zoveel mensen met overgewicht. 16 oktober staan we jaarlijks stil hoe dit kan en hoe we dit kunnen oplossen. Alles over Wereld Voedsel Dag en wat jij zelf kan doen om een steentje bij te dragen!
Wat is Wereld Voedsel Dag?
Wereld Voedsel Dag is een internationale bewustwordingsdag die sinds 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties. We staan deze dag met zijn alle stil bij de wereldwijde honger en voedselonzekerheid die door klimaatverandering nog steeds toeneemt. Het blijft heel bijzonder dat de 1 te weinig eten heeft, terwijl de ander met voedsel wordt overstelpt. 16 oktober kijken wij in Nederland wat we kunnen doen.
Weten wat je zelf kunt doen tegen honger? Wat wij dagelijks besluiten te eten, heeft invloed op het eten van anderen. Lees hieronder hoe jij jouw steentje bijdraagt om de voedselongelijkheid te verminderen.
Help mee in de strijd tegen honger
1. Eet zoveel mogelijk plantaardige eiwitten
Je hebt dierlijke eiwitten (denk aan vlees, melk, eieren) en plantaardige eiwitten (noten, peulvruchten, granen). De productie hiervan heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Voor de dierlijke eiwitten is er veel landbouwgrond nodig. Hierdoor verdwijnen wereldwijd ontzettend veel bossen. Ontbossing is slecht voor de dieren, planten, inheemse bevolking en klimaatverandering. Hierdoor mislukken er oogsten en veranderen ecologische systemen. Zorg daarom dat je zo min mogelijk vlees en dierlijke producten eet.
2. Eet lokaal en zoveel mogelijk seizoensgroenten
In Nederland zijn we gewend dat je in de supermarkt het hele jaar door jouw favoriete groenten en fruit kunt halen. Het is de ene maand wel wat duurder dan de andere, daar blijft het bij. Dat grote hoeveelheden voedsel worden ingevoerd uit verre landen, daar merk jij als consument niets van. Onnodig en zonde ook, want de Nederlandse en Europese boeren kunnen het hele jaar producten leveren waarmee wij gezond en gevarieerd kunnen eten. Door lokaal en met de seizoenen mee te eten, wordt de voedselketen een stuk korter.
3. Verspil zo weinig mogelijk eten
Hoewel deze tip misschien wat voor de hand ligt, benoemen we hem toch. Zorg dat je zo min mogelijk eten verspilt. Minder voedsel verspillen is 1 van de makkelijkste dingen doe je kunt doen om je impact op het milieu aanzienlijk te verlagen. Koop in de supermarkt dingen met een 35% korting sticker, gebruik alle groente restjes (maak er soep van) en haal regelmatig een Too Good To Go Box.
4. Koop zoveel mogelijk fair trade en duurzame producten
Als boeren en arbeiders een goede prijs krijgen voor hun producten en diensten, hebben ze een betere plek in de handelsketen. Zorg daarom dat je altijd producten koopt met een keurmerk voor een eerlijke prijs. Dan weet je zeker dat de boeren en arbeiders een goed loon hebben gekregen en draag je jouw steentje bij voor een duurzamere toekomst voor deze groep mensen. Dit draagt weer bij aan de voedselzekerheid!
5. Eet zo veel mogelijk verse en gezonde groenten
Dat er nog zoveel mensen op de wereld hongerlijden, gaat ook over de beschikbaarheid van gezond voedsel. Voor mensen die wonen in conflictgebieden of slachtoffer zijn van milieurampen, is gezond en vers voedsel heel vaak niet beschikbaar. Als dit er wel is, is het vaak veel duurder. Zij krijgen deze gezode voedingsstoffen dan ook niet binnen. Daarnaast eten we in de Westerse landen steeds meer bewerkte producten, waardoor obesitas toeneemt. Als wij gezonder gaan eten, wordt het grote verschil gelijk een stuk kleiner