31 mei is het Wereld Niet Roken dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), schenkt dan extra aandacht aan de gevaren van roken. Jaarlijks worden rokers aangemoedigd om massaal voor 1 dag te stoppen met roken. Het liefst helemaal, maar dit is vaak lastig. Het thema van dit jaar is ‘We need food, not tobacco‘.
Lees hier wat roken met je doet én 5 goede tips als je nu écht wilt stoppen met roken.
Waarom is roken schadelijk?
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat roken ongezond is. Tabaksrook is zeer gevaarlijk. Niet alleen voor diegene die rookt, maar ook voor mensen die meeroken. Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door het (me)roken. In tabaksrook zitten meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 70 kankerverwekkend zijn. Denk aan koolmonoxide, teer, nicotine en benzeen.
Alles voor een rookvrije generatie
Je hebt ze vast al gezien, de campagnes over een rookvrije generatie. De overheid geeft miljoenen uit om een rookvrije generatie te bereiken. Het doel? In 2040 het aantal rokers met 5% terugdringen. Hiervoor zijn verschillende afspraken gemaakt. Zo zijn alle rookruimtes in openbare gebouwen, bedrijven en treinstations gesloten. Ook zijn sigaretten steeds moeilijker te verkrijgen. Zo verkoopt supermarkt LIDL al een hele tijd geen tabak meer en hebben andere supermarkten hun rookwaren achter een gesloten kast gezet. Het is steeds moeilijker om te gaan roken. Maar echt daadwerkelijk stoppen met roken, kan alleen jij. Hierbij 5 relevante tips!
5 tips om te stoppen met roken
- Bereid je goed voor. Kies de hulp die bij je past, schakel eventueel hulp in van de huisarts of een specialist. Bedenk wat je op de moeilijke momenten gaat doen en gooi alle sigaretten in 1 keer weg.
- Maak een lijstje met de voordelen. Het is slecht. Maar weet je ook hoe slecht? En hoeveel kosten al die sigaretten die je per maand rookt? Als je stopt, verbetert je conditie vrijwel meteen en je smaak- en reukvermogen komt weer terug.
- Beloon jezelf. Stoppen met roken is vaak moeilijker dan je denkt. Wist je dat mensen gemiddeld 5 keer proberen te stoppen voordat het lukt? Beloon jezelf met het geld wat je bespaard hebt door er wat moois van te kopen. Win-win!
- Zoek steun. Steun van je familie en vrienden is onmisbaar bij het stoppen met roken. Ook als je gestopt bent en moeite hebt met het volhouden hiervan, staat de huisarts of een specialist altijd voor je klaar.
- Vermijd moeilijke situaties. Terwijl de 1 heel makkelijk stopt met roken, is het voor de ander een enorme opgave. Als je wilt stoppen met roken, is het slim om moeilijke situaties te vermijden. Een feestje missen kan echt wel. Eenmaal gestopt, was dit het zeker waard. Dan kan er pas écht feest gevierd worden.
Ben jij vanaf 31 mei rookvrij? Laat het iedereen weten! Gebruik de hashtags:
#CommitToQuit en #31MeiRookvrij.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.