Alles wat je als afval door de wc of gootsteen spoelt, belandt in het riool. Het is niet slim om alle restjes die je maar kan bedenken door te trekken of weg te spoelen. Veel producten veroorzaken namelijk verstoppingen of nog erger: vervuilen ons drinkwater. Daarom is het belangrijk om te weten wat je veilig kan doorspoelen en wat niet.
Hieronder een overzicht en handige tips en weetjes om je rioolgebruik duurzamer en probleemloos te maken.
Toiletpapier: de juiste keuze, let op vochtige doekjes
Toiletpapier is ontworpen om snel in water op te lossen en kan je zonder problemen doorspoelen.
Vochtig toiletpapier verkopen ze als ‘afbreekbaar’, dit is in de praktijk alleen niet het geval: het kan serieus verstoppingen veroorzaken. Om veilig te zijn, kun je vochtige doekjes beter in de prullenbak gooien. Wist je dat: verstoppingen door vochtige doekjes 1 van de meest voorkomende problemen zijn waar rioolbedrijven mee te maken hebben?
Lees ook: Verstopte wc ontstoppen? 10 tips!
Zuivelresten: vloeibaar versus vast
Vloeibare zuivel zoals melk kan zonder probleem door de gootsteen. Dikkere producten zoals yoghurt of vla gooi je beter in de afvalbak.
- Een handige tip: Als je twijfelt of iets door de gootsteen mag, stel jezelf de vraag: ‘Kan het vast worden bij koud water?’ Als het antwoord ja is, kies dan voor de prullenbak.
Vet en olie: een sluipende verstopping
Frituurvet, oliën en ander vet horen absoluut niet in het riool thuis. Deze kunnen in de leidingen stollen en tot hardnekkige verstoppingen leiden. Weetje: Vetophopingen in het riool, ook wel ‘vetbergen’ genoemd, zijn een groot probleem in steden en veroorzaken miljoenen euro’s aan schade. Je kunt gebruikt frituurvet inleveren bij speciale inzamelpunten of in een afgesloten fles bij het restafval gooien.
Etensresten: liever niet in de gootsteen
Het doorspoelen van etensresten, zoals pasta, rijst of aardappelen, leidt tot verstoppingen. Vooral zetmeelrijke producten zetten uit in water, wat de kans op verstopping vergroot. Tip: Maak gebruik van een zeefje in je gootsteen om etensresten eenvoudig op te vangen en weg te gooien in de afvalbak.
Medicijnen: afval met een impact op waterkwaliteit
Medicijnresten zijn moeilijk te filteren in het waterzuiveringsproces, en het lozen ervan kan schadelijke stoffen in het oppervlaktewater veroorzaken. Breng ongebruikte medicijnen daarom altijd naar de apotheek of milieustraat.
Wist je dat: Medicijnresten in het water zijn schadelijk voor dieren en de omgeving. Vissen worden ziek en gaan dood als ze hormoon-verstorende stoffen binnenkrijgen.
Schoonmaakmiddelen: gebruik ze met mate
Hoewel de meeste schoonmaakmiddelen in kleine hoeveelheden veilig door de gootsteen kunnen, is het verstandig hier spaarzaam mee om te gaan. Grote hoeveelheden chemische middelen zijn schadelijk voor het milieu en veroorzaken verstoring van het waterzuiveringssysteem.
Tip: Overweeg milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn, zoals azijn en baking soda.
Lees ook: WC schoonmaken: hoe vaak en beste manier.
Koffiedik en theeblaadjes: verstoppers in de dop
Koffiedik en losse theeblaadjes lijken misschien onschuldig, maar kunnen in combinatie met vetten en oliën gemakkelijk verstoppingen veroorzaken. Gooi koffiedik liever bij het gft-afval of gebruik het als compost voor planten. Weetje: Koffiedik is een uitstekende meststof voor planten, omdat het rijk is aan stikstof.
Kattenbakvulling: dit afval nooit doorspoelen!
Hoewel bepaalde merken sommige soorten kattenbakvulling als ‘doorspoelbaar’ verkopen, kan dit alsnog voor verstoppingen zorgen. Daarnaast kan de vulling schadelijke bacteriën bevatten. Kattenbakvulling hoort altijd in de vuilnisbak!
Tip: Gebruik bij voorkeur biologisch afbreekbare kattenbakvulling, zodat je deze makkelijk composteert.
Haar en klein afval: veelvoorkomend probleem
Haar dat door het doucheputje gaat, hoopt zich op en vormt een van de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen in de badkamer.
Tip: Gebruik een haarfilter in je douche en gootsteen om te voorkomen dat haar en kleine voorwerpen zoals tandenstokers of wattenstaafjes in het riool terechtkomen.
Ook een GoeieVraag: Mag je jus uit vloeibaar braadboter door de gootsteen spoelen?
Een schoon riool begint bij jezelf
Door bewust om te gaan met wat je door de wc en gootsteen spoelt, voorkom je verstoppingen en draag je bij aan een schoner milieu.
Gebruik ook de Afvalscheidingswijzer. Zo zorg je ervoor dat je jouw afval op de juiste manier verwerkt!
Extra tip: Heb je te maken met een verstopping? Gebruik geen chemische ontstoppers, deze beschadigen je leidingen en zijn schadelijk voor het milieu. Probeer in plaats daarvan een rubberen ontstopper of een mengsel van baking soda en azijn.
Bron: Rijksoverheid, Waternet. I Hoofdfoto: Canva.