Ga naar de inhoud

Weeskinderen beschermd tegen huisuitzetting, nieuwe wet in de maak

huisuitzetting

Weeskinderen moeten wettelijk worden beschermd tegen huisuitzetting. VVD, GroenLinks, de ChristenUnie en BBB hebben daartoe een wetsvoorstel ingediend. Kinderen tot 28 jaar krijgen daarmee het recht in hun ouderlijk huis te blijven wonen als de ouders zijn overleden. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel.

Elk jaar worden ruim 200 kinderen in de leeftijd van 16 tot 30 jaar wees, zegt het CBS. Daarvan wonen er meer dan 80 samen met hun ouders in een woning van een woningbouwcorporatie. VVD Kamerlid Daniel Koerhuis concludeert dat kinderen door woningbouwverenigingen op straat zijn gezet. Ondanks afspraken die zijn gemaakt om dat niet te doen. GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld spreekt van hartverscheurende verhalen van jongeren die midden in een rouwproces te horen krijgen dat ze hun huis uit moeten.

Rouwen in eigen woning

Eind 2021 kwam het kabinet al met maatregelen om de positie van weeskinderen die met hun ouder(s) in een huurhuis wonen beter te beschermen. Woningbouwverenigingen kunnen weeskinderen in hun ouderlijk huis laten wonen, maar zijn dat niet verplicht. Ook hoeft er geen rechter aan te pas te komen als de corporaties er voor kiezen kinderen uit huis te zetten. Volgens Koerhuis gaan die afspraken niet ver genoeg. Met de nieuwe wet krijgen weeskinderen tot 28 jaar het recht in de woning te blijven wonen. “Zo krijgen ze stabiliteit en kunnen ze in hun eigen huis rouwen.”

Menselijkheid wettelijk afdwingen

Het wetsvoorstel legt corporaties een verplichting op. Ook als een van de ouders nog in leven is met wie door omstandigheden als een vechtscheiding of drugsproblemen geen contact is. Als het kind de huur niet kan betalen, moeten woningbouwverenigingen deze verlagen. Tevens moeten ze een passende woning aanbieden wanneer het weeskind 28 wordt. Het voorstel geldt niet voor particuliere verhuurders. BBB Kamerlid Caroline van der Plas: “Ondanks al het verdriet is het blijkbaar noodzakelijk om menselijkheid wettelijk af te dwingen.” 

Andere regels voor koopwoning

Voor weeskinderen met ouders met een koopwoning gelden andere regels, waarmee zij niet gedwongen worden de woning te verkopen. Dat gebeurde in het verleden omdat bijvoorbeeld de erfbelasting niet kon worden opgehoest. Ze krijgen daarvoor nu uitstel van betaling.

Bronnen: Rijksoverheid, AD, RTL

Meer over: