Ga naar de inhoud

Hoe betrouwbaar zijn weersvoorspellingen?


Er zijn niet alleen steeds meer 14-daagse weersvoorspellingen. Tegenwoordig kun je ook verwachtingen voor een maand of een seizoen vooruit bekijken. Je hebt vast weleens gemerkt dat deze weersvoorspellingen nogal kunnen veranderen. Daarom de hamvraag: Tot hoeveel dagen is een weersvoorspelling betrouwbaar? 

1 ding is zeker: de betrouwbaarheid van weersvoorspellingen is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Handig, want daardoor kun jij makkelijk aflezen of je die winterbarbecue in de tuin kunt organiseren of dat je het beter naar binnen kunt verplaatsen. Nu wil je alleen nog weten hoe ver van tevoren je de weersvoorspellingen moet controleren. 

Hoe betrouwbaar zijn weersvoorspellingen?

Hoe betrouwbaar de voorspelling is, hangt af van hoe ver je vooruitkijkt. Want hoe minder ver de voorspelling, hoe betrouwbaarder het is. Tot 3 dagen vooruit is het weer met 98% zekerheid te voorspellen. Tot 5 dagen vooruit is dat met 92%. Bij een weersverwachting van 7 dagen vooruit daalt die betrouwbaarheid naar 75%. En vanaf 10 dagen is de gemiddelde betrouwbaarheid minstens 45%. 

Hoe betrouwbaar zijn maand- en seizoensverwachtingen?

Doordat de weermodellen met de jaren beter worden, kunnen er ook maand- en seizoensverwachtingen worden gedaan. De exacte details zijn een paar weken of maanden van tevoren niet te voorspellen. Of er een plaatselijke bui zal plaatsvinden in de ochtend of dat de zon ’s middags doorkomt, is dus maar de vraag. Wel kan er een schatting worden gemaakt van bijvoorbeeld de temperatuur en de windkracht. Volgens het platform Weer.nl komt ongeveer 60% van hun weersverwachtingen op basis van maand of seizoen daadwerkelijk uit. 

Wat geeft de pluim van een weersverwachting aan?

De weer- en klimaatpluim is een interactieve grafiek die de verwachting voor temperatuur, neerslag, wind en sneeuw laat zien. Bij een extreme verwachting geeft de pluim een blauw of rood bolletje aan. Blauw als het om extreem lage temperaturen gaat; rood als het om extreem hoge temperaturen gaat. Dit geeft dus niet de zekerheid van een verwachting aan.

Kan ik mijn weerapp vertrouwen?

Er zijn een heleboel weerapps die je op je smartphone of tablet kunt downloaden om het weer bij te houden. Het verschil tussen weerapps en de gegevens van meteorologen is dat weerapps zijn gebaseerd op 1 Amerikaans model, terwijl meteorologen berekeningen maken op basis van verschillende weercomputers. Dit is ook de reden dat de voorspelling van een online weerapp nogal vaak kan veranderen. Of je het kunt vertrouwen, is dus een lastige vraag. Op het laatste moment weten ze de meest recente gegevens te tonen, maar de verwachtingen zijn niet vergelijkbaar met die van meteorologen.

Technologieën en methoden om de nauwkeurigheid te verbeteren

  1. Satelliettechnologie: Hoe satellieten worden gebruikt om weersystemen te observeren en gegevens te verzamelen die meteorologen helpen bij het voorspellen van het weer.
  2. Supercomputers en modellen: Een uitleg over hoe geavanceerde computersimulaties en modellen helpen bij het voorspellen van weerspatronen en het analyseren van grote hoeveelheden gegevens om nauwkeurigere voorspellingen te maken.
  3. Machine learning en kunstmatige intelligentie: Het gebruik van geavanceerde algoritmen om enorme datasets te analyseren en zo patronen in het weer te ontdekken, wat leidt tot verbeterde voorspellingen.
  4. Onzekerheid en probablistische benaderingen: Toevoegen dat zelfs met geavanceerde technologieën en modellen, er altijd een mate van onzekerheid is in weersvoorspellingen, en hoe deze onzekerheid wordt gecommuniceerd aan het publiek via probabilistische benaderingen zoals de pluimverwachting.

Meer over: