Ga naar de inhoud

WC schoonmaken: hoe vaak en beste manier

wc schoonmaken stappenplan

Laten we eerlijk zijn, niemand vindt het leuk om de wc schoon te maken. Het is niet bepaald een klusje waar je naar uitkijkt. Maar hé, iemand moet het doen! En als je dan toch bezig bent, kun je het maar beter goed doen. Maar hoe vaak maak je je wc schoon en wat is de beste manier?

Stel je voor dat je onverwachts hoogstaand bezoek krijgt en je wc eruitziet als een slagveld… oeps! Geen zorgen, met deze tips en trucs maak je van je wc weer een glanzend paleis.

Waarom wc schoonmaken?

Een schone wc is een must voor iedereen. Hygiëne is noodzakelijk, vooral bij het toilet. Zonder regelmatig schoonmaken kunnen bacteriën en ziektekiemen zich ophopen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals infecties en ziektes. Een vieze wc kan ook onaangename geuren verspreiden.

Hoe (vaak) wc schoonmaken?

Dagelijks schoonmaken is nodig; de bril van de wc, de spoelknop en de gootsteen in het toilet verdienen dagelijks een kleine schoonmaakbeurt. Een grondige wekelijkse schoonmaak van de wc is aan te raden om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen. Krijg je visite? Dan is een tussendoorbeurt een gewenste toevoeging, een korte check op spetters en sporen.

Daarnaast is een maandelijkse diepgaande reiniging aan te raden om echt alle hoeken en moeilijk bereikbare plekken goed schoon te maken. Deze routine zorgt ervoor dat je toilet schoon, fris en hygiënisch blijft.

Groot of klein huishouden?

  • Woon je alleen of met z’n tweeën? Dan is het al voldoende om één keer in de week het toilet grondig schoon te maken.
  • Woon je met meer mensen of komt er veel visite op bezoek? Dan is het aan te bevelen om de wc pot 2 keer per week schoon te maken, helemaal als je kleine kinderen hebt. Let vooral op of je toiletbril schoon is. Houd handige desinfectie schoonmaakdoekjes bij de hand.
  • Controleer dagelijks of je wc schoon is.

Lees ook: veel mensen hebben vieze toilet-gewoontes.

Voorbereiding wc schoonmaken

Voorbereiding op schoonmaken van het toilet begint met het opruimen van de toiletruimte. Heb je een chaotische badkamer of toiletruimte? Ruim dan eerst even wat spullen op. Leeg ook de pedaalemmer en doe er een nieuwe vuilniszak in. Dit zorgt voor een schone en georganiseerde omgeving voordat je begint met schoonmaken. Zet ook je schoonmaakmiddelen klaar.

Dit zorgt ervoor dat je efficiënt kunt werken en schoonmaken zonder steeds heen en weer te moeten lopen. Hier is een lijst van wat je nodig hebt voor het klusje “wc schoonmaken“:

  1. Desinfecterende spray: Voor het schoonmaken van de buitenkant van de wc en andere oppervlakken. Alcohol is een krachtig desinfectiemiddel dat snel werkt tegen een breed scala aan ziekteverwekkers. Een concentratie van 60-70% is ideaal voor desinfectie. Of een middel met waterstofperoxide. Dit is een effectief middel tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het is vaak te vinden in concentraties van 3% in desinfecterende sprays. Dettol is een oud en bekend schoonmaakmiddel wat ook gebruikt wordt in ziekenhuizen.
  2. Toiletreiniger (wc-eend): Voor het schoonmaken van de binnenkant van de wc-pot.
  3. Sopje met allesreiniger, groene zeep of schoonmaakazijn: Voor algemene reiniging is azijn altijd goed. In de supermarkt verkopen ze ook azijn met een geurtje. Zo ruikt het lekker fris.
  4. Microvezeldoekjes: Voor het afnemen van oppervlakken en de buitenkant van de wc.
  5. WC-borstel: Voor het schrobben van de binnenkant van de wc-pot.
  6. Stofzuiger: Voor het stofzuigen van de vloer.
  7. Dweil: Voor het dweilen van de vloer na het stofzuigen.
  8. Badkamerspray: Voor het schoonmaken van de wanden en de doortrekknop.
  9. Puimsteen met handvat: Voor het verwijderen van bruine aanslag in de toiletpot.
  10. Hygiënische doekjes: Voor snelle schoonmaakbeurten tussendoor.
  11. Nieuwe afvalzak: Voor de pedaalemmer.
  12. Handschoenen: Gebruik handschoenen om je handen te beschermen tegen vuil. Ook zorgt het gebruik van handschoenen ervoor dat je handen niet uitdrogen door de schoonmaakmiddelen die je gebruikt.
  13. Emmer met lauwwarm water.
  14. Schone theedoeken. Om na het schoonmaken alles goed droog te maken.

Met deze spullen bij de hand ben je klaar om je wc grondig en efficiënt schoon te maken.

Hoe maak je de wc schoon? Stappenplan wc schoonmaken

Houd dit in gedachten bij je wc schoonmaken, dit is wat mijn oma altijd zei: Begin bij het ‘schoonste’ gedeelte en eindig bij het meest vieze gedeelte.

1. Vloer stofzuigen

Eerst ga je de vloer stofzuigen. Zo zorg je ervoor dat je dweil of schoonmaakdoekje niet direct vies is van het stof. Heb je een wc mat? Stop deze dan in de wasmachine. Voeg eventueel een scheutje azijn toe om microben te doden en geuren te neutraliseren. Overweeg een reserve wc-mat te hebben, zodat je altijd een schone mat kunt gebruiken terwijl de andere wordt gewassen.

2. Wanden reinigen

Ook de wanden en tegels mag je niet vergeten als je de toiletruimte aan het schoonmaken bent. Stof, vuil en zelfs spetters kunnen zich ophopen op de muren, vooral nabij de wc-pot. Om de wanden schoon te maken, kun je een microvezeldoek en badkamerspray gebruiken, of een sopje met allesreiniger. Veeg de muren grondig af, vooral rond de wc en wastafel, om ervoor te zorgen dat je badkamer volledig schoon en hygiënisch is.

3. De buitenkant van de wc schoonmaken inclusief de doortrekknop

Gebruik een desinfecterende spray of een sopje van azijn, soda of groene zeep. Vergeet niet de moeilijk bereikbare plekken. Vervolgens is het de beurt aan de doortrekknop, want daar zit iedereen na elk toiletbezoek aan.

Het schoonmaken van het doortrekknopje kun je doen door badkamerspray of dettol op de knop te spuiten en deze schoon te wrijven met een licht vochtige (microvezel)doek. Vergeet ook de toiletrolhouder niet te reinigen.

4. De binnenkant van de wc schoonmaken, wc pot

Nu is het de beurt aan de wc-pot. Spuit wc-eend of een vergelijkbaar middel onder de rand en laat het 10 minuten intrekken. Je kunt ook zelf milieuvriendelijke wc-eend maken.

Als het goed is ben je nu wel 10 minuten verder en heeft de toiletreiniger in de pot goed kunnen intrekken. Gebruik een wc-borstel om de pot goed schoon te maken.

De pot schrobben

Gebruik een wc-borstel om de binnenkant van de pot grondig te schrobben. Zorg dat je goed onder de rand komt. Let op, voordat je begint, controleer of de wc-borstel schoon is. Anders moet je deze eerst reinigen. Dit is bijzonder belangrijk omdat het geen zin heeft om met een vieze wc-borstel te gaan schoonmaken. Voordat je de bril en de rest gaat schoonmaken, trek je het toilet nog even door zodat de borstel weer schoon gespoeld wordt.

Doorspoelen: Sluit toiletdeksel en spoel door.

De wc-borstel desinfecteren: Spuit de borstel in met een desinfecterende spray, laat het een minuut intrekken en spoel af met heet water. Maak ook de houder schoon.

5. WC bril van je toilet schoonmaken

De bril is een van de meest gebruikte onderdelen van het toilet en kan daardoor snel vies worden. Het regelmatig schoonmaken van de wc-bril is essentieel om vuil en ziektekiemen te verwijderen en een hygiënische omgeving te behouden.

Trek handschoenen aan en spuit een desinfecterende spray of een sopje van water en allesreiniger royaal op de wc-bril, zowel aan de boven- als onderkant. Laat het schoonmaakmiddel een paar minuten inwerken en gebruik vervolgens een microvezeldoekje of wegwerpdoekje om het zitgedeelte grondig schoon te vegen, inclusief de scharnieren en de achterkant.

Voor moeilijk bereikbare plekken gebruik je een oude tandenborstel. Spoel daarna af met een schoon, vochtig doekje om resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen en droog het zitgedeelte af om waterstrepen te voorkomen.

Desinfecteer de wc-bril dagelijks, vooral als de wc door meerdere mensen wordt gebruikt, om een hygiënische en frisse toiletruimte te behouden. Als je het vuil niet weg krijgt, haal dan de wc bril los voor een grondige schoonmaakbeurt. Let op bij het reinigen van de toiletbril: Gebruik daarbij geen schurende reinigers of producten met chloor of zuur, deze veroorzaken vaak gele verkleuringen of tasten de lak van de zitting aan.

Verdere tips en trucs voor het schoonmaken van een gele toiletbril.

6. De kraan en wasbak schoonmaken

Gebruik niet hetzelfde doekje als voor de toiletbril. Pak een nieuw microvezeldoekje hiervoor. Om je niet te vergissen kun je vaste kleuren gebruiken, zoals paarse doekje voor de pot en groen voor de kraan en accessoires.

Gebruik een allesreiniger om de wasbak schoon te maken. Een sterk middel zoals chloor is hiervoor niet nodig. Het is aan te raden om de kraan en de wasbak eerst in te spuiten met een desinfectiemiddel en dit even laat inwerken. Je kan de kraan het beste afnemen met een vaatdoekje dat je daarna op 90 graden wast in de wasmachine. Vergeet niet om alles goed droog te maken met een schone theedoek om waterstrepen en vlekken te voorkomen.

7. Laatste stap: kleine dingen van je toilet schoonmaken

Tot slot zijn er nog een paar kleine dingen die je moet schoonmaken. Met kleine dingen bedoelen wij de deurklink, het lichtknopje, waterreservoir en de spoelknop. Deze kleine dingen zijn zeker niet onbelangrijk. Neem als voorbeeld het lichtknopje; hier zitten namelijk de meeste ziektekiemen van het gehele toilet op, het is verstandig om deze mee te nemen in je schoonmaakroutine.

Door ook deze oppervlakken regelmatig schoon te maken met een desinfecterende spray of doekjes, zorg je ervoor dat je wc-ruimte volledig hygiënisch blijft en vermijd je de verspreiding van ziektekiemen en infecties.

Toilet schoonmaken en onderhouden: extra tips

Regelmatig schoonmaken en onderhouden van je toiletruimte bespaart je een hoop werk. Hier zijn extra tips om je te helpen bij je schoonmaak routine. Leuke muziek luisteren tijdens het schoonmaken van de wc helpt mij altijd enorm.

Schoonmaakdoekje omdraaien

Heb je weinig microvezeldoekjes of andere doekjes? Dan wordt het lastig om voor elke handeling tijdens het schoonmaken van de wc een ander doekje te pakken. Draai het doekje om en gebruik de schone kant voor de volgende stap. Dit helpt om de verspreiding van vuil en microben te minimaliseren.

Vul alles bij

Als je toch bezig bent met het schoonmaken van de wc, kun je het beste ook de toiletbenodigdheden direct even aanvullen. Zoals toiletpaper, handzeep, wc-reiniger en een nieuwe luchtverfrisser. Plaats een hand desinfecteren middel in de wc-ruimte voor gebruik na het wassen van de handen.

Preventieve maatregelen toilet schoonmaken:

  • Handdoekjes: Gebruik papieren handdoekjes in plaats van stoffen handdoeken om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen of verschoon vaak genoeg.
  • Afvalbak: Leeg de pedaalemmer regelmatig en gebruik een afvalzak.
  • Luchtverfrisser: Gebruik een luchtverfrisser met antibacteriële eigenschappen.
  • Toiletborstel: Het wordt over het algemeen aanbevolen om zowel de toiletborstel als de houder elke 6 maanden te vervangen. Als de borstelharen van de toiletborstel versleten zijn of de houder beschadigd is, vervang deze dan direct, zelfs als het nog geen 6 maanden is. Als iemand in het huishouden een besmettelijke ziekte heeft gehad, is het verstandig om de toiletborstel en houder te vervangen om herbesmetting te voorkomen.
  • Gebruik een desinfecterende spray of bleekmiddel om de toiletborstelhouder grondig te reinigen. Laat het middel een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt. Zorg ervoor dat de houder geen water vasthoudt, wat een broedplaats voor ziektekiemen kan zijn. Overweeg een houder met een open ontwerp die beter ventileert.
  • Reinig ook de pedaalemmer en deksel. Dit wordt vaak vergeten.
  • Droge doek: Gebruik altijd een schone droge doek na het schoonmaken van oppervlakken om je toilet in goede staat te houden.

Hoe maak je een hele vieze wc schoon?

Is jouw wc-pot na het volgen van bovenstaande stappen nog steeds niet schoon? Heb je bijvoorbeeld nog steeds last van kalk, bruine aanslag, gele aanslag of urinesteen?

Hoe kan je urinesteen voorkomen?

Doe 2 vaatwastabletten in de toiletpot en laat dit een paar uur staan. Giet een halve fles cola over de urinesteen en laat het minimaal een uur intrekken als reiniger. Of gebitsreinigingstabletten, deze huismiddeltjes moeten echter ca. 30 minuten inwerken.

Hardnekkige urinesteen? Maak dan een mengsel van baking soda en schoonmaakazijn als reiniger. Dit mengsel gaat bruisen en hierdoor laat de bruine aanslag vanzelf los. Spoel altijd goed na.

Urinesteen vormt zich vooral langs de spoelrand en daar waar het oppervlak van het toilet gebogen is.

Bruine aanslag verwijderen

Bruine kringen in de toiletpot worden veroorzaakt door mineralen uit het water. Gebruik een puimsteen met handvat en baking soda als reiniger om deze aanslag te verwijderen. Veeg een paar keer over de donkere kringen en ze verdwijnen snel. Spoel daarna goed door.

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag kan hardnekkig zijn. Gebruik een mengsel van azijn en water als reiniger om kalk te verwijderen. Laat het mengsel een paar uur inwerken en schrob daarna met een borstel. Herhaal de behandeling met azijn als de kalkaanslag hardnekkig is.

Gele randjes op de toiletbril verwijderen

Gele randjes kunnen ontstaan door urinevlekken. Gebruik een mengsel van baking soda en water als reiniger om deze vlekken te verwijderen. Laat het mengsel een paar minuten inwerken en veeg dan schoon met een doek.

Toiletblokjes

Gebruik toiletblokjes die bij elke spoelbeurt een frisse geur verspreiden en helpen om de wc-pot schoon te houden.

Ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in de wc-ruimte door een raam open te zetten of een ventilator te gebruiken. Dit helpt om vocht en geuren snel af te voeren.

Heb je meerdere toiletten in huis?

Gebruik verschillende schoonmaaksets: Om kruisbesmetting te voorkomen, is het verstandig om voor elk toilet een aparte schoonmaak-set te gebruiken. Dit betekent dat elk toilet zijn eigen wc-borstel, doekjes, en schoonmaakspullen heeft. Label de schoonmaaksets indien nodig om verwarring te voorkomen of gebruik verschillende kleuren.

Controleer regelmatig alle toiletten om te zien of ze tussendoor een schoonmaakbeurt nodig hebben. Dit is vooral belangrijk in toiletten die minder vaak worden gebruikt, omdat vuil en stof zich daar ongemerkt kunnen ophopen.

Hygiënisch je toilet schoonmaken

Het schoonmaken van je wc-ruimte is misschien niet de meest geliefde taak, maar het is essentieel voor het behoud van een hygiënische en frisse omgeving. Door regelmatig en grondig schoon te maken, zorg je niet alleen voor een schone wc, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van iedereen die de ruimte gebruikt. Met de juiste middelen en een gestructureerde aanpak zorg je ervoor dat je wc altijd in topconditie is. Trek die handschoenen aan, muziek erbij, pak je schoonmaakspullen en ga aan de slag! Wij doen mee.

Bekijk de video-uitleg hieronder >>

Meer over: