Het is nog geen nationale crisis, maar er is wel sprake van een groot watertekort. Verschillende waterschappen troffen al maatregelen. Zo hebben landbouw en industrie op veel plekken een sproeiverbod en sluizen worden minder vaak gebruikt.
Tijd om te kijken wat dit watertekort voor jou betekent.
Verschillende niveaus van watertekort
Er is momenteel een watertekort. Dit tekort wordt aangegeven in verschillende niveaus. Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij een aardbeving: deze zijn er ook in verschillende fases. Dit systeem is in het leven geroepen om te voorkomen dat er door verschillende instanties ad hoc-beslissingen genomen worden om water te besparen. Er wordt gekeken naar waterstanden, verdamping en het verbruik. Tot slot wordt er gekeken of de vraag groter is dan het aanbod. Als dit het geval is, is er sprake van een watertekort. Dit tekort is onder te verdelen in 3 niveaus:
- Niveau 1: dreigend watertekort (sinds 13 juli)
- Niveau 2: feitelijk watertekort (sinds 4 augustus)
- Niveau 3: nationale crisis (nog niet)
Komt er een nationale crisis?
Een nationale crisis doet zich niet vaak voor in Nederland. Dit gebeurde voor het laatst in 2003. Toen kwam de energievoorziening in gevaar. De kans is heel klein dat er een nationale crisis komt. Er zijn sinds 13 juli genoeg maatregelen genomen om een nationale crisis te voorkomen.
Hoe kan een watertekort ontstaan?
Hoe een watertekort ontstaat? Dat antwoord is eigenlijk heel simpel: we gebruiken meer grondwater dan erbij komt. Hierdoor komen we als het ware ‘rood’ te staan. Er wordt meer water uit de grond gehaald dan erin komt. Dat we meer water uit de grond halen, komt grotendeels door de landbouw en de droogte. De landbouw is de afgelopen jaren erg uitgebreid in Nederland: er zijn veel planten, water en gewassen die water nodig hebben. En dat water valt de afgelopen weken niet uit de lucht – dus moet het uit de grond gehaald worden.
Watertekort, wat betekent dat voor ons?
Een watertekort op niveau 2 betekent eigenlijk niet heel veel voor jou als particulier. Wel als je een grote tuin hebt, dan ben je niet heel blij met een watertekort. Je plantjes en bloemen worden snel dor en hebben water nodig. Meestal wordt er een sproeiverbod uitgegeven, zoals eerder in augustus is gebeurd. Met een sproeiverbod mag je geen water uit sloten, rivieren en beken halen om je tuin te besproeien. Uit de kraan mag het nog wel, maar het is niet heel sociaal. Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben namelijk een wettelijke leveringsplicht. Ze moeten dus altijd water leveren. Het enige wat de overheid kan doen is vragen om de tuin minder vaak te sproeien. Wanneer je buurman ziet dat jij de sproeier een paar uur aan laat staan, kan er scheef gekeken worden. Maar daar blijft het ook bij. Verder vragen veel mensen zich af of het drinkwater bij een watertekort dan ook duurder wordt. Dit is niet het geval, voorlopig blijft de prijs van water hetzelfde. Pas als er vaker een tekort aan water is, kan de prijs gaan stijgen. Tot slot is het slim om je regenwater (als het wel een keer regent) op te vangen.
Lees ook:
- Ontdek de voordelen van het opvangen van regenwater
- Water besparen door onder de douche te plassen. Goed of slecht idee?