Ga naar de inhoud

Waterschapsbelastingen flink omhoog in 2024

Waterschapsbelasting omhoog in 2024

De waterschappen staan voor grote uitdagingen. Om Nederland leefbaar te houden voor toekomstige generaties is het noodzakelijk dat ze investeren. Deze inzet resulteert in een verhoogde factuur van Waterschapsbelastingen voor huishoudens in 2024.

Weten hoeveel meer jij volgend jaar gaat betalen? Lees dan verder.

Waterschappen moeten investeren om wateroverlast te bestrijden

De prognose voor de verhoging is afkomstig van de Unie van Waterschappen na een grondige evaluatie onder de 21 waterschappen. Hoewel de tarieven voor deze belastingen nog niet definitief zijn, is duidelijk dat ze aanzienlijk gaan stijgen in het komende jaar. Dit is voornamelijk het gevolg van benodigde investeringen om de effecten van wateroverlast op te vangen, evenals de stijgende kosten van goederen en diensten die de waterschappen inkopen. Niet alleen huishoudens, maar ook (agrarische) bedrijven en grondeigenaren krijgen te maken met een verhoging van de belastingen.

Extreme periodes en waterkwaliteit zetten waterschap onder druk

Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, benadrukt: “Met steeds drogere zomers en tegelijkertijd steeds vaker voorkomende extreem natte periodes, wordt waterbeheer steeds meer een evenwichtsoefening voor waterschappen. We zetten ons in voor veilige dijken en het beperken van zowel watertekorten als wateroverlast.”

“De waterkwaliteit in Nederland staat ook onder druk, mede door intensief landgebruik en de toenemende aanwezigheid van ongewenste stoffen in het water. Omdat we deze problemen niet doorschuiven naar volgende generaties, gaan de waterschappen  investeren in waterbergingen, dijkversterkingen, verbetering van waterkwaliteit en geavanceerdere rioolwaterzuiveringen. Voor de komende jaren verwacht ik een stijging van de tarieven.”

Voorbeeldberekening waterschapsbelastingen 2024

Voorbeeldberekeningen tonen aan dat een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro in 2023 gemiddeld 371 euro betaalt. In 2024 wordt dit gemiddeld 416 euro. De waterschapsbelasting voor een woning van 325.000 euro stijgt gemiddeld van 392 naar 441 euro, terwijl voor een woning van 400.000 euro het bedrag gemiddeld stijgt van 413 naar 465 euro. De waterschapsbelasting voor een alleenstaande huurder stijgt gemiddeld van 168 euro dit jaar naar 188 euro in 2024.

  • Een gemiddeld gezin met een eigen huis betaalt dus volgend jaar bijna 50 euro extra aan het waterschap. 
  • 1 persoonshuishoudens in een huurwoning betalen volgend jaar ongeveer 20 euro meer.

De hoogte van de waterschapsbelastingen verschilt per waterschap, afhankelijk van keuzes van de waterschapsbesturen en de kenmerken van het gebied. Factoren die meespelen zij: 

  • Hoogte van het gebied
  • Stedelijkheid
  • Aanwezigheid van kwetsbare natuur
  • Dijkstructuur

Mogelijkheid tot kwijtschelding of betalingsregeling

Lokin merkt ook op: “Het is onvermijdelijk dat belastingen stijgen, hoe vervelend dat ook is voor belastingbetalers. Waterschappen hebben wel oog voor groepen met een kwetsbare financiële positie. Daarom zijn er mogelijkheden voor kwijtschelding of betalingsregelingen voor mensen met een laag inkomen en onvoldoende spaargeld.”

Dit bericht is gebaseerd op tariefvoorstellen die momenteel in de besturen van de 21 waterschappen zijn besproken. In de komende weken nemen de besturen een definitief besluit over de belastingtarieven voor 2024. 

Deze belastingen mag je naar verwachting rond 1 maart 2024 in een aanslag verwachten, houd hier dus rekening mee in je jaarbegroting voor vaste lasten.

Watersysteemheffing en en zuiveringsheffing. Waarom betalen we deze waterschapsbelastingen? Bekijk de video >>

Bron: Unie van Waterschappen. Beeldmateriaal: Brazzo.

Meer over: