Ga naar de inhoud

Waterschapsbelasting: en weer valt het fors hoger uit

Update:
waterschapsbelasting

Wie dacht dit jaar een paar eurocent in zijn portemonnee over te houden komt bedrogen uit. Nadat afgelopen jaar in ons land zo’n beetje alles duurder is geworden, komt daar de waterschapsbelasting nog eens overheen. Wat betekent dit voor je portemonnee?

Waterschapsbelasting stijgt in het hele land fors

De aanslagen voor de waterschapsbelasting vallen deze dagen weer op de mat en zullen je niet vrolijk stemmen. De belasting kan, afhankelijk van je woonsituatie, honderden euro’s hoger uitvallen, berekent RTL.

  • Hoeveel je betaalt voor je droge voeten en schoon water, hangt af van waar je woont, je gezinssamenstelling, of je een huur- of koopwoning hebt en de waarde van je woning.

Vrijwel in het hele land stijgen de tarieven fors, met als uitschieter het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar de tarieven met 35 procent omhoog zijn gegaan. Dat komt neer op op 135 euro meer dan vorig jaar. 

Welke waterschappen zijn het duurst?

Ondanks de enorme stijging van het tarief in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, ben je daar in totaal nog niet per se het duurste uit. Dat ben je volgens RTL in het Wetterskip Fryslân gevolgd door Noorderzijlvest (West-Groningen) en Scheldestromen (Zeeland).

Deze waterschappen heffen wel een veel hoger percentage over de waarde van je huis, maar gemiddeld liggen de woningwaarden daar weer veel lager. Wat je precies betaalt, hangt af van je exacte situatie.

Lees verder onder bericht >>

Waar zijn huurders het duurst uit?

Als de belasting op basis van de woningwaarde niet wordt meegeteld, wat voor de huurders geldt dan krijgen we een ander plaatje. Dan voeren de waterschappen van Delfland (451,50 euro) en Amstel, Gooi en Vecht (445,25 euro) de lijst van duurste waterschappen aan.

Lees veder onder bericht >>

Waarom stijgt de waterschapsbelasting keer op keer?

  • Bijna alle waterschappen noemen als redenen voor de stijging van de tarieven: klimaatverandering en de stijging van de prijzen. Door het veranderende klimaat hebben we vaker te maken met extreme regenval én extreme droogte. 
  • Bij veel regen moet het water afgevoerd worden en bij weinig regen moet het waterschap ervoor zorgen dat niet alles verdroogd.
  • Daarnaast hebben ook de waterschappen te maken met de inflatie. Het inkopen van goederen en diensten wordt ook voor de waterschappen duurder. Om alles te kunnen betalen moeten de tarieven omhoog.

Lees ook dit goede nieuws: door vele regen minder natuurrampen.

Hoe weet ik wat mijn waterschapsbelasting is?

Waterschapsbelasting wordt meestal berekend op basis van de waarde van je woning en de oppervlakte van je perceel. Elk waterschap hanteert zijn eigen tarieven en regels.

Ga naar de website van je lokale waterschap voor specifieke informatie, of gebruik hun rekentools voor een nauwkeurige berekening. Bekijk je aanslag waterschapsbelasting op Mijn Waternet.

Bron: RTL, Mijn Waternet Foto: Ivonne Wierink (Canva)

Meer over: