Ga naar de inhoud

Wateroverlast in je tuin voorkomen? 7 tips!

Wateroverlast

De hoeveelheid extreme neerslag in Nederland is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Een opvallende stijging is te zien in het aantal dagen met zware neerslag. Dat wil zeggen, de dagen waarop meer dan 50 mm regenval werd gemeten in Nederland. Sinds 1951 is dit aantal met maar liefst 85% gestegen.

Ook het aantal dagen per jaar met meer dan 20 mm regenval in een etmaal is aanzienlijk toegenomen, blijkt uit verschillende onderzoeken van het Centraal Bureau van Statistiek. Deze wateroverlast heeft (helaas) ook gevolgen voor je tuin. Niemand wil een overstroomde tuin vol plassen en modder. 7 tips om ervoor te zorgen dat je tuin de overvloedige regen aankan en deze er na de bui nog steeds prachtig uitziet. 

Meer regen en wateroverlast in Nederland dan ooit 

Er zijn verschillende manieren om extreme neerslag te meten. Waarvan 2 veelgebruikte indicatoren internationaal worden toegepast: het gemiddelde aantal dagen per jaar met meer dan 20 mm neerslag in een etmaal en de maximale neerslag die in een etmaal gedurende 1 jaar is gevallen. Een 3e indicator, ‘zware neerslag’, wordt nationaal gebruikt en verwijst naar het aantal dagen per jaar waarop ergens in Nederland 50 mm of meer neerslag valt.

Het gemiddelde aantal dagen met meer dan 20 mm neerslag per jaar vertoont een significante stijging van 2,6 dagen in 1910 tot 4,7 dagen in 2022, wat neerkomt op een toename van 80% gedurende deze periode. De maximale neerslag die in een etmaal is gevallen, laat een trendmatige toename zien van 30 mm in 1910 tot 39 mm in 2022, wat over een periode van 113 jaar neerkomt op een stijging van 29%. Deze toename is extreem.

Het aantal dagen met zware neerslag, gedefinieerd als dagen waarop meer dan 50 mm neerslag in een etmaal valt ergens in Nederland, vertoont een toename van 5,3 dagen in 1951 tot 9,8 dagen in 2022. Dit komt neer op een significante toename van 4,5 dagen ten opzichte van 1951, wat relatief gezien een stijging van 85% vertegenwoordigt. Met andere woorden: er is meer regen én wateroverlast in Nederland dan ooit.

Waarom valt er steeds meer regen?

Deze toename in extreme neerslag is het resultaat van verschillende factoren, waaronder de stijging van de jaargemiddelde temperatuur, de opwarming van de Noordzee en veranderingen in windrichting en luchtvochtigheid. Dit fenomeen heeft aanzienlijke gevolgen, zoals schade in de landbouwsector, overstromingen in steden en verkeersproblemen.

Tips om wateroverlast in je tuin te voorkomen 

1. Goede drainage is de sleutel

Een van de belangrijkste manieren om wateroverlast te voorkomen, is door te zorgen voor goede drainage in je tuin. Installeer afwateringsgoten en -pijpen en creëer hellingen en greppels die het water weg leiden van kwetsbare gebieden. Zorg ervoor dat je regelmatig de afvoer controleert en schoonmaakt om verstoppingen te voorkomen.

2. Kies de juiste beplanting

Sommige planten zijn beter bestand tegen natte omstandigheden dan andere. Overweeg het aanplanten van waterbestendige en inheemse planten die van nature gewend zijn aan vochtige grond. Grassen, riet en planten zoals gele lis gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen helpen om overtollig water op te nemen.

3. Gebruik mulch en bodembedekkers

Mulch en bodembedekkers helpen niet alleen om onkruid te onderdrukken, maar ze verminderen ook de impact van regendruppels op de bodem. Dit helpt bij het voorkomen van erosie en houdt de grond beter in staat om water op te nemen. Kies organische mulchmaterialen zoals houtsnippers of boomschors voor een effectieve waterretentie.

4. Verhoogde plantbedden

Het verhogen van plantbedden helpt ook bij het voorkomen van wateroverlast in je tuin. Door planten en bloemen op verhoogde bedden te plaatsen, verminder je de kans op verzadiging van de grond en bescherm je je planten tegen verstikking door te veel water.

5. Regenwateropvangsystemen

Overweeg de installatie van een regenwateropvangsysteem, zoals regentonnen of regengoten, om regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken voor tuinieren. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van wateroverlast, maar het is ook milieuvriendelijk.

6. Houd gootstenen schoon

Zorg ervoor dat goten en afvoeren vrij zijn van bladeren en ander vuil. Verstopte goten kunnen leiden tot wateroverlast en schade aan je tuin. Regelmatig onderhoud van dakgoten is dus essentieel.

7. Terras- en padverharding

Als je paden en terrassen hebt, overweeg dan permeabele verhardingsopties, zoals grind of poreuze tegels. Deze laten water door en verminderen het risico op wateroverlast.

Mocht je momenteel al problemen hebben met water in je tuin dan is het wellicht een goed idee om enkele van de bovenstaande tips toe te passen wanneer dat weer mogelijk is. Of maak alvast een tuinplan om later dit jaar uit te voeren.

Foto: Scharvik by Canva

Meer over: