Hou jij ook zo van een lekker kopje thee? Dan is een waterkoker echt een geweldige uitvinding voor je. De elektronische waterketel kookt het water supersnel. Ga je een (nieuwe) waterkoker kopen, dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt houden. We zetten ze op een rijtje.
Natuurlijk kun je ook gewoon water koken in een ouderwetse fluitketel. Maar een waterkoker is een stuk duurzamer, hebben experts uitgezocht. Kook je een halve liter water, dan is de fluitketel net zo snel als de waterkoker, bij grotere hoeveelheden is de waterkoker sneller. Bovendien slaat een waterkoker automatisch af als het water kookt, en blijft de fluitketel fluiten – en energie verbruiken – totdat je hem uitzet. Je moet daardoor in de buurt van de keuken blijven tijdens het water koken. Ook gaat een fluitketel niet zo efficiënt om met die energie: de warmte lekt langs de ketel weg, en dat is niet zo duurzaam. Kortom: drink je regelmatig thee en zet je vaak een pot thee, dan is een waterkoker een stuk beter voor het milieu.
Het oog wil ook wat
Welke waterkoker kies je uit? Er zijn nogal wat verschillen. Begin de zoektocht naar een nieuwe waterkoker door gewoon je ogen te gebruiken. Zo’n ding staat meestal op het aanrecht, hij moet er wel een beetje mooi uitzien. Er zijn transparante waterkokers waarin je het water ziet borrelen. Prachtig, maar hou er rekening mee dat je de kalkaanslag ook goed ziet. Regelmatig ontkalken dus! Nostalgische waterkokers zien eruit als een gezellig fluitketeltje, ze hebben een ouderwets uiterlijk. En natuurlijk zijn er waterkokers met een modern design, bijvoorbeeld in rvs of strak zwart. Als je dat wilt, kun je een koffiezetapparaat en een broodrooster van dezelfde ontwerper kopen, zodat alles in de keuken mooi bij elkaar past. De keuze is aan jou!
Vergelijk deze 3 soorten waterkokers
Temperatuur
Drink je graag groene thee? Die smaakt het lekkerste als je ‘m zet van water dat net niet aan de kook is gekomen. Dat geldt ook voor oolong-thee en witte thee. Zwarte thee, rooibos en Chinese thee zet je juist met water dat net van de kook af is. Op sommige waterkokers kun je de temperatuur instellen, zodat jouw kopje thee altijd perfect lukt.
Geluid
Het water kookt razendsnel, maar in je keuken klinkt het alsof er een helikopter opstijgt: sommige waterkokers maken flink herrie! De stilste waterkokers maken ongeveer 64 dB als ze bijna klaar zijn met koken, dat kun je vergelijken met het geluid van een gesprek of het verkeer. Bij andere apparaten loopt dat geluidsniveau op tot 80 tot 90 dB, en dat kun je vergelijken met een voorbijrazende trein of een opstijgend vliegtuig. Geen probleem als je de keukenapparatuur in de bijkeuken hebt staan, maar heb je een open keuken of word je sowieso onrustig van teveel herrie, kies dan een waterkoker die een beetje zachtjes doet.
Heetwaterkraan?
Kun je niet beter een heetwaterkraan in de keuken laten installeren? Als je regelmatig een kopje thee zet, dan is zo’n quooker misschien wel wat voor jou. Een stuk duurder dan een waterkoker, en je moet ze natuurlijk in laten bouwen in het aanrecht, maar dan heb je wel met een handomdraai kokend water voor een kop thee of een bouillon. De eerste heetwaterkranen waren enorme energieslurpers, bij de nieuwe modellen valt het wel mee. Ook het overwegen waard, als je tenminste niet opziet tegen een keukenverbouwing.
Ontkalken
Onderhoud je de waterkoker goed, dan heb je er lang plezier van. Dat onderhoud is simpel: op tijd ontkalken, klaar. Daar kun je dure tabletten voor kopen, of een kopje huishoudazijn met wat water een paar keer laten opkoken. Spoel de ketel goed na, dan zie je de kalkrestjes zo in je gootsteen verdwijnen. Laat de ketel nog een paar keer met schoon water koken voordat je weer thee gaat zetten, zodat je de visite en jezelf niet trakteert op azijn-thee. Zo kan je waterkoker jaren mee!
Lees ook:
– Superhandig, zo’n heteluchtfriteuse. Dit zijn de voordelen!
– Een robotstofzuiger, hij poetst, hij zuigt en hij dweilt! Dit zijn de voordelen van een robotstofzuiger.
Auteur: Sabina Posthumus