
“Als je water 2 keer kookt, krijg je kanker!” beweert een Peter op Facebook. En hij is niet de enige. Er lijkt iets aannemelijks in te zitten. Alleen voordat we hetzelfde bij het koffiezetapparaat gaan beweren vroegen we ons eerst af ‘Is dat ook echt zo of een broodje aapverhaal? We gingen op onderzoek uit.
Hoe zit het echt met water opnieuw koken?
Volgens sommige doemdenkers vormen er plotseling giftige stoffen zoals arsenicum en nitraten, zodra je het water voor een 2e keer aan de kook brengt. Anderen, zoals Henk uit Den Bosch, zegt dat opnieuw koken de zuurstof uit het water haalt, waardoor je thee ineens ‘dood’ smaakt.
Hoe zit het écht? Experts van onder andere het Voedingscentrum en het RIVM geven aan dat deze beweringen niet kloppen. “De chemische samenstelling van schoon kraanwater verandert niet plotseling door opnieuw koken,” aldus het RIVM.
Van mutant-water tot exploderende waterkokers
Naast de gezondheidsclaims zijn er nog absurdere mythes. Zo zweert Kevin dat hij ooit een waterkoker zag “ontploffen” nadat hij het water opnieuw kookte. “Het werd ineens een soort stoomgranaat!” beweert hij op een Reddit-forum. In werkelijkheid kan water inderdaad oververhit raken in een magnetron. In een normale waterkoker is dat onmogelijk.
Ook is er het gerucht dat meerdere keren koken ervoor zorgt dat je water ‘muteert’ en plotseling extreem hoge concentraties zware metalen bevat. Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevatten westerse kraanwaters amper zware metalen, laat staan in zulke hoeveelheden dat het gevaarlijk is na herhaaldelijk koken.
GoeieVraag: Oud water in de waterkoker. Nog bruikbaar of weggooien en nieuw water pakken? Nee dat is onzin. Laat je niet gek maken door broodjeaapverhalen, je kan water met een gerust hart nog een keer koken, zonder dat je er buikpijn van krijgt.
De werkelijke nadelen (en waarom ze geen ramp zijn)
Zijn er dan écht geen nadelen voor je gezondheid aan opnieuw gekookt water? Niet echt.
- In gebieden met erg hard water kunnen mineralen als calcium en magnesium zich iets meer concentreren als het water verdampt, wat kalkaanslag kan veroorzaken. Dat heeft niets met giftigheid te maken.
- Ook klopt het deels dat water minder zuurstof bevat na langdurig koken, wat mogelijk subtiel de smaak van je thee beïnvloedt. Alleen als je een theesommelier bent met een bovengemiddeld verfijnde smaak, proef je misschien een heel klein beetje verschil.
Lees ook: Dreigend drinkwatertekort door verspilling: koken in spa blauw en douchen met bronwater.
Bronnen:
RIVM, Voedingscentrum, Waterbedrijf Groningen.