Padel, de mix tussen tennis en squash, is definitief doorgebroken in Nederland. Bijna maandelijks komen er nieuwe padelbanen bij. Nederland telt nu ongeveer 80.000 padelspelers bij verenigingen en daarnaast zo’n 200.000 mensen die weleens op een commerciële baan spelen.
De explosieve groei zorgt ook voor problemen. Met name in dichtbevolkte gebieden waar omwonenden zich storen aan het geluid dat de sport in de wijk produceert.
Adoptie door KNLTB
Vorig jaar telde Nederland ruim 1800 parelbanen verdeeld over circa 500 locaties. De tennisbond KNLTB heeft de sport inmiddels geadopteerd. Ze ziet tennisclubs worstelen met de aanleg van nieuwe banen. Met name in de Randstad ontbreekt het aan ruimte. Is die er wel, dan is de grond vaak onbetaalbaar. Kinderspeel-paradijzen worden momenteel omgetoverd tot padelhallen.
Mexicaans alternatief voor tennis
De historie van het spel gaat terug naar Mexico. Enrique Corcuera, een rijke zakenman, introduceerde het eind jaren 60 als alternatief voor tennis. Voor tennisbanen was in de badplaats Acapulco geen plek, wel voor de kleinere padelvelden. Je speelt padel op een ommuurd terrein van pakweg 10 bij 20 meter. De wanden zijn 4 meter hoog, die je net als bij squash bij het spel betrekt. Je speelt met een padelracket die kleiner en dikker is dan een tennisracket. De speciale padelbal serveer je onderhands richting tegenpartij. De puntentelling werkt hetzelfde als bij tennis.
Hieraan dankt padel zijn populariteit
1. Toegankelijkheid
Padel is voor iedereen toegankelijk – ongeacht leeftijd en fysieke gesteldheid – en eenvoudig te leren. Dit komt omdat de baan kleiner is dan een tennisbaan en je de wanden betrekt bij het spel. Je legt daardoor minder grote afstanden af en is er minder techniek voor nodig.
2. Sociale sport
Je speelt padel over het algemeen in 2-tegen-2 verband. Dat maakt het een sociale sport en daar hoort een hapje en drankje na de wedstrijd bij. Het is ook een ideale mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen.
3. Complete work-out
Padel is een gezonde sport. Je bent constant in beweging. Een partij padel geldt als een complete work-out.
4. Kosten
Een losse padelbaan kost tussen de 20 en 40 euro per uur. Met 4 spelers komt dat neer op 5 tot 10 euro per persoon. Het scheelt op welke dag en welk moment van de dag je een baan huurt. Je hoeft niet lid te worden van een vereniging.
Bronnen: Padelgids.nl KNLTB