Ga naar de inhoud

Wat kost douchen? Kosten douchebeurt van 10 minuten

wat kost douchen

Douchen is een dagelijkse routine voor veel mensen, maar de kosten van deze gewoonte kunnen aanzienlijk variëren. In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten van douchen in Nederland, de factoren die de kosten beïnvloeden, en praktische tips om geld en energie te besparen.

Wat kost gemiddeld 1 douchebeurt van 10 minuten?

Gemiddelde douchetijd en frequentie

De gemiddelde douchetijd in Nederland varieert afhankelijk van de bron. Milieu Centraal vermeldt dat de gemiddelde douchetijd 7,4 minuten is, terwijl Welingelichte Kringen en de Provincie Noord-Brabant aangeven dat de gemiddelde douchetijd rond de 9 minuten ligt.

Mannen douchen iets vaker dan vrouwen, met een gemiddelde frequentie van 0,82 keer per dag voor mannen en 0,64 keer per dag voor vrouwen. Over het algemeen doucht de gemiddelde Nederlander 6 keer per week.

Kosten van douchen

De kosten van douchen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van de douchebeurt, het waterverbruik, en de energiekosten voor het verwarmen van water.

  • Waterverbruik: Een douchebeurt van 10 minuten kost ongeveer 80 liter water. De waterprijs in Nederland is ongeveer € 1,24 per 1000 liter.
  • Gasverbruik: Om 80 liter water te verwarmen, is ongeveer 0,6 m³ gas nodig. De gemiddelde gasprijs is € 1,33 per m³, wat neerkomt op € 0,80 voor tien minuten douchen. Sinds 1 januari 2023 is het prijsplafond voor gas vastgesteld op € 1,45 per m³.
  • Totale kosten: De totale kosten voor 10 minuten douchen bedragen ongeveer € 0,98. Dit komt neer op € 29,40 per maand en € 357,70 per jaar als je dagelijks 10 minuten doucht. Dit is voor 1 persoon.
  • Elektriciteitsverbruik: Als je een elektrische boiler gebruikt, kan het energieverbruik hoger zijn. Een gemiddelde elektrische boiler verbruikt ongeveer 2 kWh voor een douche van 10 minuten. Met een elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh, kost dit ongeveer €0,44 per douche.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Er zijn enkele verschillen in douchegewoonten tussen mannen en vrouwen:

  • Installatie.nl meldt dat 28 procent van de vrouwen langer dan 10 minuten doucht, tegenover 25 procent van de mannen.
  • Jongeren (18-25 jaar) douchen het langst, waarbij 54 procent van hen langer dan 10 minuten onder de douche staat en soms zelfs 2x per dag douchen.
  • 65-plussers zijn het snelst klaar, met slechts 9 procent die langer dan 10 minuten doucht.

Tips om te besparen

Er zijn verschillende manieren om de kosten van douchen te verlagen:

  1. Korter douchen: Door de douchetijd te verkorten van 10 naar 5 minuten, kun je de kosten halveren. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook water en energie.
  2. Waterbesparende douchekop: Een waterbesparende douchekop verbruikt minder water zonder dat dit ten koste gaat van de douche-ervaring. Een douchekop met waterbesparende functie kan het waterverbruik met 30-50% verminderen, wat ook de energiekosten drukt.
  3. Douchecoach: Een douchecoach helpt je bewust te worden van je douchetijd en moedigt je aan om korter te douchen. Dit kan vooral nuttig zijn voor kinderen en jongeren.
  4. Koud douchen: Warm water verwarmen is de grootste kostenpost bij douchen. Door vaker koud te douchen kan je flink op de gaskosten besparen.
  5. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat je de gewenste watertemperatuur precies kunt instellen, zonder onnodig warm water te verbruiken.
  6. CV-ketel op eco-stand: Door de cv-ketel op de zuinigste stand te zetten, verbruik je minder gas voor het opwarmen van het douchewater.
  7. Investeren in een efficiënte boiler: Een elektrische boiler of warmtepomp kan doorgaans zuiniger zijn dan een gasgestookte boiler.
  8. Gebruik van een timer: Een douchetimer kan helpen om de douchetijd te beperken en zo kosten te besparen.

Wat zijn de verschillen in kosten tussen douchen en baden?

  • Douchen is over het algemeen goedkoper dan baden. Een douchebeurt kost gemiddeld minder gas/elektriciteit dan het vullen van een bad.
  • Volgens de artikelen kan een douchebeurt van 5-10 minuten rond de €0,50 à €1,00 kosten, terwijl een bad snel op kan lopen tot €2 tot €3 of meer.
  • Het waterverbruik is bij baden hoger dan bij douchen, waardoor de kosten voor water ook hoger kunnen zijn. Een bad verbruikt vaak 100-150 liter water, terwijl een douchebeurt meestal 50-65 liter water kost.

Douchen

Voor sommigen is douchen een puur functionele schoonmaakbeurt, terwijl het voor anderen hét moment is om ’s ochtends wakker te worden of ’s avonds te ontspannen en de zorgen van zich af te spoelen. Door kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse routines, bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een duurzamere levensstijl.

Meer over: