Ga naar de inhoud

Wat is lekker op de borrelplank met de feestdagen? 10 tips

Borrelplank feestdagen

Tijdens de feestdagen is er niets gezelliger dan samen zijn met vrienden en familie. En wat maakt die samenzijn momenten nu nóg specialer? Een heerlijke borrelplank Lees in dit artikel tips om de lekkerste hapjes te kiezen en doe je voordeel met onze serveertips.

Of je nu kerst viert, oud en nieuw verwelkomt of gewoon gezellig bij elkaar komt, een goed samengestelde borrelplank is dé perfecte aanvulling op elke feestelijke gelegenheid. Dat wordt smullen!!

Borrelplank samenstellen

Op een borrelplank kun je verschillende lekkere hapjes serveren. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten op de borrelplank. Zorg voor een goede balans tussen hartig en zoet, en combineer verschillende texturen en smaken voor een lekkere en gevarieerde borrelplank. Hier zijn enkele voorbeelden van ingrediënten en hapjes die je kunt toevoegen:

  • Kaas: verschillende soorten kaas, zoals brie, camembert, cheddar, feta en geitenkaas. Voeg ook crackers toe.
  • Vleeswaren: bijvoorbeeld plakjes ham, salami, chorizo en prosciutto. Serveer deze met olijven en augurken.
  • Noten: een mengeling van noten zoals amandelen, cashewnoten en pecannoten is altijd een lekkere toevoeging.
  • Dipjes: hummus, guacamole, tzatziki, en pesto zijn voorbeelden van dips die je op de borrelplank kunt zetten.
  • Groente: Serveer wortels, komkommer, tomaatjes en paprika om lekker te dippen.
  • Fruit: verse druiven, aardbeien, meloen of ander fruit zorgt voor een frisse smaak op de borrelplank.
  • Broodjes: mini-sandwiches of wraps met bijvoorbeeld kipfilet, gerookte zalm, of geitenkaas en honing.
  • Chips of zoutjes: voeg bijvoorbeeld tortillachips, popcorn, of mini-pizza’s toe.

Top 10 tips voor de lekkerste gerechten

Hier zijn enkele leuke gerechten die je altijd kunt serveren, ook buiten de feestdagen om. Ze zijn gemakkelijk te bereiden of samen te stellen en ze zijn heerlijk zijn om op je borrelplank te serveren:

  1. Caprese spiesjes: rijg cherrytomaatjes, mini-mozzarellabolletjes en verse basilicumblaadjes aan spiesjes en besprenkel met balsamicoazijn en olijfolie.
  2. Gevulde dadels: verwijder de pitten uit dadels en vul ze met geitenkaas of roomkaas. Wikkel er vervolgens een plakje bacon omheen en zet vast met een cocktailprikker. Bak de dadels in de oven totdat ze goudbruin zijn.
  3. Crostini’s met gerookte zalm: besmeer stukjes stokbrood met roomkaas en beleg met plakjes gerookte zalm en een takje dille.
  4. Olijventapenade: maak een tapenade van olijven, knoflook, olijfolie en peterselie. Serveer met stukjes stokbrood of crackers.
  5. Bruschetta: beleg stukjes stokbrood met tomaten, knoflook, basilicum, olijfolie en balsamicoazijn.
  6. Mini-gehaktballetjes: maak kleine gehaktballetjes van rundergehakt en breng op smaak met kruiden naar keuze. Serveer met een dipsausje van yoghurt, knoflook en komkommer.
  7. Gegrilde groenten: snijd groenten zoals courgette, aubergine en paprika in plakken en gril ze in de oven of op de barbecue. Serveer met hummus of een andere dipsaus.
  8. Pita met falafel: beleg pitabroodjes met falafel, tomaat, komkommer en tzatziki.
  9. Mini-quiches: maak kleine quiches met bijvoorbeeld spinazie en feta of spek en kaas.
  10. Chocoladebrownies: serveer stukjes chocoladebrownies als zoete afsluiter van de borrelplank.

Tips speciaal voor tijdens de feestdagen

Culinaire magie tijdens de feestdagen op je borrelplank!

  • Maak je borrelplank compleet met een fles gekoelde champagne of sprankelende wijn in kleine glaasjes. De bubbelende textuur en verfijnde smaak zorgen voor een feestelijke sfeer en vullen de verschillende smaken op de plank perfect aan.
  • Voeg diverse spreads en chutneys toe aan je borrelplank voor een extra dimensie aan smaken. Denk aan vijgenjam, cranberry-compote of een pikante mango chutney. Deze voegen niet alleen zoetigheid toe, maar ook een mooie kleur en textuur.
  • Varieer met kleurrijke en winterse groenten zoals radijsjes, mini-worteltjes en cherrytomaatjes. Combineer deze met smaakvolle dips zoals hummus, tzatziki of een romige blauwe kaas dip.
  • Voeg een vleugje luxe toe aan je borrelplank met verse garnalen, oesters of gerookte zalm. Zeevruchten passen uitstekend bij feestelijke gelegenheden en voegen een verfijnde smaak toe.
  • Sluit je borrelplank af met een selectie ambachtelijke chocolade, truffels of kleine zoete gebakjes. Dit vormt een smakelijke afsluiting van het borrelmoment en is een traktatie voor de zoetekauwen onder de gasten.

Krijg hier nog meer tips wat je met verse oesters en truffels kunt maken.

Serveertips voor je borrelplank

Hier zijn enkele serveertips die je kunt gebruiken om je borrelplank mooi en aantrekkelijk te presenteren:

  • Gebruik een mooie serveerschaal of -plank: kies een bord of plank die groot genoeg is om al je hapjes op te leggen en die er mooi uitziet. Houten planken zijn bijvoorbeeld perfect voor een rustieke en gezellige uitstraling.
  • Varieer in kleur en textuur: zorg voor een mooie mix van kleuren en texturen op de borrelplank, zoals verschillende soorten kaas, vleeswaren, fruit en groenten. Dit zorgt niet alleen voor een mooie presentatie, maar ook voor een gevarieerde smaakbeleving.
  • Maak gebruik van hoogteverschillen: gebruik bijvoorbeeld kleine schaaltjes om dip sausjes in te serveren en zet deze op verschillende hoogtes tussen de andere hapjes. Dit zorgt voor een speelse en interessante presentatie.
  • Gebruik kleine bakjes: kleine bakjes of schaaltjes kunnen worden gebruikt om noten, olijven of andere kleine hapjes in te serveren. Zo blijft de borrelplank overzichtelijk en vul je gemakkelijk verschillende hapjes tussendoor even aan.
  • Serveer met stokjes of prikkers: gebruik bijvoorbeeld prikkers om kleine hapjes zoals mini-gehaktballetjes, gevulde dadels en Caprese spiesjes op te serveren. Dit maakt het gemakkelijker om te eten en voorkomt dat gasten met hun handen moeten graaien.
  • Label de hapjes: zet kleine bordjes of kaartjes naast de hapjes waarop staat wat het is. Dit is niet alleen handig voor gasten die bepaalde allergieën hebben, maar het geeft ook een professionele uitstraling aan je borrelplank.
  • Zorg voor voldoende servies en bestek: zorg ervoor dat er voldoende bordjes, vorkjes en messen zijn zodat gasten hun hapjes gemakkelijk kunnen opscheppen en eten.
  • Plaats de borrelplank op een centrale locatie: op deze manier kunnen de gasten er gemakkelijk bij. Dit draagt bij aan een gezellige en ontspannen sfeer.

Met deze tips wordt jouw borrelplank een waar culinair spektakel, ook tijdens de feestdagen. Experimenteer met smaken en texturen om een onvergetelijke en smaakvolle ervaring te creëren voor jouw gasten. Cheers op een feestelijke en heerlijke tijd samen!

Tips voor een geslaagde borrelplank met de feestdagen

Meer over: