Ga naar de inhoud

Wat eet onze Koning Willem-Alexander graag?

Wat eet Koning Willem-Alexander graag

Als koning van Nederland heeft Willem-Alexander een drukke agenda vol met officiële verplichtingen. Maar wat eet onze koning eigenlijk graag in zijn vrije tijd? Wat zijn zijn favoriete gerechten? En wie kookt er voor hem en zijn familie?

Favoriete gerechten van koning Willem-Alexander

Ondanks zijn koninklijke status staat Koning Willem-Alexander bekend om zijn nuchtere en toegankelijke persoonlijkheid, en dit wordt ook weerspiegeld in zijn eetvoorkeuren. Hij geniet van een verscheidenheid aan traditionele Nederlandse gerechten, die niet alleen heerlijk zijn, maar ook het rijke culinaire erfgoed van het land laten zien.

Een van de favoriete gerechten van de koning is “Hutspot“, een klassiek Nederlands comfort gerecht gemaakt met aardappelpuree, wortelen en uien. Dit stevige gerecht wordt vaak geserveerd met een klassieke gehaktbal of langzaam gegaard rundvlees. Er wordt gezegd dat Koning Willem-Alexander troost vindt in deze eenvoudige maar smaakvolle combinatie, die doet denken aan zelf gekookte maaltijden uit zijn kindertijd.

Hollandse vis

Als kustland is Nederland beroemd om zijn zeevruchten, en Koning Willem-Alexander is niet vreemd aan de lekkernijen. Hij geniet van verse haring, een Nederlandse delicatesse die meestal rauw wordt geserveerd met uien en augurken. Deze eenvoudige maar smaakvolle snack is een populair straatvoedsel in Nederland. De koning wordt vaak gespot terwijl hij ervan geniet tijdens lokale evenementen en festivals.

Hoewel de koning de rijke smaken van de Nederlandse keuken omarmt, waardeert hij ook internationale keukens. Hij geniet van gerechten uit verschillende culturen, zoals de Indonesische “Rijsttafel” en de Surinaamse “Roti”. Dit weerspiegelt de multiculturele aard van Nederland en de openheid van de koning voor verschillende culinaire ervaringen.

Steunt lokale producten

Naast zijn persoonlijke eetvoorkeuren is Koning Willem-Alexander ook een groot voorstander van duurzame en lokaal ingekochte ingrediënten. Hij gelooft in het ondersteunen van Nederlandse boeren en het bevorderen van een gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem.

Dessert keuze van de koning

Als het op toetjes aankomt, is Koning Willem-Alexander een zoetekauw. Hij houdt van traditionele Nederlandse lekkernijen zoals “Stroopwafels“, dunne wafels gevuld met karamel. Een andere favoriet is “appeltaart”, een heerlijke klassieke appeltaart gemaakt met een boterachtige korst en een grote hoeveelheid kaneel.

Deze desserts laten de Nederlandse passie voor bakken perfect zien en worden vaak gegeten bij een kopje koffie of thee. Willem-Alexander deelt de affiniteit voor ijs met Máxima. Zijn voorliefde is bijzonder specifiek: zijn favoriete ijs zou bestaan uit een hoorntje met 2 bolletjes hazelnootijs. 

Wie kookt er voor de Koning van Nederland?

Op vakantie wordt er weleens gekookt voor de gezelligheid, maar thuis staan Willem-Alexander en Máxima maar zelden in de keuken. De Koning van Nederland heeft een team van professionele koks. Zij zijn verantwoordelijk voor het bereiden van maaltijden voor hem en zijn familie.

Het culinaire team wordt geleid door top chef-kok Willem-Pieter van Dreumel. Het team bestaat uit 8 getalenteerde koks met expertise in verschillende keukens en kookstijlen. Ze werken nauw samen met de Koning en zijn familie, om ervoor te zorgen dat de maaltijden aan hun smaak en dieetwensen voldoen. 

Wat koken de koks dagelijks op het paleis?

Het menu varieert van traditionele Nederlandse gerechten tot internationale gerechten, en er wordt veel aandacht besteed aan de presentatie en kwaliteit van het eten. Van Dreumel is goed in de klassieke keuken en schijnt een meester in sauzen te zijn.

Het team werkt met hoogwaardige ingrediënten en seizoensproducten om de meest verse en smaakvolle gerechten te creëren. Naast het bereiden van maaltijden, zijn de koks verantwoordelijk voor het organiseren van speciale evenementen en diners op het Koninklijk Paleis. Het is een eervolle taak om voor de Koning te koken en het team streeft er altijd naar om de hoogste culinaire standaarden te handhaven. 

Wat als er niet wordt gekookt? Leuk om te weten: ook in Huis ten Bosch wordt heus weleens pizza besteld. En als de prinsesjes zin hebben in friet met kroket? Dat wordt geregeld, maar van Dreumel maakt alles dan wel zélf!

Nederlandse cultuur

Het is geruststellend om te weten dat de koning onze liefde voor het rijke culinaire erfgoed van Nederland deelt. De volgende keer dat je geniet van een bord stamppot of een plakje Goudse kaas, vergeet dan niet dat je niet de enige bent die van deze heerlijke Nederlandse lekkernijen geniet. Zelfs onze koning, Willem-Alexander, vindt plezier in de eenvoudige genoegens van eten.

Koning Willem-Alexander eet gewoon bij McDonald’s

Meer over: