Ja het bestaat: een wasmiddel voor groente en fruit. Het belooft je druiven en spruitjes te ontdoen van vuil, pesticiden, andere onzuiverheden. Wat is dit speciale wasmiddel en is het geen lariekoek product? We zochten het voor je uit en geven je deze schoonmaak tip.
Groenten en fruit wassen voor consumptie
Dat het verstandig is om groente en fruit te wassen voor je het opeet, weet iedereen. Stof en vuil spoel je er eenvoudig af met stromend water. Maar er zijn mensen die vinden het afspoelen met een schoonmaakmiddel beter. Je gelooft het niet, er zijn mensen die hun groenten en fruit schoonmaken/spoelen met zeep of bleekmiddel.
Bacteriën of parasieten zijn ook wel aanwezig op groente en fruit. En door deze producten af te spoelen, verklein je het risico op een voedselinfectie aanzienlijk. En wat bestrijdingsmiddelen betreft, helpt wassen om resten gedeeltelijk te verwijderen ook echt wel. Toch kan iedereen met een beetje gezond verstand wel nagaan dat je groenten en fruit wassen met dikke bleek of groene zeep geen goed idee is.
Speciaal wasmiddel voor groenten en fruit
Toch zijn sommige bestrijdingsmiddelen goed waterbestendig en dringen door de schil heen. Alleen de hoeveelheden zijn dermate klein dat ze ze geen gezondheidsrisico vormen, tenzij je extreme hoeveelheden consumeert, aldus het Voedingscentrum.
Eet je veel groeten en fruit kan het geen kwaad om een wasmiddel voor groeten en fruit te gebruiken. Deze middelen vind je overal in de winkels. Bijvoorbeeld van het merk Original Green, Attitude nature of Ecodoo:
Zeep of bleekmiddel zijn uit den boze. Simpelweg water of een groente fruit wasmiddel is voldoende. En ga je voor echt schoon. Reinig je sla of druiven dan grondig met bijvoorbeeld onderstaande reiniger:
Welke producten verdienen wel extra aandacht?
Het Voedingscentrum adviseert om alle groenten en fruit altijd onder stromend water te wassen, zelfs als je ze daarna nog gaat schillen. Dit voorkomt dat vuil tijdens het schillen in het eetbare gedeelte terechtkomt.
Verrassend genoeg geldt dit ook voor meloenen, die vanwege hun zoetheid een broedplaats zijn voor bacteriën. Door de schil te reinigen, voorkom je dat schadelijke microben via het mes in het vruchtvlees komen.
Verse kruiden en kiemgroenten, zoals tuinkers, verdienen eveneens een spoelbeurt. Champignons en paddenstoelen reinig je het beste met een vochtig keukenpapiertje of speciale borstel, net voor gebruik, anders worden het een soort sponzen.
Lees ook: Seizoensgroenten en -fruit voor november: herfstfeest op je bord.
Moet je altijd je groenten en fruit wassen?
Voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand is extra waakzaamheid geboden, omdat zij kwetsbaarder zijn voor voedselinfecties. Het gebruik van een wasmiddel voor groenten en fruit kan dan serieus uitkomst bieden.
Voor jong en oud geldt: was je groenten en fruit altijd zorgvuldig!
Bekijk hier nog meer (huis, tuin en keuken) tips van Marja voor het wassen van groenten en fruit >>
Bronnen: Voedingscentrum, Margriet. I Foto: Canva.