Er is niks zo lekker als een beker warme chocolademelk of andere warme drank op koude en gure dagen. Wil je ook graag thuis genieten van de menukaart met warme dranken? Wij stelden een top 7 samen van de lekkerste warme drankjes, inclusief de ingrediënten en recepten.
Perfecte dranken om te genieten tijdens deze dagen
1. Warme chocolademelk speciaal
Deze warme chocomelk heeft naast slagroom ook custard, vanille, kardemom, piment en marshmallows als smaakmakers.
Ingrediënten:
Een glas melk (250 ml), een reep pure chocolade (50 gram), een snufje zout, een theelepel custardpoeder, vanillestokjes, cayennepeper, kardemom, piment, koffie, honing of bruine suiker, nootjes, karamel, mini marshmallows.
Recept:
- Gebruik pure chocolade in plaats van melkchocolade voor een goede chocoladesmaak.
- Wanneer je een vollere en bijzondere smaak lekkerder vindt, gebruik dan meerdere chocoladesoorten.
- Gebruik per beker van 250 ml minstens 50 gr chocolade.
- Verwarm de melk en giet deze op de fijngehakte chocolade.
- Voeg een klein snufje zout toe.
- Voor een extra romig resultaat voeg je custardpoeder toe aan je melk (ca 1 tl. op 1 grote beker melk van 250-300 ml).
- Combineer het met specerijen: vanille, cayennepeper, kardemom en piment geven een bijzonder aroma aan de chocolade.
- Het is ook lekker om een beetje koffie er doorheen te mengen; een chocokoffie of bambino.
- Roer een beetje (riet)suiker er doorheen. Honing of bruine suiker kan ook.
- Voeg chocoladesaus toe (optioneel voor echte chocolade-liefhebbers).
- Bestrooi het geheel met mini-marshmallows, (ijs)nootjes of karamel.
2. Irish coffee met Ierse whiskey en bruine suiker
Dit warme drankje werd ooit bedacht als opkikkertje voor vermoeide reizigers in de jaren 40 van de vorige eeuw
Ingrediënten:
Koffiepoeder/filterkoffie, Ierse Whiskey, suiker, slagroom.
Recept:
- Verwarm het koffieglas voor, spoel het in kokend water.
- Doe een theelepeltje bruine suiker en ongeveer 40 milliliter Ierse whiskey in het voorverwarmde glas. Roer goed door.
- Het mengsel van whiskey en suiker kan ook op het gasfornuis/keramische plaat worden bereid.
- Let op: De suiker moet door de warmte oplossen, maar zorg ervoor dat de whiskey niet kookt. Tijdens het koken verdampt de alcohol.
- Vul het glas met een sterke filterkoffie en zorg ervoor dat er nog ongeveer een centimeter ruimte aan de rand over is.
- Schenk 250 millimeter koffie in een gewoon glas als je geen Irish coffee-glas hebt.
- Roer het mengsel opnieuw goed door.
- Klop 50 milliliter ongezoete room half stijf.
- Laat de room over de achterkant van een lepel op de koffie glijden, zodat deze op de drank blijft drijven.
- Let op: Nadat de slagroom toegevoegd is niet meer roeren!
3. Dampende, zoete Turkse koffie
Ingrediënten:
2 theelepels extra fijn gemalen Turkse koffie, 1 kop water, suiker (naar eigen behoefte), lokum (Turks fruit).
Recept:
- Giet water in een klein Turks koffiekopje (op zijn Turks een ‘fincan’, ongeveer 50 ml).
- Giet dit in een klein Turks koperen koffiepot: een cevze.
- Voeg 2 theelepels Turkse koffie toe. De maling is heel dun, zodat de koffie naar de bodem zinkt.
- Voeg tot 2 theelepels suiker toe.
- Zet de cezve op een laag vuur en roer ongeveer een minuut.
- Laat de koffie zonder te roeren koken en haal het gelijk van het vuur af.
- Herhaal dit 2 keer.
- Giet de koffie in een vloeiende beweging in de fincan en zorg dat alle schuim meekomt.
- Serveer de koffie met een klein kopje vers water.
- Neem eerst een klein slokje water.
- Drink met kleine slokjes de koffie, zodra de prut gezonken is.
- Draai het lege kopje om nadat je de koffie hebt gedronken en je kopje leeg is.
- Wanneer de gevormde koffiepatronen opgedroogd zijn kun je er volgens de Turkse traditie je toekomst mee voorspellen.
- Serveer de koffie met lokum (Turks fruit).
TIP: dit recept voor winterse koffie is ook het proberen waard!
4. Warme anijsmelk met anijszaad en steranijs
Ingrediënten:
Amandelmelk ongezoet, ½ theelepel anijszaad, 1 steranijs.
Recept:
- Breng de amandelmelk aan de kook.
- Voeg anijszaadjes toe en laat het mengsel even pruttelen.
- Gebruik een anijsster voor de decoratie.
5. Verse gemberthee met sinaasappel
Ingrediënten:
Stuk verse gember (dun gesneden, in plakjes), 1 sinaasappel in kwartjes gesneden, 400 ml heet water, honing, lange houten prikker.
Recept:
- Prik de stukjes gember en stukjes sinaasappel aan de houten prikker.
- Voeg kokend water bij en laat de thee 5 minuten goed trekken.
6. Glühwein voor een koude winterdag
Ingrediënten:
1.5 dl. Versgeperste sinaasappel, 2 sinaasappelschillen, 2 eetlepels vloeibare honing, 2 dl cider, 1 fles rode huiswijn, 5 cl cognac, 2 eetlepels rietsuiker, kruidnagel, mespuntje nootmuskaat en 1 of 2 kaneelstokjes (naar behoefte), vlierbessensiroop.
Recept:
- Meng in een pannetje de wijn, suiker, honing, sinaasappelschillen, kruidnagel, nootmuskaat en de kaneelstokjes.
- Zet de pan op een zacht vuurtje (tot het net niet kookt) en laat het geheel 5 minuten pruttelen.
- Voeg het sinaasappelsap, de cognac en appelcider toe.
- Laat dit opwarmen.
- Zeef het geheel en giet alles in een grote (vuurvaste) punchbowl of kan.
- Voeg naar smaak vlierbessensiroop toe.
- Serveer de drank in vuurvaste glaasjes.
7. Chai latte met rum
Ingrediënten:
240 ml chai (een thee) extract, 240 ml volle melk, 35 ml spiced rum, slagroom, kaneel.
Recept:
- Verwarm de melk en het chai-extract in een pannetje.
- Warm het langzaam op.
- Haal het pannetje van het vuur, wanneer het mengsel bijna kookt.
- Roer de rum erdoor.
- Giet de chai latte met de rum in een mooi glas.
- Voeg voor de garnering slagroom en een klein beetje kaneel toe.
En met zo’n heerlijke warme kop in je hand blijf je ook lekker warm zonder de verwarming aan!