Vanwege de hoge energieprijzen doen we het liefst zo min mogelijk de kachel aan. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om het warm te krijgen zonder de thermostaat aan of hoger te draaien. Dit zijn onze 20 tips.
1. Gebruik de warmte van de oven en droger
Als je net een taart hebt gebakken, doe je uit gewoonte de ovendeur gelijk weer dicht. Zonde! Met deze ovenwarmte verwarm je de keuken. De oven is toch al warm en het is zonde als deze warmte verloren gaat. Hetzelfde geldt voor de droger, hier komt ook veel warmte vanaf.
2. Zet verschillende kaarsjes aan
Kaarsjes maken je huis warmer en gezellig. Je huis wordt er niet gelijk 10 graden warmer van, maar alle kleine beetjes helpen. Zet er een paar op de eettafel en op de bijzettafel. Ga deze winter voor een geurkaars als kaneel, hout of dennen en creëer een warme, winterse sfeer.
3. Verwarm en vrolijk je huis op met een kersenpitkruik
Heb je ooit van een kersenpitkruik gehoord? Zorg dan dat je 15 minuten voordat je gaat slapen een kruik in bed legt. Hierdoor warmt je bed alvast op en hoef je je geen zorgen te maken dat je onder frisse lakens terechtkomt. Een kersenpitkruik is een fijn alternatief om jezelf op te warmen. Leg het lekker onder je hoofd of bij je voeten.
4. Investeer in een tapijt
Een tapijt of kleed ziet er gezellig uit, is aangenamer voor je voeten en zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur warmer is.
5. Zet de bank niet te dicht op de verwarming
De meeste mensen zijn geneigd om de bank zo dicht mogelijk bij de verwarming te zetten. Zo heb je het heerlijk warm. Dit is geen goed idee, hierdoor verspil je een heleboel energie. De bank houdt de warmte van de kachel tegen waardoor je de rest van de ruimte heel wat graden ontzegt.
6. Maak alle tochtgaten dicht
Wie graag bespaart op de stookkosten, moet eerst goed kijken naar de tocht in huis. Maak alle tocht in huis dicht en breng indien mogelijk tochtstrips aan. Zo voorkom je tocht langs de ramen en deuren en het ontsnappen van de warmte.
7. Knuffel met je huisdier en je partner
Heb je een huisdier? Geluksvogel! Honden en katten hebben het nauwelijks koud in de winter door hun dikke wintervacht. Maak daar lekker gebruik van en nestel je met je huisdier en/of je partner op de bank met een deken en een kop thee. Wedden dat je het na een tijdje zelfs te warm krijgt?
8. Drink warme dranken
Misschien wat voor de hand liggend, maar een warm drankje warmt je op van binnenuit. Denk aan een kop thee, koffie of warme chocolademelk. Drink zoveel mogelijk kokend water zonder theezakje. Zo blijf je warm, voorkom je een cafeïneverslaving en krijg je ook geen aanslag op je tanden.
9. Draag laagjes
Als je de kachel uit of zo laag mogelijk zet, draag dan zoveel mogelijk laagjes kleding. Door deze verschillende lagen krijg je het warmer dan 1 dikke trui. Dit komt omdat de warme lucht wordt vastgehouden tussen de verschillende lagen, waardoor je het heerlijk warm krijgt. Echte koukleumen doen er goed aan om wol, zijde, flanel of fleece te dragen.
10. Hang goede gordijnen op
Een andere manier om de kou buiten te houden, is het ophangen van goede gordijnen. Zeker verduisterende gordijnen houden veel kou tegen. Zorg er wel voor dat deze gordijnen niet voor de verwarming hangen, want dan gaat deze warmte verloren.
11. Vul die ouderwetse kruik
Kruiken zijn fantastisch en maken je binnen een paar minuten lekker warm. Vul de waterkoker en laat het water koken. Vul vervolgens je kruik. Deze houdt je urenlang warm. Tegenwoordig heb je allerlei vrolijke, zachte exemplaren.
12. Kruip onder een deken
Een deken of kleedje mag niet ontbreken in dit lijstje warmhouders. Ga voor een lekker, dik exemplaar van wol om er heerlijk warm bij te zitten of liggen. Maak het af met een kruik. Dé combinatie voor optimale warmte.
13. Voetenwarmers worden deze winter je beste vriend
Voor wie de bovenstaande tips allemaal niet hielpen, hebben wij goed nieuws. Bij diverse huishoudwinkels verkopen ze voetenwarmers. Dit zijn een soort van voetzolen, die je in je schoenen stopt. Zo blijven je voeten wel 8 uur warm. En als je voeten warm zijn, is je hele lichaam warm.
14. Handwarmers voor iedereen met koude handen
Heb jij eerder last van koude handen? Dan bieden handwarmers een oplossing. Dit zijn siliconen zakjes met een metalen knopje. Als je deze breekt, wordt het zakje warm en kan je je handen ermee warmen. Ook ideaal voor in je wanten als je onderweg bent.
15. Laat zoveel mogelijk zon je huis binnenkomen
Zon zorgt voor warmte. Laat daarom, wanneer ze er zijn, de zonnestralen je huis binnenkomen. Zo kan het zo een paar graden warmer zijn in huis.
16. Draag sloffen of dikke huissokken
Ook sloffen of dikke huissokken zijn een goed idee. Voeten zijn namelijk bepalend voor je hele gevoelstemperatuur. Hoe dikker, hoe beter.
17. Sluit ongebruikte kamers af
Een slaapkamerdeur die de hele dag open staat, zorgt voor veel verloren warme. Sluit daarom zoveel mogelijk ongebruikte kamers af. Zo circuleert er minder lucht, waardoor er geen onnodig warmte verloren gaat.
18. Vergeet niet naar buiten te gaan
Geen zin om naar buiten te gaan? Doe het toch: door buiten te wandelen krijg je het snel warm en als je dan weer thuiskomt merk je hoe lekker warm het eigenlijk in huis is. Zelfs al staat de verwarming niet aan!
19. Beweeg of sport regelmatig
Als je 20 minuten flink beweegt, heb je hier nog uren profijt van. Goed voor je gezondheid én voor je eigen lichaamstemperatuur. Wie veel sport, kan ook beter tegen kou.
20. Ga op visite
Heb je het helemaal gehad met de kou? Breng een bezoekje aan een bibliotheek, buurthuis, zwembad of bij vrienden of familie op bezoek. Ook daar is het altijd heerlijk warm.