Wie kan er nog zonder zijn smartphone? Hij valt vanwege zijn multifunctionaliteit niet meer weg te denken uit het leven. Maar aan alles komt een eind en ook je smartphone is eens aan vervanging toe. De vraag is wanneer?
Aan nieuwe smartphones hangen behoorlijke prijskaartjes. Alle reden om er zo lang mogelijk mee te doen. Waaraan merk je dat je smartphone zijn beste tijd gehad heeft en aan vervanging toe is.
1. Geen nieuwe software-updates
Je hebt een nieuw exemplaar nodig wanneer jouw huidige smartphone geen nieuwe software-updates meer kan uitvoeren. Ouderdom bij smartphones draait niet echt om de fysieke leeftijd, maar meer om de software die op het toestel draait.
Software zorgt er namelijk voor dat jouw telefoon goed wordt beveiligd tegen onder andere virussen. Iedere update lost allerlei problemen in het systeem op die mogelijk gevaarlijk zijn, zoals kwetsbaarheid voor hackers.
Biedt je telefoon de recente software-updates (meldingen) niet meer aan? Dan is het verstandig om een nieuw exemplaar aan te schaffen.
2. Batterij raakt snel leeg
Een van de meest voorkomende problemen bij een mobiele telefoon die minder goed functioneert: de batterij raakt snel leeg. Een batterij van een smartphone gaat na ongeveer 500 keer opladen achteruit. De accu slijt, loopt sneller leeg na het opladen en de schermhelderheid wordt minder.
Je kunt de batterij vervangen, dat is vaak voordeliger dan meteen een nieuwe telefoon kopen.
Een andere optie, om geld te besparen, is om je mobiele telefoon te verkopen én een refurbished smartphone terug te kopen.
3. Opslagruimte vol raakt vol
Door al je bestanden als, foto’s en documenten op je smartphone op te slaan, raakt de opslagruimte snel vol. Ook die vele handige apps zorgen er voor dat je telefoon minder presteert en langzamer wordt. De apps worden steeds vernieuwd en eisen dan meer ruimte op.
Opslagruimte apps
Maak opslagruimte vrij door oude bestanden te verwijderen of door foto’s over te zetten naar je computer of tablet. Je kunt ook gebruikmaken van de cloud om foto’s op te slaan.
Geheugenkaartje voor je mobiel
Gebruik je een Android-apparaat, zet dan een geheugenkaart in je smartphone. Op deze manier creëer je eenvoudig extra ruimte. Let op: niet alle apps kunnen overgeplaatst worden naar een geheugenkaart.
4. Hoe oud is je smartphone?
Wil je weten of jij een oude telefoon hebt? Ga dan naar de Instellingen-app.
De precieze aanwijzingen verschillen per smartphonemerk:
- Android: ga op zoek naar een knop die ‘over de telefoon’ heet, of iets dat erop lijkt.
- Tik vervolgens op ‘status’ of ‘android-versie’.
- Onder het kopje ‘Android-beveiligingsupdate’ zie je op welke versie jouw toestel draait.
- Iphone: ga naar Apple ID, iCould+, ‘Media en aankopen’
- Scroll naar beneden en ga naar iPhone van .. (jouw mobiel)
- Bekijk apparaat info: versie iOS.
Mobiele telefoons gaan gemiddeld 5 jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android 4 jaar en een iPhone 6 jaar. De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een mobieltje op 2,5 tot 3 jaar. Dit lagere gemiddelde heeft niet alleen te maken met de levensduur van een toestel, vaak willen gebruikers gewoon de nieuwste smartphone versies hebben en doen ze hun goed functionerende mobiel daarom vroegtijdig van de hand.
Kun je de levensduur van je mobiele telefoon verlengen?
- Ga voorzichtig om met de telefoonoplader.
- Buig de kabel niet te veel en trek er niet aan als de oplader vastzit in het stopcontact of aan een powerbank.
- Bescherm je telefoonscherm tegen krassen en schade met bijvoorbeeld een beschermfolie.
- Zet je telefoon in de energiebesparingsmodus om het scherm te dimmen en energie te besparen.
- Spaar de batterij door deze op de juiste manier op te laden:
- Schakel je mobiel uit tijdens het opladen
- Laat je telefoon niet de hele nacht aan de lader liggen
- Haal de stekker eruit als de batterij vol is
- Laad de batterij tot 75%, niet tot 100%
- Begin met opladen als de batterij op 30% staat
Vergelijk de prijs van je mobiele telefoon
Is je mobiel toe aan vervanging? Het is altijd een goed idee om de prijs te vergelijken. Vergelijk verschillende winkels en toestellen met elkaar. Zo betaal je de meest scherpe prijs!
Refurbished toestellen zijn vaak unieke apparaten: de levensduur, het model en het gebruik van de vorige eigenaar is bepalend voor de prijs. Bekijk tijdens het vergelijken deze verschillen goed en bepaal vooral wat jouw wensen zijn, van meer opslagruimte, een goede camera om te fotograferen tot een budgetvriendelijke smartphone.
Bronnen: Max, Kassa