Ga naar de inhoud

Bijna 185.000 mensen lopen zeker 6 maanden achter met zorgpremie

Ik kan mijn zorgremie niet mee betalen, wanbetalers

Bijna 185.000 mensen betalen hun zorgpremie langer dan 6 maanden niet. Het aantal mensen dat de zorgpremie langer dan 6 maanden niet had betaald, bedroeg aan het begin van deze maand 184.500, aldus het centrale administratiekantoor CAK. Dit is echt zorgelijk. Lees hier wat men kan doen om wanbetalers van zorgpremie te helpen.

Zorgvezekeraars melden wanbetalers

Zorgverzekeraars melden de wanbetalers aan bij het CAK, die vervolgens meestal de premie gaat inhouden op de uitkering of het loon. Het CAK zag de afgelopen jaren een stijging in het aantal mensen dat niet aan zijn verplichtingen voldeed, wat leidde tot 178.912 wanbetalers in 2023.

De instantie weet niet echt iets zeggen over de oorzaak van de stijging. Ook de gevolgen van de nieuwe stijgingen van de zorgpremie zijn nog onduidelijk. Wanbetalers blijven wel gewoon verzekerd en hun verzekeraars krijgen daarvoor een compensatie van het CAK. Deze compensatie komt weer uit het geld dat door dit kantoor wordt geïnd, wat ze deels storten in het Zorgverzekeringsfonds.

Lees ook: Zorgkosten betalen: bijna 1 op de 10 Nederlanders heeft er moeite mee.

Rol van schuldhulpverlening bij wanbetaling zorgpremie

Het CAK probeert mensen die hun verzekering niet betalen zo snel mogelijk weer te laten voldoen aan hun verplichtingen op de gewone manier. Daartoe neent de organisatie vaak contact op met de gemeente waar de wanbetaler woont en kijken ze naar mogelijkheden voor schuldhulpverlening.

Zorgverzekeraars melden wanbetalers van zorgpremie pas na 6 maanden aan bij het CAK voor de regeling wanbetalers. Voordat dit gebeurt, is er vaak nog een onderling gesprek over een betalingsregeling.

Dat de zorgpremies met ongeveer weer 10 euro stijgt, was dit ook te verwachten. DSW verhoogt in 2025 de premie van de basisverzekering met 9,50 euro per maand, zo maakte deze zorgverzekeraar dinsdag als eerste bekend. Op 12 november moeten alle nieuwe premies bekend zijn bij verzekerden.

Gevolgen van de bestuursrechtelijke premie

Wanneer iemand langer dan 6 maanden de zorgpremie niet betaalt, krijgt het CAK een melding en gaat de verzekerde een hogere bestuursrechtelijke premie betalen. Dit bedrag, dat aanzienlijk hoger is dan de normale zorgpremie, houdt de werkgever, uitkeringsinstantie of pensioeninstantie in.

Heeft de wanbetaler geen vast inkomen, dan ontvangt deze maandelijks een betaalverzoek van het CJIB. De bestuursrechtelijke premie lost alleen niet de schuld bij de oorspronkelijke zorgverzekeraar af, waardoor wanbetalers nog steeds het beste een betalingsregeling treffen.

Hulp vanuit gemeenten voor wanbetalers zorgpremie

Voor mensen met een bijstandsuitkering zijn er vaak mogelijkheden om weer op de reguliere manier hun zorgpremie te betalen. Gemeenten spelen hierin een cruciale rol, door samen te werken met zorgverzekeraars om inwoners met betalingsachterstanden te ondersteunen.

Schuldhulpverlening helpt deze inwoners om weer aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Ook websites zoals Zorgverzekeringslijn.nl bieden advies en informatie over welke stappen men nemen om uit de schulden te komen en de zorgpremie weer normaal te gaan betalen.

Wat als je achterloopt met betalen? Lees dan dit artikel over achterstand zorgpremie betalen oplossen.

Bronnen: Rijksoverheid, Zorgverzekeringslijn.nl, Hoofdfoto: Canva.

Meer over: