
Langdurige droogte wordt afgewisseld met heftige regenbuien. Dit is niet ideaal voor de grond en planten in je tuin. Gelukkig kun je zelf actie ondernemen! Een uitstekende oplossing om regenwater geleidelijk in de bodem te laten infiltreren, is het aanleggen van een wadi. In dit artikel leggen we uit wat een wadi is en hoe je er zelf een maakt.
Wat is een wadi?
Wat is een wadi? Een wadi is afgeleid van het Arabische woord voor “vallei” en verwijst naar een ondiepe waterberging die regenwater opvangt en langzaam laat infiltreren in de bodem. Dit voorkomt wateroverlast, draagt bij aan grondwateraanvulling en creëert een natuurlijke habitat voor planten en dieren.
Waarom regenwater bufferen?
In stedelijke gebieden zorgt verharding door straten en gebouwen ervoor dat regenwater niet meer makkelijk de grond in kan. Hierdoor stroomt het te snel af naar riolen, wat overbelasting van het riool en droogte in de tuin veroorzaakt.
Een wadi is daarom een aanwinst in de moderne tuin. Een wadi buffert het regenwater en geeft het de kans om de bodem langzaam te verzadigen, waardoor planten gezonder blijven en de biodiversiteit toeneemt.
Hoe staat je gazon erbij?
Met het einde van de winter beginnen we weer langzaam oog te krijgen ons lapje groen en begint het bij ons alweer te kriebelen. Hét moment om te kijken hoe het met de eigen berging van regenwater gaat. Waren of zijn er een aantal pekken flink ondergelopen? Leek je gazon meer op het ondergelopen graslandje van de ijsbaanvereniging? Kijk dan of je een wadi aan kan leggen voor meer afvoer.
Hoe leg je zo’n waterbeheerproject aan in je tuin?
Stap 1: Kies de juiste locatie
Kies een plek in je tuin waar regenwater natuurlijk samenkomt, zoals een laaggelegen gebied. Zorg ervoor dat de wadi niet te dicht bij je gevel ligt, om waterschade aan je huis te voorkomen. Maak eventueel een afvoerkanaaltje van de regenpijp naar de wadi om overtollig water efficiënt te leiden.
Stap 2: Graaf de wadi
Graaf een ondiepe kuil of geul, bij voorkeur 20 tot 50 centimeter diep. Laat de bodem licht aflopen naar een laagste punt om water efficiënt te verzamelen. Een wadi van 1 vierkante meter kan al 200 liter water opvangen.
De tekst gaat onder de afbeelding verder >>
Stap 3: Maak een doorlatende bodem
Voor een optimale waterinfiltratie is een doorlatende bodem essentieel. Heb je kleigrond? Voeg dan grind, lavasteen of gebakken kleikorrels toe als onderlaag. Bedek dit met grond gemengd met compost en een laag mulch, zoals boomschors of houtsnippers. Dit stimuleert de opname van regenwater en bevordert plantengroei.
Stap 4: Beplant de wadi
Een wadi biedt een prachtige kans om waterminnende planten en bloemen toe te voegen. Kies voor soorten zoals lisdodde, dotterbloem, watermunt en valeriaan. Deze planten zijn niet alleen functioneel maar trekken ook vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.
Stap 5: Onderhoud je wadi
Een wadi heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Verwijder onkruid en controleer of er geen verstoppingen zijn. In droge periodes kun je overwegen de wadi te bewateren om de planten gezond te houden.
Creëer dit voorjaar nog een mooie balans in je tuin met een wadi en voorkom je dat planten in de winter verdrinken of in de zomer verdrogen!
In deze video zie je hoe je het kan aanpakken met drainageplaten in het midden van je tuin >>