Wachtwoorden onthouden is lastig. Zeker als je er steeds meer nodig hebt. Je zet ze soms achterin een agenda of notitieboekje. En toch komt het nog steeds voor dat het niet goed gaat.
Soms heb je in de tussentijd een wachtwoord gewijzigd en dat ben je vergeten op te schrijven. Zo vervelend. Maar weet jij dat je in principe maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden?
Wereld Wachtwoorden Dag voor stimulering betere wachtwoorden
De waarheid is dat je maar één complex wachtwoord hoeven te gebruiken en te onthouden: dat van je wachtwoordmanager. Als je een wachtwoordmanager gebruikt, die weerbaar is tegen internetfraude, ben je beter bestand tegen aanvallen van cybercriminelen. Veel mensen weten niet wat de mogelijkheden zijn of kennen de apps niet. Daarvoor is elke 1e donderdag van de maand mei uitgeroepen tot Wereld Wachtwoorden Dag.
Het gemiddelde hergebruik van wachtwoorden is 4 tot 6
Gemiddeld hergebruiken we 4 tot 6 wachtwoorden per persoon, en soms wel meer, voor alle apps en websites waar we tegenwoordig voor moeten inloggen. We maken dan een nieuw wachtwoord aan die veel op elkaar lijken en makkelijk zijn te onthouden. Het meeste worden namen van een geliefde, het huisdier, een verjaardag of woonplaats gebruikt. Die wachtwoorden zijn op zich prima, maar ze moeten wel lang en complex zijn, om het voor cybercriminelen moeilijker te maken om ze te kraken.
Toch weten niet veel mensen dat je geen moeilijke reeksen aan cijfers en letters hoeft te gebruiken. 1 zin waarin je een aantal woorden aan elkaar schrijft is in principe net zo veilig en gemakkelijk te onthouden als een wachtwoord met allemaal moeilijke leestekens. Neem deze wachtwoordzin maar als voorbeeld: ‘hoejeveiliginlogtleesjeopstartpagina-23!’
Geen unieke wachtwoorden meer verzinnen om veilig in te loggen
Je hoeft dus niet 10-tallen wachtzinnen te verzinnen om veilig in te loggen wanneer je een wachtwoordmanager gebruikt. Want met een wachtwoordmanager hoef je maar 1 wachtzin te onthouden. Hoe fijn is dat. De wachtwoordmanager maakt willekeurige en unieke wachtwoorden aan, van 16 tekens en langer, die altijd voldoende veilig zijn. Die wachtwoorden staan dan veilig opgeslagen en zijn makkelijk in het gebruik.
Extra controle-stap voor veilig inloggen inbouwen belangrijk
Het is wel belangrijk om een extra controlestap in te bouwen. Dat kan met de Multi Factor-Authentication (MFA). Veel mensen gebruiken hier een authenticatie-app voor zoals de Microsoft Authenticator of de Authy.
Helaas zijn er toch nog steeds veel cyberaanvallen via internetfraude. Ze heten ‘phishingmails’ of ‘malware’ en ze achterhalen jouw codes. Daarom is MFA met een fysieke, niet fraudegevoelige sleutel de veiligste optie. Denk aan een token (dat is cijferreeks op een USB stick) zoals een Yubikey. Dat is zelfs veiliger dan biometrische beveiliging, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Bron: KnowBe4.