Ga naar de inhoud

Wachtlijsten ziekenhuizen blijven voorlopig lang

Zorgverzekering

Tijdens de coronacrisis werden veel operaties en behandelingen uitgesteld, omdat er niet genoeg capaciteit was. Dat probleem is niet opgelost: nog steeds zijn de wachtlijsten ongewoon lang.  En het lijkt voorlopig niet beter te worden. Hoe komt dat?

Enorme wachtlijsten

Alle behandelingen en operaties die geen spoed hebben, kunnen rekenen op een lange wachttijd. Denk daarbij aan het krijgen van een nieuwe heup of een staaroperatie. Deze operaties liepen tijdens de coronacrisis vertraging op, helaas zijn er veel nog niet ingehaald. Momenteel wachten er nog zo’n 100.000 tot 120.000 patiënten tot ze aan de beurt zijn.

Personeelstekort

Deze achterstand heeft alles te maken met het hoge ziekteverzuim onder werknemers van ziekenhuizen. Er is een tekort aan personeel, wat ervoor zorgt dat ziekenhuizen wachtlijsten moeten hanteren. Er staan veel vacatures uit, maar die worden niet vervuld. Ziekenhuizen hameren er dan ook op dat mensen hun verwachtingspatroon moeten aanpassen.

Betere samenwerking

De Nederlandse Zorgautoriteit denkt dat het mogelijk een oplossing zou zijn als ziekenhuizen gaan samenwerken met zelfstandige klinieken en zorgverzekeraars. Zo kunnen de lasten meer verdeeld worden en kunnen er operaties worden ingehaald. Een probleem is echter dat patiënten vaak zelf niet bereid zijn om uit te wijken naar een ander ziekenhuis of een kliniek: zij willen bij hun ‘vertrouwde’ ziekenhuis terecht en kiezen er daarom voor om lang op de wachtlijst te blijven staan.

Een bijkomend probleem is dat de kleinere zorginstellingen steeds vaker in de financiële problemen komen door de inflatie en hoge energiekosten. Als deze de kosten niet meer kunnen betalen, zijn er nog minder zorginstellingen beschikbaar en worden de wachtlijsten alleen maar langer.

Tip: vergelijk de verschillende zorgaanbieders via onze partner zeker.com.

Meer over: