
Sta je op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en duurt het wachten te lang? Dan kun je gebruikmaken van wachtlijstbemiddeling via je zorgverzekeraar. Deze service helpt je om sneller de zorg te krijgen die je nodig hebt.
Wat houdt wachtlijstbemiddeling in
Wachtlijstbemiddeling houdt in dat je zorgverzekeraar actief voor je op zoek gaat naar een andere zorgaanbieder waar je eerder terecht kunt voor behandeling. Dit is vooral bedoeld als je langer moet wachten dan de vastgestelde Treeknorm: maximaal 4 weken voor een intakegesprek en 10 weken voor de start van de behandeling, met een totale wachttijd van 14 weken.
Zo vraag je het aan
Je kunt wachtlijstbemiddeling aanvragen door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Dit kan vaak telefonisch of via een online formulier op hun website. Zorg ervoor dat je de volgende informatie bij de hand hebt:
- De naam van de GGZ-instelling waar je op de wachtlijst staat
- De datum waarop je bent aangemeld
- De verwachte wachttijd die aan je is doorgegeven
Na je aanvraag zal de zorgverzekeraar samen met jou zoeken naar alternatieve zorgaanbieders waar je sneller geholpen kunt worden. Je bepaalt zelf of je op het nieuwe aanbod ingaat.
Wie psychische zorg nodig heeft, komt soms terecht op een wachtlijst. Duurt dat te lang? Vraag dan je zorgverzekeraar om wachtlijstbemiddeling. Meer informatie vind je op: https://t.co/Meubg80B3a pic.twitter.com/7GJstbPSUu
— Ministerie van VWS (@MinVWS) February 19, 2018
Gratis service
Wachtlijstbemiddeling is een kosteloze service die valt onder de zorgplicht van je zorgverzekeraar. Ook als je wordt doorverwezen naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, moet de zorgverzekeraar de kosten volledig vergoeden.
Veel mensen niet op de hoogte
Wachtlijstbemiddeling is al geruime tijd beschikbaar, maar wordt sinds 2017 actiever ingezet vanwege de toenemende wachttijden in de GGZ. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen nog niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid. De Consumentenbond roept wachtenden daarom op om contact op te nemen met hun zorgverzekeraar.
Lange wachttijden in de GGZ
De wachttijden in de GGZ zijn aanzienlijk. In oktober 2024 wachtten ruim 100.000 mensen op geestelijke gezondheidszorg, waarvan meer dan 60.000 langer dan de maximale wachttijd van 14 weken. Voor sommige diagnosegroepen zijn de wachttijden nog langer. Bijvoorbeeld, mensen met persoonlijkheidsstoornissen moeten gemiddeld 28 weken wachten voordat de behandeling begint.
Waar is de meeste vraag naar?
De grootste vraag in de GGZ betreft behandelingen voor ernstige klachten zoals angststoornissen, trauma’s, neurobiologische stoornissen (zoals autisme of ADHD) en depressies. Deze groepen ervare de langste wachttijden.
Het belang van wachtlijstbemiddeling
Langdurig wachten op GGZ-zorg kan leiden tot verergering van klachten en verhoogt de kans op behandeluitval. Wachtlijstbemiddeling helpt om deze negatieve effecten te verminderen door je sneller toegang te geven tot de benodigde zorg.
Als je te lang moet wachten op GGZ-zorg, aarzel dan niet om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling.
Startpagina geeft geen medisch advies alleen tips en informatie. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen:
Rijksoverheid, Consumentenbond, GGZ, Nederlandse Zorgautoriteit