Er staat een aanzienlijke wijziging op de agenda voor het Nederlandse bevolkingsregister. Het kabinet stelt voor de term “moeder” te vervangen door “ouder uit wie het kind is geboren”. Deze voorgestelde verandering heeft tot verhitte reacties geleid.
Vooral de orthodox-christelijke SGP is het hier niet mee eens. De partij is verontwaardigd, mede omdat het kabinet eerder aangaf dat een dergelijke aanpassing ongewenst zou zijn.
SGP uit kritiek over schrappen “Moeder”
SGP-Kamerlid André Flach heeft geen blad voor de mond genomen bij zijn kritiek op deze voorgestelde wijziging. Hij betoogt dat dit geen onschuldige aanpassing is. Het is een “uiterst gevoelige wijziging” die naar zijn mening door het kabinet wordt “weggemoffeld”.
Interessant genoeg bevindt deze wijziging zich in een zogenaamde verzamelwet. Normaal gesproken wordt die gebruikt voor het doorvoeren van technische correcties in meerdere wetten tegelijk. Voor het corrigeren van typfouten of het verbeteren van onjuiste verwijzingen.
De rol van de ambtelijke adviezen
In de ambtelijke advisering aan minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken, CDA) stond dat deze wijziging waarschijnlijk niet tot veel discussie zou leiden binnen de Kamer. Het wetsvoorstel zou voornamelijk technische wijzigingen bevatten. Flach is het hier duidelijk niet mee eens. Hij ziet het als een verregaande inhoudelijke wijziging, waartegen hij en zijn partij ten strijde trekken door een debat met De Jonge te eisen.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Het demissionaire kabinet moet op de winkel passen, GEEN nieuwe wetten maken!#moeder #demissionair pic.twitter.com/MZmOSiZjC4
— The Technology Ambitions (@technology765) March 4, 2024
Aanleiding voor schrappen “Moeder”
De toelichting bij het wetsvoorstel verwijst naar een eerdere aanpassing van het besluit burgerlijke stand in 2022. Hierdoor werden er uitzonderingen mogelijk voor transgender personen die een kind krijgen. Deze situatie, waarbij iemand met de biologische geslachtskenmerken van een vrouw maar juridisch geregistreerd als man een kind krijgt, leidde tot de optie “ouder uit wie het kind is geboren” op de geboorteakte. Destijds werd door het kabinet benadrukt dat verdergaande aanpassingen in de wet niet nodig zouden zijn.
De toekomst van de benaming “Moeder”
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niet gereageerd op vragen waarom nu toch besloten is de term “moeder” aan te passen. Dit vanwege Kamervragen die door de SGP zijn gesteld en waar eerst op gereageerd moet worden. Pas daarna kan het ministerie publiekelijk reageren. De SGP heeft vanuit een christelijke overtuiging bijzondere aandacht voor het woord “Moeder”. Ze zien dit als een essentiële emotionele en historische band tussen moeder en kind.
Een ideologische verschuiving
André Flach van de SGP ziet in deze wetswijziging een symbolische stap. Een stap die past binnen een bredere beweging die streeft naar het elimineren van traditionele termen zoals man, vrouw, vader en moeder uit het publieke domein. Het kabinet, aan de andere kant, lijkt deze stap te rechtvaardigen vanuit een streven naar meer inclusiviteit door het introduceren van sekseneutrale termen in officiële documentatie.
De discussie rond deze voorgestelde wijziging zal naar verwachting voortzetten, zowel binnen als buiten de politieke arena. Hierbij draait het om de balans tussen respect voor diverse gezinsvormen en het behoud van traditionele waarden en terminologie.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Hart van Nederland uitzending over schrappen “Moeder”
Bekijk de uitzending hieronder terug en lees verder >>
SGP uitte al eerder kritiek over een dubbele achternaam
De introductie over de gecombineerde geslachtsnaam viel niet in goede aarde. De SGP-voorman legt de vinger op de ‘verrommeling van het familierecht’.
Bekijk dit bijzonder debat (en pleidooi) hieronder terug >>
Bron: bd