Ga naar de inhoud

Waarom mammografieën niet voldoende zijn voor dicht borstklierweefsel

Update:
Waarom mammografieën niet voldoende zijn

Veel vrouwen weten niet dat dicht borstklierweefsel het moeilijker maakt om borstkanker vroegtijdig te ontdekken met een gewone mammografie. Dit kan betekenen dat belangrijke tekenen van kanker over het hoofd worden gezien. Hoe voorkom je dit?

Het is essentieel om te weten of een vrouw dicht borstklierweefsel heeft, zodat ze samen met haar arts naar andere onderzoeken kan kijken. Misschien dat een MRI-scan beter werkt.

Wat is dicht borstklierweefsel?

Dicht borstklierweefsel bestaat uit meer klier- en bindweefsel dan vetweefsel. Veel vrouwen weten niet welke borstdichtheid ze hebben, terwijl dit juist van levensbelang kan zijn voor het vroeg opsporen van borstkanker.

Vrouwen met een type D-borstdichtheid hebben bijvoorbeeld 4 keer meer kans om borstkanker te ontwikkelen. Voor hen is de standaard mammografie vaak niet voldoende, omdat beginnende tumoren lastig te zien zijn bij een hoge borstdichtheid. Deze tumoren kunnen wel worden opgespoord met een MRI-scan.

Waarom is een MRI-scan belangrijk?

Als borstkanker niet vroegtijdig wordt ontdekt, kan het zich verder ontwikkelen en moeilijker te behandelen zijn. Vrouwen met dicht borstklierweefsel hebben een hoger risico dat kanker onopgemerkt blijft tijdens een standaard mammografie, met tot gevolg meer kans op uitzaaiingen.

MRI-scans geven een gedetailleerder beeld van het borstklierweefsel, waardoor het makkelijker wordt om eventuele problemen te zien. Uit de Nederlandse DENSE-studie bleek dat MRI’s tumoren beter kunnen opsporen dan mammografieën bij deze vrouwen. Dit heeft geleid tot aanbevelingen om MRI-scans als aanvullende screening in te zetten. Het is belangrijk om met je arts te praten over de beste screenings opties voor jouw situatie.

Borstkankermaand: sta stil bij borstkanker in oktober

Borstkankermaand oktober

Oktober is de borstkankermaand. Deze maand is voor Borstkankervereniging Nederland extra bijzonder, omdat het ons helpt om met zijn allen stil te staan bij borstkanker en wat dat voor iedere patiënt betekent. Sluit je ook aan bij de beweging!

Discussie en ontwikkelingen

Er is momenteel veel discussie over het standaard aanbieden van MRI-scans aan vrouwen met hoge borstdichtheid. Borstkankervereniging Nederland heeft een petitie gestart om deze praktijk te bevorderen, die al meer dan 11.000 keer is ondertekend. Staatssecretaris Karremans heeft aangegeven in gesprek te gaan met relevante partijen om te bespreken hoe dit probleem kan worden aangepakt.

Borstkanker.petities.nl

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Lees ook: Nederland krijgt beste MRI-scanner.

Wat kun jij doen?

Vraag je arts tijdens je volgende bezoek of je dicht borstklierweefsel hebt. Als dat zo is, bespreek dan of aanvullende onderzoeken zoals een MRI-scan voor jou zinvol zijn. Door proactief te zijn, kun je ervoor zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt.

Borstkanker screening

Het opnemen van MRI-scans in het bevolkingsonderzoek voor vrouwen met dicht borstklierweefsel kan een wereld van verschil maken. Het kan levens redden door borstkanker eerder te ontdekken, wanneer het nog goed te behandelen is.

Terwijl we blijven praten over de beste aanpak, is het belangrijk dat elke vrouw weet of ze dicht borstklierweefsel heeft en welke onderzoeken voor haar het beste zijn.

Meer over: