Ga naar de inhoud

Waarom je walnoten zou moeten eten: de gezondheidsvoordelen

Update:
walnoten eten is gezond

Walnoten zijn misschien niet de eerste keuze als tussendoortje voor velen, maar de gezondheidsvoordelen van deze noten zijn niet te negeren. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van walnoten positieve effecten heeft op de gezondheid van het hart, de darmen en zelfs op de hersenprestaties.

Walnoten

De walnoot, okkernoot of notelaar (Juglans regia) is een plant uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). Walnoten zijn heerlijke en voedzame noten die boordevol essentiële voedingsstoffen zitten. Ze worden vaak gegeten als een gezonde snack en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in diverse gerechten en recepten.

Voedingsstoffen

Walnoten bevatten gezonde vetten, eiwitten, vezels, antioxidanten, magnesium, vitamine E en omega-3 vetzuren. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond dieet en kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Walnoten per dag

Hoeveel walnoten je per dag kunt eten, hangt af van je individuele behoeften en dieet. Over het algemeen wordt aanbevolen om een handje walnoten per dag te eten als onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Waarom zijn walnoten gezond

Walnoten zijn gezond vanwege hun rijke voedingsprofiel. Ze bevatten gezonde vetzuren, antioxidanten en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid. Het regelmatig eten van walnoten kan helpen om verschillende ziekten te voorkomen en de algehele gezondheid te bevorderen.

Onderzoek naar hartgezondheid en walnoten

Een recente studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Nutrition, onderzocht de effecten van het consumeren van walnoten op de gezondheid van het hart. De studie betrok 42 deelnemers tussen de 30 en 65 jaar oud met overgewicht of obesitas. Deze deelnemers werden in 3 groepen verdeeld en volgden gedurende 6 weken verschillende diëten. Eén groep at walnoten als onderdeel van hun dieet, terwijl de andere 2 groepen dezelfde voedingsstoffen ontvingen via andere bronnen, maar zonder walnoten.

Resultaten van het onderzoek

De resultaten waren opmerkelijk. De groep die walnoten consumeerde, vertoonde een gezondere darmflora in vergelijking met de andere groepen. Kristina Petersen, onderzoeksassistent aan Pennsylvania State University, legde uit: “Het walnootdieet zorgde voor een toename van een aantal darmbewoners waarvan bekend is dat ze gezondheidsvoordelen hebben, zoals Roseburia, die de darmwand beschermt. We zagen ook een toename van Eubacterium en Lachnospiraceae.” Deze bacteriën zijn respectievelijk geassocieerd met een betere bloeddruk en cholesterolwaarden, wat leidt tot een verbeterde hartgezondheid.

Petersen benadrukte verder: “Het is maar een kleine moeite om je typische snack te vervangen door een handje walnoten, maar het kan je dieet al flink verbeteren. Een gezond eetpatroon aanhouden én elke dag 55 tot 85 gram walnoten eten, zorgt voor een betere darmflora en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.”

Walnoten en hersenprestaties

Naast de voordelen voor het hart, zijn er ook studies die suggereren dat walnoten de hersenprestaties kunnen verbeteren, vooral bij jongeren. Hoewel deze bevindingen nog niet zo uitgebreid zijn als die met betrekking tot de hartgezondheid, wijzen ze wel op het potentieel van walnoten om de cognitieve functies te ondersteunen.

LDL-cholesterol

Uit onderzoek blijkt dat walnoten kunnen helpen om LDL-cholesterol te verlagen, wat bijdraagt aan een gezondere hartgezondheid. LDL-cholesterol, ook wel bekend als het “slechte” cholesterol, kan zich ophopen in de bloedvaten en leiden tot arteriële plaquevorming, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het verminderen van LDL-cholesterolniveaus is daarom een belangrijk doel in de preventie van hartziekten.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals die in walnoten, kunnen helpen om het LDL-cholesterol te verlagen zonder het HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) te verlagen. Deze vetten stimuleren ook de opname van LDL-cholesterol in de lever, waar het wordt afgebroken en uit het lichaam wordt verwijderd.

Noten als belangrijke aanvulling op een gezond dieet

Walnoten zijn slechts een van de vele noten die een belangrijke aanvulling vormen op een gezond dieet. Ze zijn vezelrijk, zitten boordevol goede vetten en bevatten andere gezonde stoffen zoals antioxidanten en mineralen. Andere noten zoals amandelen, cashewnoten en hazelnoten bieden ook vergelijkbare gezondheidsvoordelen en kunnen gemakkelijk worden opgenomen in een gebalanceerd dieet.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat walnoten, net als andere noten, (veel) calorieën bevatten. Het is belangrijk om ze met mate te consumeren als onderdeel van een gebalanceerd dieet.

Meer over: