Honden staan bekend om hun typische hondengedrag. Ze snuffelen aan elkaar. Rollen door de modder. Springen in een vieze sloot. Er zijn zelfs honden bij die alles opeten wat ze onderweg tegenkomen. Zelfs poep. Jak. Het meest gênante van hondengedrag is het paren. Als honden paren zitten ze een korte tijd aan elkaar vast. Dit heet ankeren, waarom is dit eigenlijk? We zochten het voor je uit.
Waarom zitten honden vast na de seks?
Het fenomeen van het vastzitten tijdens het paren, bekend als verankeren, houdt in dat de penis tijdelijk vast komt te zitten in de vagina van de teef. Het hoofddoel hiervan is om rivaliserende sperma van andere mannetjeshonden buiten te houden. Deze verankering voorkomt tevens dat het sperma wegloopt, waardoor de kans op bevruchting aanzienlijk toeneemt.
Tijdens het verankeren draaien de honden vaak rug aan rug. Dit heeft allereerst tot doel om te voorkomen dat de staart van de honden beschadigd raakt. Het stelt daarnaast ook beide honden in staat om potentiëel ‘gevaar’ beter waar te nemen, wat hun alertheid verhoogt tijdens dit kwetsbare moment.
Honden paren door middel van een instinctief en natuurlijk proces dat bestaat uit verschillende stappen. Lees verder.
De tekst gaat verder onder de afbeelding >>
Hoe paren honden?
Tijdens de dekking brengt de reu zijn penis in de vagina van de teef en ejaculeert om sperma vrij te geven. Na de ejaculatie kan de penis van de reu opzwellen, waardoor een tijdelijke fysieke verbinding ontstaat tussen de reu en de teef, bekend als de ‘penisknoop’ of ‘sluitknoop’. Dit zorgt ervoor dat het sperma diep in de vagina van de teef blijft en dit vergroot de kans op bevruchting.
Dit aan elkaars achtersten ruiken en in het openbaar paren is voor honden de normaalste zaak van de wereld. Waarom gebeurt het eigenlijk? Je leest het hieronder.
Vastzitten door ankeren
Een van de belangrijkste redenen waarom honden ankeren (aan elkaar zitten) tijdens het paren is om stabiliteit en balans te behouden. Door dit te doen, behouden ze een stevige positie, vooral als ze worden geleid door instincten en fysieke impulsen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding >>
- Het aan elkaar vastzitten tijdens de paring kan ook dienen als een vorm van stimulatie voor beide honden. Dit fysieke contact draagt bij aan het versterken van de paringsdrang en het vergroot van de kans op succesvolle bevruchting.
- In sommige gevallen kan het aan elkaar vastzitten een rol spelen bij het positioneren van de genitaliën voor inwendige bevruchting. Dit is vooral belangrijk bij dieren waarbij inwendige bevruchting plaatsvindt, zoals bij honden.
Zo ziet het eruit als honden aan elkaar vastzitten door ankeren. De tekst gaat verder onder de video>>
Is het gedrag van de paring vergelijkbaar met andere dieren?
Ja, het gedrag van honden tijdens de paring vertoont overeenkomsten met dat van andere dieren. Bijvoorbeeld, wolven, de wilde voorouders van honden, vertonen vergelijkbaar gedrag tijdens de paring. Het vasthouden aan elkaar tijdens de paring komt voor bij veel zoogdieren, en het dient vaak meerdere doelen, waaronder stabilisatie, stimulatie en positionering voor bevruchting.
Dieren die vaak na het paren aan elkaar vastzitten zijn:
- Honden
- Katten
- Eekhoorns
- Stokstaartjes
- Leeuwen
- Tijgers
- Bizons
- Neushoorns
- Olifanten
- Dolfijnen
Hoe lang zitten honden vast na paren?
De duur van het vastzitten van honden na het paren varieert. Over het algemeen duurt het enkele minuten tot zelfs een half uur. De exacte tijd hangt af van factoren zoals de grootte van de honden, de ervaring van de reu en individuele verschillen tussen de dieren. Het is belangrijk om als eigenaren geduldig te blijven tijdens dit proces.
Mag ik ingrijpen als mijn hond vastzit?
Het paringsritueel van honden is gewoon hun instinct. Toch zit je er niet op te wachten dat ze elkaar steeds bespringen. Al helemaal niet als je voor je rust en een frisse neus met je hond buiten bent. Je kan gelukkig wel je hond trainen dit gedrag te beheersen.
Onthoud dit wel: het is en blijft een basisdrang voor honden om te paren. En het is een serieuze aangelegenheid voor ze. Gelukkig hebben ze ook humor. Wist je dat? Je leest het in onze blog: Honden hebben gevoel voor humor, onthult wetenschappelijk onderzoek.
Tips om een loops teefje te beschermen tegen ankeren
Als je een loopse teef hebt, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om haar uit de buurt van ongewenste mannetjeshonden te houden. Hier zijn enkele tips:
- Houd je teefje binnenshuis: Houd je loopse teefje zoveel mogelijk binnen, vooral tijdens de vruchtbare periode. Dit minimaliseert de kans dat ze in contact komt met andere honden.
- Beperk buitenactiviteiten: Vermijd drukke gebieden waar veel andere honden zijn, zoals hondenuitlaatplaatsen en hondenparken. Kies in plaats daarvan rustige wandelroutes of omheinde tuinen waar je teefje veilig kan rondlopen.
- Gebruik een loopse teefbroekje: Een loopse teefbroekje helpt om bloeddruppels op te vangen en de geur van je teefje te maskeren, waardoor ze minder aantrekkelijk wordt voor mannetjeshonden.
- Houd toezicht buitenshuis: Als je toch met je teefje naar buiten gaat, houd haar dan te allen tijde aangelijnd en onder toezicht. Zorg ervoor dat je de omgeving goed in de gaten houdt en bereid bent om snel te reageren als er een ongewenste ontmoeting dreigt plaats te vinden.
- Informeer andere hondeneigenaren: Als je andere hondeneigenaren kent in je buurt of op je gebruikelijke wandelroutes, informeer hen dan over de loopsheid van je teefje. Op die manier kunnen ze extra voorzichtig zijn en hun honden bij je uit de buurt houden.
- Overweeg tijdelijke opvang: Ben je bezorgd over de veiligheid van je teefje? Overweeg dan om haar tijdelijk onder te brengen bij vrienden of familieleden die geen andere honden hebben, of zoek een betrouwbare hondenopvang.
Door deze tips op te volgen, help je te voorkomen dat je loopse teefje ongewenste ontmoetingen heeft met andere honden tijdens haar vruchtbare periode.